eTrader (eTrader)
Akcie ve světě  |  10.10.2012 09:00:50

Stručné shrnutí US trhů dne 9.10.12 – Nasdaq potřetí ve ztrátě

Úterní US obchodování přineslo po nějakém čase výraznější ztráty, které jsou především způsobené narůstajícími obavami ze zpomalování zotavení globálních ekonomik a snižování odhadů jejich výkonnosti. Názorně to včera předvedl MMF, který snížil výhled čínského růstu ekonomiky v podobě HDP na rok 2012 z 8% na 7,8% a celkový globální vzestup také zkrátil z 3,5% na 3,3%. To samozřejmě s jistou nervozitou před novou hospodářskou sezónou za 3.Q. (která začala včera v after hours) a fenoménem US rozpočtu „fiscal cliff“ a stálou nejistotou z problémů eurozóny, nedává do dalších dnů předpoklad nějakého nerušeného pohybu trhů směrem k jejich návratům na již dosažené mety.

Včerejší seance tedy začala ve smíšeném stylu, aby následoval jistý výprodej aktiv a indexy de facto končily na svých denních minimech. Pak se objevila zpráva o civilní žalobě z hypotéčních podvodů proti bance Wells Fargo, která toto sice rázně odmítla, ale na pokles bylo evidentně „zaděláno“.

Návštěva německé kancléřky A. Merkel v Řecku kromě protestů v zemi nepřinesla nějaké impulsy.

V sektorovém pohledu lze zmínit technologie, kterým se zprvu hrubě nedařilo a klesaly zejména spolu s akciemi Apple, nicméně závěr je zastihl mírně rezistentní se ztrátou jen 0,4%. Akcie Intelu zaznamenaly roční minimum po downgradu od brokera Bernstein na „underperfom“. Vydařený trading předvedly energie v návaznosti na posílení ceny ropy o 3,3%. Rovněž tituly uhelných firem zastihly burzydobré formě, když Market Vectors Coal ETF přidal 1,6% a mezi producenty uhlí vystřelil Alpha Natural Resources (ANR) o 7,4%. DJ Transporation Average se snížil o 1,1%, když se zejména nedařilo aerolinkám. Čínské internetové akcie byly pod tlakem, když Credit Suisse realizoval downgrade Baidu.com (BIDU) na „underperform“.

HV společnosti Alcoa (AA) dopadly víceméně dle očekávání, když EPS byl 0,03 USD vs. oček. 0,01 USD a příjmy činily 5,8 mld. USD při předpokladu 5,56 mld. USD. Další výhled je slabší kvůli nižší poptávce v Číně.

Hlavní US akciové indexy tak zakončily ve ztrátách, které byly následující: DJIA 13473,53 bodů (-0,81%), Nasdaq Composite 3065,02 bodů (-1,52%) a SP 500 1441,48 bodů (-0,99%). Index volatility VIX na CBOE skončil výše na hodnotě 16,37 USD, tj. +1,26 USD, resp. +8,34%.

Na komoditních trzích se ropa v závěru předvedla s nárůstem o 3,2% na 92,41 USD (eskalace tenzí mezi Tureckem a Sýrií zastínily snížení výhledu ekonomik od MMF) a ropa končila o 0,6% níže na 1765,70 USD. Při současné konstelaci se ropa nachází na kursu 91,88 USD za barel a zlato je na ceně 1762 USD za trojskou unci. Na forexu jsou cross rates EUR/USD na hranici 1,2859.

V rámci programu středečních makrodat se dozvíme údaje indexu hypoték podle MBA, velkoobchodní zásoby za srpen  s očekáváním 0,6%, stav US státního rozpočtu za září a večerní report Béžová kniha FED s komentáři 12 regionálních center FED o ekonomické aktivitě v regionu.

Asijské obchodování neprobíhá příliš povzbudivě a Nikkei Average skončil -1,98%, HangSeng je -0,24% a Shanghai Composite je +0,06%.

Úvodní indikace US futures jsou v lehkých minusech a DJIA je -23 bodů, Nasdaq 100 -0,75 bodů a SP 500 -0,80 bodů.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688