Jan Vejmělek (Komerční banka)
Měny-forex  |  10.12.2001 11:00:00

Kurzy měn: Během pátečního evropského obchodování se euro pohybovalo v lehce oslabujícím trendu.

Ranní zpráva
Investiční bankovnictví KB

Datum : 10.12.2001

      Kurz USD/EUR

       Během pátečního evropského obchodování se euro pohybovalo v lehce oslabujícím trendu. Zatímco ráno se kurz nacházel ještě na hladině 0,8920 po poledni se již kurz dostal na dosah úrovně 0,8900. Euro doplatilo na horší výsledek německé průmyslové výroby. Ta zaznamenala v říjnu pokles o -2,1%, meziročně se pak propadla o -4,0%. Trh očekával podle agentury Bloomberg pokles pouze o -1,0%m/m, respektive -2,9%y/y. Výraznějšímu propadu eura zabránilo čekání na odpolední zveřejnění reportu z amerického trhu práce.

       Podle zveřejněných dat se míra nezaměstnanosti vyšplhala v USA na 5,7%, což je nejvyšší hodnota za posledních šest let. Číslo bylo i nad průměrným tržním očekáváním ve výši 5,6%. Horšího než očekávaného výsledku dosáhl i počet nově vytvořených pracovních míst, který se propadl o -331 tisíc. Bezprostředně po zveřejnění těchto čísel euro posílilo až k 0,8942, kurz se však velmi rychle začal vracet zpět. Ukázalo se totiž, že horší výsledek americké nezaměstnanosti byl již v kurzech z velké části zapracován.

       Kurz eura se tak nejenom vrátil k hladině 0,8900, ale v dalším průběhu amerického obchodování se dokonce dostal pod ní, když byla testována hladina 0,8880. Přispělo k tomu i zveřejnění příznivého výsledku indikátoru spotřebitelského sentimentu, který monitoruje University of Michigan. Již třetí měsíc v řadě byl zaznamenán růst, v prosinci na 85,8 z listopadových 83,9. Díky korekci v samotném závěru obchodování zakončilo euro své páteční obchodování na 0,8892.

       Dnes nebudou z USA ani z Evropy zveřejněna žádná důležitá makroekonomická data, která by kurz eura zásadním způsobem ovlivnila. Klíčové budou spekulace na výsledek zítřejšího zasedání nejvyššího orgánu americké centrální banky. Podle očekávání trhu by měl FOMC přistoupit ke snížení úrokových sazeb v rozsahu 25bp. To by mohlo být chápáno jako další impuls pro nastartování optimistických očekávání ohledně budoucího vývoje americké ekonomiky. To by pak mohlo znamenat podporu pro americký dolar.

       Kurz CZK/EUR

       Koruna v pátek pokračovala ve čtvrteční letargii, kurzový vývoj se od toho čtvrtečního prakticky vůbec nelišil. I v pátek převládalo technické obchodování, kurz se po otevření na 32,99 držel po celý den v úzkém pásmu mezi 32,94 a 33,00. Na ráno zveřejněný říjnový růst české stavební výroby o 7,0% koruna nijak nereagovala, výsledek byl v souladu s tržním očekáváním. Zavírací kurz minulého týdne činil 33,00, což odpovídá v markovém vyjádření hodnotě 16,87 CZK/DEM.

       Ráno zveřejněná data inflace a nezaměstnanosti žádné výraznější překvapení nepřinesla, kurz koruny také na data nijak nereagoval. Ke zvýšení kurzové volatility by mohlo přispět čekání na zítřejší výsledek českého HDP za třetí čtvrtletí. Pro dnešní den očekáváme pohyb v pásmu mezi 32,85 a 33,10.

       Kurz CZK/USD

       Nervozita na trhu koruny proti americkému dolaru se v průběhu pátečního obchodního dne postupně zvyšovala v souladu s tím, jak se blížilo zveřejnění reportu z amerického trhu práce. Až do zveřejnění těchto čísel kurz osciloval v pásmu mezi 36,90 a 37,02.

       Odpoledne bylo oznámeno, že míra nezaměstnanosti se v USA ke konci listopadu vyšplhala na 5,7%, což bylo nad tržním očekáváním, horší byl i počet vytvořených pracovních míst. Výsledkem zveřejnění těchto dat bylo zvýšení kurzové volatility, avšak bez zřetelného trendu. Pásmo oscilace se rozšířilo na 36,88 až 37,07. Ukázalo se, že horší americká data byla skutečně z velké části v kurzu zapracována. Závěr obchodování kurz zastihl na 37,03.

       I když může kurz koruny reagovat na ranní data české inflace a nezaměstnanosti za listopad, výraznější vliv by si měl zachovat vývoj kurzu eura proti dolaru. Kurz bude hnán především spekulacemi na výsledek zítřejšího zasedání FOMC. Očekávané další snížení úrokových sazeb a spekulace na tento krok by dnes měly být americkým dolarem přijaty pozitivně. Koruna by za tohoto předpokladu mohla ztrácet.

       Kurz JPY/USD

       Své páteční obchodování zahájil jen na úrovni 124,59. Po zahájení obchodování začal jen oslabovat. Odpoledne se tak dostal na hladinu 125,00. Z této hladiny se ale jen dále výrazně propadl na hladinu 125,60. Okolo této úrovně pak japonská měna po zbytek dne oscilovala. Své obchodování japonský jen zakončil na úrovni 125,56.

       V pátek ráno byl zveřejněn dlouho očekávaný výsledek posledního vývoje japonské ekonomiky - HDP za třetí kvartál. HDP se snížilo o očekávaných 0,5% q/q. Tento výsledek představuje v meziročním srovnání pokles o 2,2%. Trh ale dostal negativní informaci v podobě revize výsledku za druhé čtvrtletí, růst HDP byl revidován směrem dolů z -0,7% q/q na -1,2% q/q, což odpovídá poklesu o -4,8% y/y. Hlavní příčinou poklesu HDP je pokles domácí poptávky, především v oblasti osobních výdajů.

       Později, ještě v japonské části obchodování, byla zveřejněna naopak mírně pozitivní informace. Výdaje domácností se totiž nepropadly tak, jak očekával trh (podle agentury Bloomberg -0,8% y/y), ale vzrostl o 0,4% y/y. Výdaje domácností tvoří cca 55% HDP a v současné době, kdy japonská ekonomika čelí deflaci, je jakýkoliv růst výdajů velmi pozitivním.

       Odpoledne pak byly zveřejněny čísla z USA. Míra nezaměstnanosti se dostala na 5,7% a předčila tak průměrné očekávání trhu ve výši 5,6%. Horšího výsledku bylo dosaženo i v tvorbě nových pracovních míst. Jen na základě těchto informací oslabil, jelikož pokles americké zaměstnanosti znamená pro Japonsko méně vyvezeného zboží. Lepší než očekávaný předběžný prosincový výsledek indexu University of Michigan ve výši 85,8 pak na trh již neměl výraznější vliv.

       Dnes ráno byly zveřejněny další negativní informace z japonské ekonomiky. Listopadové velkoobchodní ceny se snížily v listopadu o -0,2%, tj. více než činilo podle agentury Bloomberg očekávání trhu ve výši -0,1%. Obdobný vývoj zaznamenala i peněžní zásoba M2+CD, který v listopadu vzrostla pouze o 3,2% y/y. Trh očekával mnohem vyšší růst 3,7% y/y. Zároveň ale bylo revidováno i říjnové číslo z původních 3,6% na 3,0% y/y. Čísla tak pouze potvrzují velmi problematickou situaci ekonomiky, která se stále nemůže vymanit z deflační krize, kdy se vyplatí s výdaji na spotřebu vyčkat. Ekonomika tak nedostává poptávkový impuls ani z domácího prostředí.

       Právě absenci poptávkových impulsů potvrdily i pozdější čísla o průmyslových objednávkách. Ty totiž v říjnu akcelerovaly mohutně svůj pokles a propadly se meziročně o -26,6%. Trh přitom původně očekával, že se pokles udrží přibližně na zářijové úrovni okolo -13,2% y/y. Čerstvější data za listopad ale nenaznačují žádný obrat k lepšímu, podle agentury Bloomberg se totiž pokles objednávek v listopadu mírně zvýšil na -43,2% y/y z říjnových -41,5% y/y. Japonská ekonomika tak bude podle současných čísel propad svého HDP ve čtvrtém kvartále pouze akcelerovat.

       V příštích dnech se pak trhu bude soustředit především na výsledek zítřejšího zasedání amerického Fedu, od něhož se očekává snížení úrokových sazeb o 25 bazických bodů a na středeční výsledky japonského čtvrtletního průzkumu Tankan, který se oproti třetímu čtvrtletí má jen dále zhoršit. Nejen díky těmto událostem nelze posilování japonské měny v příštích dnech očekávat.

       Kurz GBP/USD

       V pátek libra proti dolaru opět posílila. Své obchodování zahájila na úrovni 1,4282. Po zahájení obchodování začala libra až do odpoledních hodin mírně oslabovat, dostala se tak k hladině cca 1,4260. Odpoledne se ale trend otočil a libra výrazněji posílila nad hladinu 1,4300. Své obchodování pak libra uzavřela na ještě silnější hladině 1,4333.

       Libru podržel v pátek dopoledne nad vodou americký dolar. Britská ekonomika se totiž stále vyvíjí v porovnání s ostatními ekonomikami příznivě. Odpoledne ale pak libru poslaly výše čísla z amerického trhu práce. Míra nezaměstnanosti se dostala na 5,7% a předčila tak průměrné očekávání trhu ve výši 5,6%. Horšího výsledku bylo dosaženo i v tvorbě nových pracovních míst, jejichž počet se propadl o 311 tis. Zároveň byl revidován směrem dolů i říjnový výsledek. Tyto čísla pak dolar srazily a libra si proti němu polepšila. Později byl ještě zveřejněn předběžný prosincový index University of Michigan. Ten dopadl lépe než původně trh očekával, 85,8 oproti očekávání ve výši 84,5. Trh na toto číslo již výrazněji nereagoval. Z domácího prostředí žádná makroekonomická nepříšla.

       Dnes by měly být zveřejněny čísla průmyslových cen za listopad. Jejich vliv by ale neměl nabýt vyšších rozměrů. Trh se bude v příštích dnech spíše soustředit na zítřejší zasedání amerického Fedu. Na něm by, podle očekávání trhu, měly být úrokové sazby sníženy o 25 bazických bodů. Očekávání by pak mohly spíše nahrávat americkému dolaru.

       Kurz PLN/USD

       V pátek zlotý proti dolaru mírně oslabil. Své obchodování zahájil na hladině 4,0550. Ihned po zahájení začal zlotý posilovat směrem k hladině 4,0400. Tuto hladinu ale neprolomil a výrazně se propadl až k úrovni 4,1000. Tento výrazný pokles ale později mírně korigoval posílením k hladině 4,0600. Své obchodování pak zlotý zakončil na úrovni 4,0780.

       Zlotý zažil v pátek volatilní den a oslabil. Jednou z příčin oslabení byly opět nové nepříznivé informace o finanční situaci Argentiny. Zároveň se na zlotém nepříznivě podepisuje probíhající debata o dalším nastavení monetární politiky. Právě probíhající spory donutily k projevu už i Evropskou centrální banku, která se začíná obávat o dosavadní nezávislost polské centrální banky. Vláda zamýšlí rozšířit počet členů bankovní rady a zároveň rozšířit odpovědnost centrální banky za vývoj hospodářského růstu a nezaměstnanosti. Právě pak tato politická debata společně s problémy Argentiny by se měly v příštích dnech dále negativně podepsat na vývoji polského zlotého.

      Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Měny-forex:

Čt 10:42  Graf dne - USDCAD (28.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)
Čt 10:17  Trh NZD/USD se zastavil na rostoucí trendové čáře InstaForex (InstaForex)
Čt   8:17  Koruna dnes sleduje HDP a eurodolar ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688