Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Investice  |  08.10.2012 09:20:38

Ranní komentář 8.10. - minutes ČNB, maloobchod. měnám CEE se dařilo

Klíčové události

·         ČR: Zápis z jednání bankovní rady České národní banky (ČNB) ukázal, že pokud by centrální bankéři použili nějaký nestandardní nástroj měnové politiky, jednalo by se o devizové intervence na oslabení kurzu koruny. To ostatně již před týdnem nastínil guvernér M. Singer. Ze zápisu však vyplývá, že některým členům bankovní rady užití nestandardních nástrojů není příliš po chuti. Pokud bude ČNB intervenovat, tak s největší pravděpodobností až v příštím roce.

·         ČR: Podle Českého statistického úřadu maloobchodní tržby v srpnu zaznamenaly meziroční propad o 0,8 %, pod který se podepsal především výrazný pokles v segmentu prodeje a oprav motorových vozidel. Zda se v případě poklesu prodeje aut jedná o výjimku či o začátek nového trendu si budeme muset počkat. Každopádně s meziročním poklesem automobilů se nově potýká již Německo a z tohoto pohledu se tak obdobný scénář může realizovat i u nás. Celkový výsledek maloobchodu jen potvrzuje lehce klesající trend tržeb od začátku letošního roku.

·         USA: Míra nezaměstnanosti v září v USA překvapivě poklesla na 7,8 % ze srpnových 8,1 % a je tak na nejnižších úrovních za poslední více jak tři roky. Na druhé straně statistika počtu nově vytvořených pracovních míst mimo zemědělský sektor již tak pozitivní nebyla (114 tis. nových pracovních pozic). Zdánlivý rozpor mezi víceméně stagnující tvorbou pracovních míst a mírou nezaměstnanosti lze vysvětlit především snížením počtu uchazečů o zaměstnání v oficiálních statistikách. Tuto skutečnost může podporovat i fakt, že roste zájem firem najímat zaměstnance na poloviční úvazky.

Vývoj na devizovém trhu

·         Středoevropským měnám se dařilo i v samotném závěru týdne. Nejvíce dokázal posílit maďarský forint, když maďarská vláda oznámila, že nakonec od příštího roku nezavede transakční daň na operace prováděné tamní centrální bankou. Dařilo se i zbylým měnám regionukoruně a zlotému.

·         Na měnovém páru s eurem koruna dokázala v pátek rozšířit své zisky a během odpoledne obchodování na mezibankovním trhu probíhalo téměř výhradně pod hladinou 24,90 CZK/EUR. Česká měna tak dokázala smazat ztráty z konce září a týden zavřít pod psychologickou hranicí 25 CZK/EUR. Ještě výraznější zisky si dokázala připsat k americkému dolaru, kde se v závěru dne kurz kotoval jen několik haléřů nad hladinou 19 CZK/USD.

·         Polský zlotý ráno reagoval na pohyb forintu a zamířil pod hladinu 4,08 PLN/EUR, kde obchodování probíhalo po zbytek dne. Forint posílil k úrovni 283 HUF/EUR.

·         Své čtvrteční zisky dokázala dále rozšířit i společná evropská měna vůči dolaru. V souvislosti se zveřejněním datamerického trhu práce se kurz vyšplhal až nad hladinu 1,305 USD/EUR.

Dnešní očekávaná data a události              

·         ČR: Velké množství ekonomických statistik dnes bude zveřejněno v domácí ekonomice. Český statistický úřad zveřejní pravidelný triplet datprůmyslu, stavebnictví a zahraničního obchodu, tentokráte za srpen. Ministerstvo práce a sociálních věcí zveřejní stav registrované míry nezaměstnanosti za letošní září. Dopad výsledků statistik na kurz české koruny by měl být minimální.

·         Německo: Průmyslová výroba.

·         USA: státní svátek (Columbus Day) – obchodní aktivita na trzích tak bude výrazně nižší.

Miroslav Novák

Analytik

AKCENTA a.s.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688