TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  20.09.2012 08:00:47

SOUHRN: Sněmovna na středeční schůzi projednala zákony vrácené Senátem i prezidentem

PRAHA (MEDIAFAX) - Dolní komora na středeční schůzi projednávala zákony vrácené Senátem i prezidentem, odpoledne se poslanci dostali také k několika zákonům ve druhém čtení. Poslanci schválili například zákon o hospodaření s energiemi i horní komorou vrácenou novelu exekučního a soudního řádu.

Poslanci při středečním jednání přehlasovali veto prezidenta Václava Klause k zákonu o hospodaření energiemi. Budovy se nově budou označovat energetickými štítky podobně jako elektrospotřebiče.

Sněmovna schválila i všechny zákony vrácené Senátem, většinu v původním znění. Senát poslanci přehlasovali v případě novely exekučního a soudního řádu, která přináší možnost sloučení exekucí, vypuštění jejich soudního nařízení či přísnější postihy exekutorů. Novela má ulehčit přetíženým soudům.

V původním znění Sněmovna přijala i novelu stavebního zákona, novelu zákona o ústavní výchově, která má za cíl snížit počet dětí v ústavech nebo také zákon proti týrání zvířat.

Naopak pozměňovací návrhy Senátu dolní komora přijala v případě novely zákona o ochraně hospodářské soutěže, která garantuje oznamovateli kartelu prominutí nebo snížení pokuty. V senátním znění poslanci přijali i novelou insolvenčního zákona, který nově zavádí jako trest za bezdůvodné podání insolvenčního návrhu pokutu až do výše 50 tisíc korun.

Poslanci se ve středu odpoledne dostali také k několika zákonům ve druhém čtení, například k novele zákona o dani z přidané hodnoty (DPH). Ta je transpoziční a mění některá pravidla fakturace. "Velká část normy se věnuje také boji proti daňovým únikům z DPH. To je sice úžasná a fantastická daň, ale za předpokladu, že jsou všichni poctiví," řekl k normě již v prvním čtení ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

Obsáhlou diskuzi o zdražení cigaret a tabáku přinesl další návrh ve druhém čtení, konkrétně novela zákona o spotřebních daních. Podle ní spotřební daň na cigarety zřejmě vzroste v následujících dvou letech o 15 haléřů na kus, zvýší se také zdanění doutníků a výrazně stoupne i daň z tabáku ke kouření. "Je to víceméně technická novela, která z části implementuje směrnice Evropské unie v oblasti spotřební daně," uvedl k normě její zpravodaj Radim Fiala (ODS). Podle ministra financí Miroslava Kalouska je tato novela nezbytná a Česká republika má povinnost ji přijmout.

Sněmovna také propustila do závěrečného čtení poslaneckou novelu zákoníku práce, která záchranářům přiznává nárok na odchodné. Návrh počítá s tím, že na odchodné při ukončení pracovního poměru mají nárok pracovníci ve zdravotnictví starší 50 let, kteří zároveň pracují u záchranky po dobu nejméně 15 let aspoň na poloviční úvazek.

Poslanci dále jednali i o vládním návrhu zákona o audiovizi či o novele o rozpočtových pravidlech.

Krátce před 19. hodinou do závěrečného čtení poslali novelu zákona o vyvlastnění, která přináší levnější a rychlejší vyvlastňování parcel pro dopravní stavby a technickou infrastrukturu.

Kamila Kinštová, Filip Nachtmann, kinstova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688