Akcieatrhy (Akcieatrhy.cz)
Investice  |  13.09.2012 11:05:42

Hewlett-Packard: je čas nakupovat?


“Akcieatrhy.cz“Investoři, kteří chtějí obohatit své portfolio o akcie slibující překvapivé zhodnocení, by měli obrátit svoji pozornost k akciím, které se nacházejí v bodě obratu a počínají růst. Jedná se o akcie firem, jejichž akcie propadly, ať již v důsledku nepříznivých vnějších vlivů, nebo v důsledku chybných rozhodnutí, nicméně jejich akcie jsou v současné době podhodnocené a lze očekávat jejich brzký růst.

Pro výběr takových akcií existují minimálně dva důvody. Prvním je ten, že investoři, kteří umějí takové akcie najít, mají opravdu vysoké zisky. Devět firem zahrnutých do indexu S&P 500 mělo vyšší zisky, než úžasný Apple se svým 67% zhodnocením a sedm z těchto firem je pověstných svými problémy.

Stavitel rodinných domů PulteGroup (PHM) zvýšil hodnotu svých akcií o 132% a Lennar (LEN) ze stejného sektoru o 73%. Obě firmy se vzpamatovávají z hrůzného propadu výstavby rodinných domů po krizi. Clotier Gap (GPS) vzrostl o 95% poté, co zavřel ztrátové prodejny a inicioval nové prodeje. Sprint Nextel (S) vzrostl o 112% a po obrovských ztrátách opět začíná růst.

Druhým důvodem pro výběr takových akcií je snaha o diverzifikaci. Peter Lynch ve své knize "One Up on Wall Street," uvádí, že akcie, které se zotavují po větším poklesu ceny a nacházejí se v bodě obratu, jsou zpravidla mnohem méně náchylné ke změnám směru celkového trhu, což je přesně to, co chtějí investoři, kterým zpomalující se 3 a půl roku trvající růst nestačí.

Čtěte dále:
StaroNový akciový hit: diagnostické firmy
Warren Buffett, George Soros, Carl Icahn a jejich akcie s P/E nižším než 10.
Jak si vybrat akcie na dobu 20 let?, Akcieatrhy.cz


Jedním z kritérií pro výběr takových akcií je hodnota zisku vzhledem k ceně akcie (PE). Index S&P 500 má PE = 15 což znamená, že ceny akcii všech firem zahrnutých jsou v průměru 15 krát vyšší než jejich zisky. Nicméně v indexu najdeme minimálně 80 firem, které mají PE na ůrovni 10 a méně.

Dalším kritériem je pak je zjistit jestli se investorská veřejnost nemýlí ve svém odhadu negativního vývoje příjmů, nebo jestli cena akcie nepoklesla násobně více, než činil pokles ziskovosti firmy.

Například Hewlett-Packard (HPQ) má PE=4 a mnoho investorů předpokládá budoucí pokles příjmů vzhledem k poklesu na počítačovém trhu. Ovšem pokud víme, že prodej počítačů tvoří jen 15% zisku HPQ, pak dopad na ziskovost firmy nebude dramatický. Po nástupu Meg Whitman do čela firmy došlo ke snížení nákladů propuštěním části zaměstnanců a orientací na služby cloud computing a analýzu dat.

Investoři by se také měli u akcií v bodě obratu zaměřit na příchod nového managementu, případně na nové směry a strategie, které firmy pro překonání potíží volí.

Softwarová firma Symantec (SYMC) s PE=12 po nástupu nového vedení skončila s předraženými nákupy firem. Pokud v následujícím období odprodá nepotřebný majetek, přinese to zisky, které se musí příznivě odrazit v ceně akcií.

Pokud se akcie firmy s pošramocenou pověstí dostanou příliš nízko, může to být také důvod k nákupu. The Oakmark Fund, který patří mezi 3% nejvýše hodnocených akciových fondů, nakupoval na začátku roku akcie pojišťovací společnosti American International Group (AIG).

AIG je vzorovým příkladem firmy, která musela žádat vládu o záchranu před krachem a i v současnosti drží vláda velký balík jejích akcií. Investoři se obávají, že pokud se vláda rozhodne prodat tyto akcie, cena akcií zákonitě spadne. V době krize držela vláda 93% akcií společnosti. Zpětným odkupem a dalšími prodeji se podařilo snížit státní podíl na 53% a poslední oznámený prodej snížil hodnostu státního podílu na 20%. AIG je klasickým příkladem firmy, která špatně podnikala, utrpěla obrovské ztráty a cena akcie se propadla natolik, až se stala podhodnocenou. V letošním roce vzrostla cena akcií o 40%.

Čtěte dále:
Víte kdy nejlépe nakoupit akcie? Nabízíme komplexí rozbor načasování.
Jak odhalit manipulaci v trhu? Pomocí objemů!
Analýza, přístup a vyhodnocení. Víte opravdu na co se zaměřit
Kdy pozastavit obchodování - Psychologie money managamentu
Analýza a její základní proměnná - cena

Pokud se investoři nechtějí zabývat výběrem jednotlivých akcií, pak mohou své zraky obrátit k akciovým fondům. Například GoodHaven Fund, který počal svoji činnost v dubnu 2011, zhodnotil investice o 15%, což je lepší výkon než má index S&P 500 se zhodnocením o 9% za stejnou dobu.

Investoři, kteří vybírají akcie, které jsou v bodě obratu, by se však neměli zamilovat do své pozice a v případě, že se růst nedostaví a nenaplní očekávání, měli by se této investice zbavit. To se týká i výkonnosti akciových fondů. Pokud se fondu, nebo akcii nevede dobře a zaostává za očekáváním, je lepší uvažovat o prodeji.

Tyto zprávy pro vás vytváří Akcieatrhy.cz
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

19.07.2005Hewlett-Packard bude propouštět 14 500 svých zaměstnanců Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
19.05.2004Nasdaq odstartuje růstem, DJIA bude těžit z vývoje Hewlett-Packard Research (Fio, burzovní společnost a.s.)
21.05.2003Hewlett-Packard v 1Q překonal očekávání trhu Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
26.02.2003Hewlett-Packard zaostal v tržbách za očekáváním trhu Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688