BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Investice  |  25.09.2012 10:42:34

Otazníky následujících týdnů - eurofin, Španělsko, Řecko?

 

Dvě největší centrální banky světa se rozhodly pro extra silný peněžní doping svým ekonomikám, ovšem globální ekonomika ještě rozhodně není z nejhoršího venku.

Finanční trhy se po prohlášení Fedu i ECB z minulého týdne ocitly v euforii.  Obě instituce se totiž rozhodly pro další finanční podporu svých ekonomik, čímž výrazně předčily jakákoliv očekávání. Zatímco v USA zůstanou kohoutky podpory otevřené neomezeně, Evropa si bude klást podmínky. A samotná podoba a rozsah těchto podmínek se staly dalším předmětem rozporu zástupců předních evropských ekonomik. Každému je totiž jasné, že optimismus finančních trhů dluhovou krizi nevyřeší.

Tento víkend se uskutečnil v kyperské Nikósii sjezd ministrů financí EU. Zásadním jablkem sváru se zdá být rozdílný pohled na formu společného bankovního dohledu. Zatímco německý ministr financí Wolfgang Schaeuble a jeho kolegové ze Švédska, Nizozemska a Polska navrhují opatrnější přístup a argumentují faktem, že ECB nebude schopna nárazově od ledna zvládnout kontrolu všech 6000 finančních institucí eurozóny, opozice zastoupená francouzským ministrem Pierrem Moscovicem vzvala ke zvýšenému úsilí, aby tento termín byl dodržen. Další jednání budou pokračovat tento týden. V pátek se v Římě setkají španělský premiér Mariano Rajoy se svým italským kolegou Mariem Montim a následující den jedná Angela Merkelová s francouzským prezidentem Francoisem Hollandem v Německu.

Klíčovým faktorem pro jakákoliv další opatření bude rozhodnutí, zda a v jaké výši Španělsko hodlá požádat eurozónu o další finance. Jistou indicií může být fakt, že španělský ministr financí na Kypru prohlásil, že ambicí země je snížit deficit státního rozpočtu z letošních 8,9 na 6,3 procenta. Louis de Guindos rovněž nevyloučil zvýšení hranice pro odchod do důchodu, ovšem konečné resumé se očekává až koncem měsíce. Je potřeba si však uvědomit, že veškerá tato opatření se potýkají s vlnou nevole v samotném Španělsku.  Proti rozpočtovým škrtům se přes víkend postavilo v ulicích Madridu 65 000 demonstrantů.

Situace v Řecku rovněž není uspokojivá, avšak verdikt „troiky" o tom, zda Řecko může nadále přijímat finanční injekce, byl odsunut na říjen.

Optimismus na finančních trzích tedy zatím přetrvává v očekávání dalších událostí. Pozornost investorů se tak stále více zaměřuje i na dění v USA a Číně. Zatímco v USA očekáváme vyvrcholení souboje o státní rozpočet, nad Čínou stále visí otazník, jak se vypořádá s probíhajícím zpomalováním hospodářství.  

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688