TNBiz (TN.cz)
Politika a události  |  12.09.2012 15:50:05

Vláda přerušila debatu o Státní energetické koncepci, která počítá s podporou jádra

PRAHA (MEDIAFAX) - Projednávání Aktualizace Státní energetické koncepce (SEK), která určí směr české energetiky v nadcházejících desetiletích, ve středu kabinet premiéra Petra Nečase (ODS) přerušil. Koncepce do budoucna plánuje zvýšení podílu jádra na tuzemské výrobě elektřiny ze současných 33 na 50 až 60 procent.

SEK počítá s podílem roční výroby elektřiny z domácích zdrojů k spotřebě elektřiny v ČR minimálně 80 procent. Kromě zmíněného jádra by se na výrobě elektřiny měly podílet zejména Obnovitelné a druhotné zdroje (18 až 25 procent, růst ze současných necelých deseti procent), hnědé a černé uhlí (pokles ze současných 60 na 15 až 25 procent) a zemní plyn (podíl pět až 15 procent).

Plánem MPO je posílení role jádra při výrobě elektřiny a maximální využití odpadního tepla z jaderných elektráren. SEK proto počítá s výstavbou dvou nových bloků JE v Temelíně, dále s prodloužením provozu současných čtyř bloků a s výstavbou nového, pátého bloku v JE Dukovany. "Rovněž je zapotřebí územní vymezení lokalit pro možný další rozvoj JE po roce 2040," uvádí SEK.

Teplo by se mělo podle dokumentů ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) vyrábět z domácích zdrojů minimálně ze 70 procent. Na jeho produkci se má podílet zejména jádro, uhlí, obnovitelné zdroje a druhotné zdroje včetně odpadů.

V nedávné době se podle SEK projevila negativa nepřiměřených dotací na obnovitelné energetické zdroje (OZE) v Česku i v dalších evropských státech, přičemž jejich vlády situaci již postupně řeší. "Při případném nahrazování ropy biopalivy musíme pečlivě sledovat efektivitu celého cyklu jejich výroby," zdůrazňuje ministerstvo.

Cílem MPO v oblasti energetiky je také zabezpečit do budoucna dostatečný počet absolventů specializovaných na energetické obory. Těch by mělo být v letech 20102016 alespoň 18 tisíc. V oblasti učňovského školství v energetických a strojírenských oborech chce SEK dosáhnout úrovně alespoň 1000 absolventů ročně. Koncepce rovněž počítá se zajištěním zvýšení objemu prostředků na výzkum a vývoj v energetických oborech a strojírenství na dvojnásobek aktuálních hodnot do roku 2015.

"Do budoucna je dále nutné snížit závislost na ropě v dopravě, respektive na palivech vyráběných z ropy a zvýšit zastoupení alternativních paliv. Je nutné vybudovat dostačující infrastrukturu pro vozidla na alternativní pohon, tedy na zemní plyn a elektřinu, čímž docílíme snížení dopadu dopravy na životní prostředí," uvádí SEK.

S ohledem na strategický význam energetického sektoru plánuje MPO ponechat nadále společnost ČEPS ve výhradním vlastnictví státu, a tím pádem zachovat dominantní vliv státu ve společnosti ČEZ.

MPO odhaduje, že hrubá konečná spotřeba energetických zdrojů bude v období do roku 2040 prakticky stagnovat, s mírným růstem po vyčerpání nejsnáze dosažitelného potenciálu úspor. Proti významnému poklesu spotřeby tepla (relativní úspora přes 25 procent) půjde podle SEK mírný nárůst požadavků na tepelný komfort, počet vytápěných objektů, růst konečné spotřeby elektřiny (domácnosti i podnikatelský sektor) a mírný růst spotřeby energie v dopravě (objem nárůstu požadavků na dopravu bude kompenzovat významné úspory dané účinností přeměny).

Autoři SEK sáhli podle Jaroslava Ungermana z Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) po osvědčené metodě, jak se vyhnout rozsáhlé diskusi o svých záměrech. "Uvedli co nejméně doplňujících dat, kterými by mohli hlouběji odůvodnit své záměry. Argumentačně tak tato verze podstatně zaostává za svojí předchůdkyní. Sotva tedy lze o této verzi energetické koncepce soudit, že ji jako celek překonává," uvedl Ungerman.

Ekologické organizace uspořádaly proti Kubovým plánům ráno demonstraci před Úřadem vlády. Podle jejich vyjádření znamenají návrhy v SEK návrat hluboko do minulého století. Ignorují potenciál energetických úspor, potlačují rozvoj obnovitelných zdrojů a konzervují závislost energetiky na uhlí, ropě a jádru. Nezajišťují dlouhodobou konkurenceschopnost a udržitelnost domácí energetiky. "Nesouhlasím s dnes na vládě projednávanou energetickou a surovinovou koncepcí, která pochází z minulého nebo předminulého století," řekl na místě agentuře Mediafax předseda Strany zelených Ondřej Liška, podle kterého koncepce vypadá, jako by ji psal management jaderných a uhelných elektráren. Demonstranti také uvedli, že by vláda měla jednání přerušit, dokud materiál nebude mít studii dopadů na životní prostředí.

Státní energetická koncepce je strategickým dokumentem vyjadřujícím cíle státu v energetickém hospodářství v souladu s potřebami hospodářského a společenského rozvoje, včetně ochrany životního prostředí, sloužícím i pro vypracování územních energetických koncepcí. SEK definuje strategické priority energetiky ČR s výhledem na zhruba 30 let.

Jan Soukup, Jan Drahorád, soukupj@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

24.05.2015Česko má energetickou koncepci. Staví na jádru Ekonomický deník (Ekonomický deník)
23.05.2015Komentář MPO ke schválení Státní energetické koncepce Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
19.05.2015Vláda schválila Aktualizaci státní energetické koncepce Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688