Josef Trnka (TPS)
Pojištění  |  09.12.2001 08:29:40

(Ne)právní rámec důchodového pojištění (2)

 

Předchozí: Úvod do problematiky s konstatováním, že právo důchodového pojištění v rámci práva veřejného zaujímá pozici spíše okrajovou. Prostor pro skutečné nalézání práva je zde omezen a lze jej redukovat na rozměr dávkové formule či dávkového schéma.

          Určitě nelze totéž se stejnou rozhodností prohlásit o sféře procesněprávních norem. Nicméně ani zde není prostředí tak liberální. Pro správní  řízení  je totiž typická  především  zásada inkviziční, kterou charakterizuje nezastupitelná role správního  orgánu  jak při vlastním průběhu, tak při   samotném  shromažďování  důkazů. Jestliže civilní  řízení soudní  je založeno na  zásadě projednací,  která předpokládá  aktivní  úlohu  samotných  účastníků řízení, tak ve správním procesu je správní orgán sám povinen  zjistit přesně a úplně skutečný stav  věci  a  za  tím  účelem  si  opatřit  potřebné podklady pro rozhodnutí. Přitom není vázán jen návrhy účastníků řízení.

          Zároveň je nutno dodat, že úprava dokazování  při správním  řízení ve  věcech důchodového pojištění,  obsažená v zákoně  ČNR č. 582/1991 Sb. o organizaci a provádění sociálního zabezpečení, v platném znění,  je jen  útržkovitá. Tento zákon za tím účelem odkazuje na obecnou právní úpravu, kterou je správní řád.

          Zákon číslo 582/1991 Sb. důkazní prostředky povšechně rámuje ve speciální normě, tedy v ustanovení § 84, podle něhož v řízení ve věcech důchodového  pojištění lze použít k důkazu záznamy  na  technických   nosičích  dat,  mikrografické  záznamy, tištěné  produkty optického  archivačního systému  a tištěné  nebo fotografické  produkty  jiné  výpočetní  techniky  místo originálu listiny,  podle jehož  obsahu byly  pořízeny, pokud  z povahy věci nevyplývá, že je třeba předložit originál nebo úředně ověřený opis listiny. Pohříchu tím vychází vstříc především správnímu orgánu, který podobné prostředky masivně používá.

          Zdánlivě liberální vymezení, uvedené v předchozím odstavci, však stejně zužuje hned následující ustanovení  § 85 téhož zákona obsahující   konkrétní výčet skutečností, které se prokazují předepsaným způsobem. Procesní norma  zde přímo   určuje,  jakým  důkazním   prostředkem    být určitá právní  skutečnost prokázána. Podobný charakter  mají i některá další ustanovení tohoto zákona, ale i zákonů dalších, upravujících  právní   vztahy  důchodového pojištění, zejména pokud jde o posuzování zdravotního stavu a pracovní schopnosti občanů. V  soudní praxi se takové důkazy označují jako  povinné.

          S prokazováním toho nejpodstatnějšího, tj. dob pojištění (zaměstnání) je to svým způsobem podobné. Obecně procesní norma ukládá organizacím  povinnost vést   potřebné   záznamy o skutečnostech   rozhodných  pro   nárok  na   dávky  důchodového pojištění,  jejich  výši  a  výplatu  a  předkládat  je příslušným orgánům sociálního zabezpečení. V § 38 předmětného zákona pak upravuje povinnost vést evidenční list  důchodového pojištění po celou  dobu, po kterou  pojištění trvá, s  výjimkou pracujících poživatelů  starobního  důchodu s tím, že tento doklad  se  zakládá při vzniku účasti občana na důchodovém pojištění.

Následující téma: Nárokové podklady - evidenční listy důchodového pojištění.

  tps    

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688