Daniel Kozel (Komerční banka)
Makroekonomika  |  11.12.2001 11:02:02

I přes zpomalování světové ekonomiky se Česku daří

Komentář
Investiční bankovnictví KB




      ČSÚ dnes oznámil, že se reálný hrubý domácí produkt ve třetím čtvrtletí letošního roku meziročně zvýšil o 3,2% po revidovaném růstu o 3,8% ve druhém čtvrtletí.

       Podle průzkumu agentury Bloomberg trh očekával v průměru meziroční růst o 3,4%, KB očekávala meziroční růst 3,5%.

      

       I když skončil hrubý domácí produkt v letošním třetím čtvrtletí mírně pod tržním i naším očekáváním, zveřejněné číslo rozhodně nelze v situaci výrazného zpomalování dynamiky světové ekonomiky hodnotit nijak negativně. Naopak ve srovnání s poklesem americké ekonomiky o –1,1% mezikvartálně a minimálním meziročním růstem o 0,6% a ve světle minimálního růstu evropské ekonomiky o 0,1q/q. respektive 1,3%y/y vyznívá dynamika české ekonomiky velmi příznivě. České ekonomice se ve třetím čtvrtletí dařilo dohánět naše západní sousedy. Udržení růstové dynamiky české ekonomiky potvrzuje i sezónně očištěný mezikvartální růst ve výši 0,8%, což je stejně, jako v předcházejícím čtvrtletí. Českou ekonomiku tak zpomalení růstu Západní Evropy a silná koruna znatelněji nepoškodily. Stále více se ukazuje příznivý vliv FDI a dovozu technologií – čeští výrobci jsou schopni konkurovat necenově, tedy kvalitou.

       Struktura HDP se oproti předcházejícímu čtvrtletí nijak výrazně nezměnila. Hlavním tahounem české ekonomiky jsou investice (přírůstek tvorby hrubého kapitálu 7,5%), stabilním tempem roste spotřebitelská poptávka (výdaje na konečnou spotřebu domácností a neziskových institucí vzrostly +3,4%). Příspěvek čistého exportu zůstal i ve třetím čtvrtletí negativní – zatímco vývoz zboží a služeb si polepšil o 9,0%, dovoz zboží a služeb rostl tempem 10,7%. Struktura HDP je tak zdravá, růst je vyvážený.

      

       Struktura

       Výdaje na konečnou spotřebu domácností a neziskových institucí – v meziročním srovnání se spotřeba domácností zvýšila o 6,7mld CZK ve stálých cenách, v běžných cenách domácnosti utratily více o 19,6mld CZK. Tempo růstu výdajů domácností v běžných cenách ve výši 7,3% tak bylo mírně vyšší, než kolik činil přírůstek hrubých disponibilních důchodů 6,3%. Důsledkem tak bylo mírné snížení míry úspor z 6,9% na 5,8%. Domácnosti vnímají pozitivně růst reálných mezd, stabilizaci na trhu práce, což se promítá do mírného spotřebitelského optimismu. To podněcuje spolu se snižujícími se úrokovými sazbami domácnosti k nákupům na dluh.

       Tvorba hrubého fixního kapitálu zaznamenal zvýšení o 9,0mld CZK, a to především investováním do budov a staveb. To jednoznačně koresponduje se zaznamenaným dynamickým růstem české stavební výroby ve sledovaném období. Za tímto fenoménem stojí zejména zahraniční investoři, kteří reagují na vládní investiční pobídky a budují v České republice své nové výrobní kapacity. Vysoký podíl investic do výroby naznačuje věcná struktura investic – 59,5% celkového objemu je investováno do strojů a zařízení, odvětvově investice směrovaly především do zpracovatelského průmyslu (podíl 26,2% na celku), dále do dopravy a telekomunikací (19,7%), obchodu (13,2%), podnikatelských služeb (10,6%) a energetiky (8,8%).

       Čistý export – zhoršení čistého exportu o 8,0mld CZK bylo důsledkem deficitů českého zahraničního obchodu. Zatímco vývoz si ve stálých cenách připsal 23,3mld CZUK, dovoz výraznějších 34,3mld CZK. Negativním směrem působil i cenový vývoj. Rychlejší růst cen exportů (zejména u služeb) než importů zvýšil deficit ve stálých cenách.

      

       Zhodnocení, výhled:

       Příliv přímých zahraničních investic a restrukturalizace podniků (zejména čerstvě privatizovaných) vede k tomu, že se zvyšuje nejenom celková domácí poptávka, ale i nabídka. Největším tahounem ekonomiky z odvětvového hlediska byl zpracovatelský průmysl (+5,4mld CZK, +5,6%), dále to byl sektor dopravy a telekomunikací (+4,3mld CZK, +14,7%) a podnikatelské služby (+2,1mld CZK, +5,4%)

      

       Hlavním tahounem hospodářského růstu zůstane i v závěrečné čtvrtině roku domácí poptávka. Vzhledem ke zpomalování přímých investic, jak ho zaznamenala data platební bilance za třetí čtvrtletí, však hrozí, že se tempa růstu investiční poptávky budou snižovat. To souvisí zejména s menší ochotou zahraničních investorů rozšiřovat v době zpomalování růstu světové ekonomiky rozšiřovat své produkční kapacity. Soukromá spotřeba domácností si udrží svou stabilitu, příspěvek čistého exportu zůstane negativní. Rizikem pro HDP je v současné době pád německé ekonomiky do recese. Na základě dnešních dat snižujeme prognózu HDP pro letošní rok na 3,5%.

      

      Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688