Josef Trnka (TPS)
Důchody a penzijní  |  09.12.2001 21:30:24

(Ne)právní rámec důchodového pojištění (3)

 

Předchozí: Úvod do problematiky. Procesní normy. Otázka prokazování dob pojištění.  Povinnost organizací vést   potřebné   záznamy o skutečnostech   rozhodných  pro   nárok  na   dávky  důchodového pojištění,  jejich  výši  a  výplatu  a  předkládat  je příslušným orgánům sociálního zabezpečení. Zvlášť pak povinnost vést evidenční list  důchodového pojištění po celou  dobu, po kterou  pojištění trvá.

Zmíněné ustanovení striktně vymezuje náležitosti evidenčního listu. Za každý kalendářní rok se do něj zapisují:

a) doba trvání důchodového pojištění,

b) vyměřovací   základ  pro   pojistné  na   sociální  zabezpečení a příspěvek na státní politiku zaměstnanosti,

c) doby,  které  se  při  stanovení  osobního vyměřovacího základu vylučují.

Současně procesní norma ukládá organizacím povinnost vedení evidenčních  listů na  tiskopisech vydaných orgány sociálního zabezpečení. Přesouvá tedy péči o kvalitu pojišťovacích záznamů dokonce mimo sféru přímé působnosti správních orgánů.

          V tomto případě nutno korektně připojit, že  nejde o jediný doklad nebo důkazní prostředek umožňující prokázat dobu pojištění, je však příznačné, že navrhovaný zákon o Sociální pojišťovně, který měl dosud platnou speciální procesní normu důchodového pojištění (sociálního zabezpečení) nahradit, se institutem evidenčního listu zabývá ještě podrobněji a jeho obsahové náležitosti rozšiřuje.

          Pokud nyní opustíme krátký exkurs do materie procesních norem a vrátíme se k hmotněprávní úpravě důchodového pojištění, tak se neubráníme  paralele s "českými technickými normami" (zažitý výraz "ČSN" je od roku 1997 již jenom slangový). Zákon o důchodovém pojištění (č. 155/1995 Sb., v platném znění) totiž na řadě míst výši dávek, nárok na ně a vše co s tím souvisí především "normuje". Pokud totiž pojištěnec dosáhne určitého věku a získá alespoň minimální počet pojištěných let, získává nárok a výpočet dávky je většinou již jen věcí dosazení správných hodnot do výpočtového algoritmu.

          Na rozdíl od technických či oborových norem, kde se hledá co možná nejmenší počet řešení opakovaného případu či jevu, je však příznačná nestálost relevantních hodnot. Ty se velmi často mění, byť vesměs podle předem stanovených pravidel. Co jediné zůstává relativně stabilní, je způsob nakládání s těmito hodnotami, tedy samotná pravidla. Ta však nejsou vždy zřetelně oddělena od svého hodnotového vyjádření.

          V administrativní praxi to samozřejmě přináší výhody. Pro výpočet důchodů je stanoven  přesný univerzální postup a skutečnost, že proměnné v tomto krokování mají pevně určené místo je pohodlná. Ten, kdo je pro svou činnost potřebuje, je bez dlouhého hledání na očekávaném místě nalezne. Sama  soustava je velmi dynamická. Tato flexibilita je ale ošidná a podléhá i jiným než deklarovaným vlivům. Pokusím se to postupně dokázat.

          Je třeba dále akcentovat, že zmíněná pravidla pro realizaci výpočtu jsou velmi komplikovaná, a to nejen pro laika. Jejich vyjádření a tudíž i srozumitelnost včetně praktické verifikovatelnosti představuje velmi obtížný problém. Nelze se pak divit jisté předpojatosti soudcovského stavu v ochotě zabývat se touto materií. Interpretační prostor zde prakticky neexistuje. Ověření správnosti výpočtu s tužkou v ruce a listy papíru před sebou se v kategorii času pohybuje u jediného případu  v řádu hodin.

Následující téma: Prvky výpočtu důchodu. Obecná neúcta k právu.

 

  tps    

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688