BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Investice  |  26.09.2012 17:42:13

Klid v Evropě rychle pominul

Německo jako poslední ze 17 členských zemí eurozóny včera definitivně ratifikovalo záchranný fond ESM. Německý soud sice již 12. září odklepnul vznik tohoto fondu, podmínil to ale splněním dodatečných podmínek. A tak německá vláda dnes schválila deklaraci, která zajišťuje splnění záruk požadovaných Spolkovým ústavním soudem. Německý parlament bude tedy moci vetovat případné navýšení příspěvků Německa do tohoto fondu. Ty momentálně činí 190 mld. eur. ESM by měl začít fungovat od konce října.

Situace v Evropě ale není momentálně už tak růžová jako předešlé týdny. Nespokojení občané se proti úsporným opatřením bouří jak v Řecku, tak ve Španělsku.

V Řecku dnes odbory státních zaměstnanců demonstrovaly proti snížení platů a dalším úsporným opatřením, která se na nich chystají. Kromě nich se bouřili také zaměstnanci velkých podniků se státní účastí, kteří se děsí propouštění v důsledku privatizace.

Dalším evropským rebelem je Španělsko, kde se má zítra představit návrh rozpočtu na příští rok. Spolu s ním se mají ale také prezentovat nová úsporná opatření. Občané již včera a dnes dali výrazně najevo svoji nevůli, když v manifestu požadovali rozpuštění parlamentu.

Ve vzduchu také visí otázka, jestli a kdy tato země oficiálně požádá o pomoc ECB. Tento krok je základní podmínkou k tomu, aby ECB mohla na trzích nakupovat jeho dluhopisy, což by vedlo ke snížení výnosů státních obligací, a tedy nákladů financování země. V dnešní aukci výnosy 10letých španělských dluhopisů opět atakovali úroveň 6 procent, čímž investoři dali jasně najevo svoji vůli, aby tato země o pomoc co nejrychleji požádala.

Navíc program nákupu dluhopisů ECB začal být včera podrobován šetření právníků na podnět německé Bundesbanky. Právníci ECB a německé centrální banky se chtějí ujistit, že tento program není v žádném případě napadnutelný u Soudního dvora EU a neporušuje žádné smlouvy zakazující financování států centrální bankou.

Klid v Evropě tedy dlouho nevydržel. Na tyto události přirozeně reaguje euro poklesem. Zdá se, že zjevně uklidněná situace v Evropě se opět začíná zamotávat, což investory zneklidňuje. Výnosy španělských dluhopisů rostou. Navíc i Německo začíná ztrácet svůj post „bezpečného přístavu". Dnes v aukci prodalo 10leté dluhopisy v hodnotě 3.19 mld. eur místo původně plánovaných 5 mld. eur.  Zítra bude v aukci prodávat své dluhopisy Španělsko.

Další zádrhel se objevil v zavedení jednotné evropské bankovní unie. Hlavním problémem je jak zapojit do společného bankovního programu státy, které nejsou členy eurozóny, a to hlavně Velkou Británii, která se na evropském finančním mechanizmu podílí 60 procenty.


 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688