TNBiz (TN.cz)
Investice  |  05.10.2012 11:20:11

Analytici: Tržbám obchodníků nepřeje reálný pokles mezd, ani situace na trhu práce

PRAHA (MEDIAFAX) - Nejistá situace na trhu práce, kde se očekává zvyšování nezaměstnanosti, spolu s reálným poklesem mezd nepřeje podle analytiků oslovených agenturou Mediafax přílišnému utrácení. Podle pátečních informací Českého statistického úřadu klesly srpnové maloobchodní tržby o 0,8 procenta.

"Situace zůstává stále stejná. Spotřebitele brzdí v nákupech růst inflace při minimálním růstu mezd, ale také přetrvávající negativní spotřebitelský sentiment," uvedl analytik skupiny Citfin Jiří Šimek. To podle něho ukázaly i poslední data spotřebitelské důvěry, která potvrdila obavy spotřebitelů z dalšího vývoje. "Negativní spotřebitelský sentiment táhne dolů prodeje a vývoj domácí poptávky pak stojí za poklesem české ekonomiky," vysvětlil.

Přestože celkově české domácnosti šetří, nových technologií se to podle hlavního ekonoma společnosti Patria Finance Davida Marka netýká. "Prodej počítačů, tabletů a mobilních telefonů meziročně stoupl o čtyři procenta. Nešetří se ani za oblečení, kde na zákazníky zabraly letní slevy. Tržby z prodeje oblečení a obuvi reálně vzrostly o 6,8 procenta," uvedl Marek s tím, že za celý letošní rok očekává pokles maloobchodních tržeb o 0,6 procenta.

"Metanolová aféra se prozatím na maloobchodních tržbách nijak nepromítla, protože vypukla až na začátku září a částečná prohibice trvala od 14.9. Přesto se na výsledcích v září citelně projeví, hlavně v oblasti potravin, kam alkohol spadá. Zde by se prohibice měla podepsat záporným příspěvkem k maloobchodním tržbám za potraviny ve výši okolo jednoho a půl procentního bodu," odhadl analytik společnosti Home Credit Michal Kozub. Podle jeho slov se však kauza otráveného alkoholu na výsledku za celý sektor maloobchodu příliš výrazně neprojeví, protože objemově mají mnohonásobně vyšší vliv oblasti jako vybavení domácnosti nebo pohonné hmoty.

"Pokles reálných mezd spolu s nejistou situací na trhu práce nepřejí přílišnému utrácení, a to pociťují obchodníci napříč sektory," tvrdí Pavel Kulhavý, odborník na maloobchod ze společnosti PwC Audit. Podle jeho slov lidé nadále šetří i na potravinách, jejichž prodejci zaznamenali další pokles tržeb, i když menší než v předchozím měsíci. "Tradičně se tak daří těm, kdo jsou schopni nabídnout nižší cenu, což jsou zejména internetoví prodejci," doplnil Kulhavý.

Podle informací Českého statistického úřadu klesly v meziročním srovnání maloobchodní tržby v České republice o 0,8 procenta. Během sledovaného období se dařilo prodejcům pohonných hmot (+1,1 procenta), pohoršili si naopak obchodníci s potravinami (-0,3 procenta).

Jan Soukup, soukupj@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688