TNBiz (TN.cz)
Investice  |  01.10.2012 21:00:05

NERV jednal o šetření i o prorůstových opatřeních

PRAHA (MEDIAFAX) - Úsporami, které by měly v roce 2014 dosáhnout 12 miliard korun a o rok později 25 miliard korun, se zabývala Národní ekonomická rada vlády (NERV). Materiál by mohla projednat vláda již v tomto týdnu, prorůstová opatření předloží NERV později, řekl v pondělí Mediafaxu tajemník rady David Havlíček.

Zda se ale dokument na vládu dostane již v tomto týdnu, zatím není jisté. Ministři se mohou rozhodnout, že ho prodiskutují až na dalším jednání. Jednotlivé nápady ekonomických expertů nechtěl Havlíček specifikovat.

Podotknul však, pracovní skupina rady pro úspory úzce spolupracovala s týmem vicepremiérky Karolíny Peake (LIDEM), která část své šetřivé koncepce představila již v polovině září. Tehdy mluvila o redukování duplicitních činností ministerstev. "K duplicitám dochází nejen v rámci jednotlivých úřadů a jejich podřízených organizací, ale i mezi jednotlivými úřady," uvedla tenkrát. Typickým příkladem je podle ní agenda v oblasti prevence bezpečnosti silničního provozu, kterou mají na starosti ministerstvo dopravy, ministerstvo vnitra, Centrum služeb pro silniční dopravu, Policie ČR, ale také kraje a jednotlivé obce.

"Cílem navrhovaných úspor je odstranit tyto zbytečné výdaje a duplicity a odstranit i výdaje státní správy na nákupy, kde se nakupuje zvlášť pro rezort a zvlášť pro podřízené organizace," dodala Peake. Není podle ní nutné, aby ministerstva i jejich podřízené organizace měly vlastní personální odděleni, účetní oddělení a často také své zcela nekompatibilní IT systémy. "Alespoň v jednotlivých rezortech bychom měli dojít k centralizaci těchto služeb," vysvětlila.

Dále je třeba podle jejího návrhu odstranit z úřadů činnosti nesouvisející s výkonem státní správy. Jako příklady Peake uvedla cukrárnu ministerstev vnitra, hotely, rekreační zařízení, vlastní rezortní autoškoly, lázně či státní statky. Zároveň vicepremiérka přiznává, že s redukcí agend a multiplicit také souvisí snížení počtu zaměstnanců a to i těch, kteří pouze zajišťují chod ministerstev a nevykonávají žádnou odbornou činnost.

Z celkových 265 podřízených organizací státní správy se tak navrhovaná racionalizace nedotkne pouze 117 z nich. "Je to ořezávání tuku ze státní správy. Opatření jsou navržena za všechna ministerstva dle zjištěných nedostatků. Všechna ministerstva si za poslední roky nechávala vypracovat z Operačního programu lidské zdroje celou řadu projektů pro redukci agend a racionalizaci svých úřadů. Bylo do toho nalito mnoho peněz v řádu stovek milionů korun, ale výsledky byly mizivé," dodala tehdy Peake.

Plán prorůstových opatření chtějí chce NERV finalizovat v pátek. Členové rady již navrhli devadesátku opatření. "Desítka z nich bude označená za priority," vysvětlil tajemník rady, který nechtěl jednotlivé body blíže popsat. Priority budou určené až po dohodě s politiky, kteří se budou materiálem zabývat na poradě ekonomických ministrů.

Jan Drahorád, Miroslav Kynčl, drahorad@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Vydaná opatření a zpravodajství


Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 17:21  Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus Patria (Patria Finance)
Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)
Čt 16:48  Akciové trhy rostly v březnu i celém prvním čtvrtletí na obou stranách Atlantiku a.. Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688