Daniel Kozel (Komerční banka)
Akcie v ČR  |  10.12.2001 11:00:00

Akcie: Po dvou dnech přešlapování na místě se české akcie odhodlaly k razantnější korekci.

Ranní zpráva
Investiční bankovnictví KB

Datum : 10.12.2001

      Komentář k trhům

       Po dvou dnech přešlapování na místě se české akcie odhodlaly k razantnější korekci. Index PX-D uzavřel pátek silným poklesem o 1,5% na 1041,3 bodu. Vývoj tak odrážel situaci na okolních trzích. Největší propad zaznamenaly akcie ČEZu a telekomunikačních společností, tedy tahounů růstu burzy ze začátku týdne. Akcie ČEZu oslabily o 3,2%. Následovaly akcie Českých radiokomunikací se ztrátou 2,5% a Českého Telecomu s poklesem o 1,5%. Telekomunikační společnosti byly ovlivněny oznámením nabídek mobilních operátorů, které podaly v aukci licencí UMTS. Ty byly mírně vyšší než požadovaná minimální cena. Opět se nedařilo akciím Unipetrolu a Philip Morris ČR, které oslabily o 0,6% respektive o 0,3%. Akcie bank se pohybovaly smíšeně. Komerční banka pokračovala v poklesu, když oslabila o 1,2%. Naproti tomu Česká spořitelna, která je vnímána jako defensivní titul, nepatrně přidala zisk 0,3%.

       Dnes očekáváme opět velmi nízkou aktivitu na trhu ovlivněnou vánoční náladou. Investoři bude vyčkávat na výsledek HDP za 3Q, který bude oznámen zítra a také na výsledek zasedání FEDu ve stejný den.

       Komentář k zahraničním trhům

       Americké akcie v pátek korigovaly v reakci na horší makroekonomická data. Nezaměstnanost dosáhla nejvyšší úrovně za posledních šest let. Investoři se tak začali obávat z delšího ekonomického zotavení a začali vybírat zisky. Index Nasdaq včera oslabil o 1,6% na 2021,3 bodu a DJIA poklesl o 0,5% na 10046,5 bodu. Oba indexy si však podržely klíčové úrovně 2000 respektive 10000 bodů. Ztrácely akcie jako Sun Microsystems, AOL Time Warner, Texas Instruments. Dnes by mělo být klidné obchodování, investoři budou vyčkávat na výsledek zasedání FEDu.

       Německé akcie v pátek ztrácely, index Dax oslabil o 0,6%. Především technologický sektor v pátek oslaboval. Nedařilo se akciím společností SAP a Siemens. Nedařilo se ani akciím výrobců automobilů jako je BMW, Volkswagen a DaimlerChryler. Na trhu převládly obavy z delší ekonomické krize v reakci na horší čísla americké nezaměstnanosti. Dnes se očekává, že index Dax zahájí nezměněn. Sledovány budou akcie bank v reakci na zprávy o možné pokutě od EU.

       Komentář ke společnostem

       Telekomunikace

      
Český telekomunikační úřad uvedl, že mobilní operátor RadioMobil nabídl za licenci UMTS 3,861mld a rival Eurotel nabídl 3,535mld. Nabídky jsou mírně výše než požadovaná minimální cena 3,5mld. Operátoři musí v pátek 14. prosince zaplatit první splátku ve výši 1mld a zbytek ve splátkách v příštích deseti letech. RadioMobil získal také právo používat další frekvenční spektrum ve stávajícím standardu GSM 1800MHz. Operátoři jsou povinni zahájit poskytování služeb UMTS v lednu 2005 na území Prahy s minimálně 90% pokrytím uzemí.

       Unipetrol

      
Investoři, kteří zůstali v privatizačním tendru budou moci podat závazné nabídky až 14. prosince oproti původnímu termínu 10. prosince. Deník Hospodářské noviny uvedl, že tuto informaci potvrdily tři nezávislé zdroje.

       Několikadenní zpoždění není žádná tragédie a proto neočekáváme výraznější reakci ceny akcie.

       Český Telecom

      
Ratingová agentura Standard&Poor's zlepšila výhled společnosti Český Telecom z negativního na stabilní v reakci na zrušení záměru získat 49% podíl v mobilním operátorovi Eurotel.

       Společnost také oznámila, že ještě v tomto roce propustí 2000 zaměstnanců a dosáhnce celkového počtu 15360 pracovníků. Společnost chce zlepšit produktivitu práce a poměr pevných linek na zaměstnance.

       České radiokomunikace

      
Mobilní operátor RadioMobil oznámil v inzerátu, že poměr kapitálové struktury, který by podle emisních podmínek neměl klesnout pod 0,3, pod tuto hranici poklesne v reakci na koupi licence UMTS. Držitelé obligací mohou požádat o předčasné splacení obligací, kvůli zhoršení tohoto poměru.

       Neočekáváme, že by držitelé obligací požadovali jejich splacení kvůli zhoršení poměru kapitálové struktury v reakci na nákup licence UMTS. Podmínky licence jsou hodně volné, investiční podmínky, které by měly vliv na další zadlužení jsou minimální.

       ČEZ

      
Deník MF Dnes uvedl, že kupní cena ČEZu se může změnit podle výsledků auditu, který by měl být dokončen v prvním čtvrtletí roku 2002. Investor bude moci vrátit získané společnosti pokud audit ocení společnosti na cenu nižší než 75% částky. Na druhou stranu je možné, že investor bude nucen zaplatit více.

      Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688