Daniel Kozel (Komerční banka)
Akcie v ČR  |  07.12.2001 11:00:00

Akcie: Pražská burza opět zahájila tento týden nárůstem, avšak v závěru přišla mírná korekce.

Týdenní zpráva
Investiční bankovnictví KB

Datum : 7.12.2001

      Pražská burza opět zahájila tento týden nárůstem, avšak v závěru přišla mírná korekce. Ta snížila nárůst indexu PX-D na 3,7% na 1057,1 bodu. Růst trhu podpořily hlavně telekomunikační tituly a ČEZ. formální ukončení česko-rakouských sporů o jadernou elektrárnu Temelín podpořilo nárůst akcií ČEZu o 4,5%. Výrazně lépe se vedlo akciím společností z telekomunikačního sektoru. Nejlépe se vedlo Českému Telecomu, který si připsal 6,4%. České radiokomunikace posílily o 4,7%. Mírné zisky zaznamenaly akcie bank. Z toho Komerční banka získala 1,5% a Česká spořitelna vzrostla o 0,9%. Pouze akcie Unipetrolu a Philip Morris ČR se pohybovaly proti trhu. Oba dva tituly shodně poklesly o 1,0%.

       V příštím týdnu se bude tok domácích informací týkat hlavně telekomunikačních společností. V úterý začne dvoudenní konference na téma české telekomunikace, na které mohou zaznít některé zákulisní informace z udělování licencí UMTS nebo z privatizace společnosti Český Telecom. V pátek 14. prosince se bude s napětím očekávat, zda Český telekomunikační úřad udělí licence UMTS mobilním operátorům Eurotel a RadioMobil. ČSÚ ve středu oznámí HDP za 3Q. Jedná se důležitý makroekonomický ukazatel, který snad jako jediný ovlivní domácí akciový trh.

       Pouze mobilní operátoři Eurotel a RadioMobil podaly nabídky v aukci licencí UMTS. Nejmladší mobilní operátor Český Mobil se rozhodl aukce nezúčastnit jelikož považuje cenu licence ve výši 3,5mld za příliš vysokou. Rozhodnutí Českého telekomunikačního úřadu, zda těmto operátorům licence udělí by mělo být oznámeno 14. prosince.

       Premiér Zeman uvedl, že dodatečné náklady spojené s dohodou Rakouska a České republiky ohledně jaderné elektrárny Temelín by měly dosáhnout 100m. Investice v desítkách miliónů korun odhaduje i předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost. Tyto dodatečné náklady jsou mnohem nižší než předchozí odhady, které dosahovaly 10mld. Pro akcionáře ČEZu jsou takto vysoké náklady příznivou zprávou, která nijak výrazně nezatíží velmi silné cash flow společnosti. Fakt, že celé náklady by měly být financovány ČEZem je také nevýznamný, jelikož zvýší celkový rozpočet jaderné elektrárny Temelín o 0,1%. Zároveň však rakouská strana rozhodla o zastavení exportu elektrické energie z České republiky. Zákaz se vztahuje na dalších 14 zemí, jejichž elektrárny nesplňují ekologické standardy. Rakousko je pro ČEZ spíše nevýznamným trhem, kterém realizuje pouze 3% celkových exportů.

       Vláda na svém pravidelném zasedání rozhodla o prodeji státního podílu ve společnosti Spolana za 569m holding Unipetrol. Pro trh se nejedná o žádné překvapivé informace, jelikož vláda o začlenění Spolany do Unipetrolu rozhodla již na svém zaseání v říjnu 2000.

       V tomto týdnu došlo k dokončení privatizace společnosti České radiokomunikace. Konsorcium Bivideon složené ze společností TeleDanmark a Deutsche Bank zaplatilo kupní cenu ve výši 6,8mld a získalo podíl ve výši 51%. Byla již svolána mimořádná valná hromada na 28. prosince, na které by měl nový vlastník dosadit svoje zástupce do řídících orgánů společnosti. Zároveň bude valná hromada jednat o vyplacení dodatečné dividendy za rok 2000. Nerozdělený zisk společnosti dosahuje 3,47mld a mimořádná dividenda by tak mohla činit 113 na akcii.

      Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Út 11:01  Měsíční report Photon Energy Research (Česká spořitelna)

Přečtěte si také:

28.06.2013Pražské burze se v závěru týdne opět nedaří ! Grant Capital (Grant Capital)
21.02.2005BH Sec. - nový týden burza zahájila mírnou korekcí Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
25.11.2002Pražská burza zahájila nový týden korekcí (25.11.2002) Dan Karpíšek (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688