TNBiz (TN.cz)
Makroekonomika  |  06.09.2012 15:55:11

Situace v průmyslu se nezlepší, odhadují analytici

PRAHA (MEDIAFAX) - Situace v průmyslu vlivem slabé domácí poptávky bude těžká i v následujících měsících, tvrdí odborníci, dobré výsledky podle nich stojí na automobilovém průmyslu. Podle čtvrtečních informací Českého statistického úřadu (ČSÚ) rostl v červenci průmysl o 4,2 procenta.

"Na český průmysl nadále negativně působí nejistý vývoj globální ekonomiky, zejména oslabování Číny, na kterou jsou navázáni velcí producenti v Německu a potažmo jejich čeští dodavatelé. Ani září a říjen by však nemusely být z hlediska objemů produkce špatné, očekávám ale tlak na marže," řekl Petr Smutný, partner v oddělení Podnikových financí a restrukturalizací PwC Česká republika. Situace na trhu se podle jeho slov mění velmi rychle, a podniky by měly být připraveny pružně reagovat na nenadále příležitosti.

Dobré výsledky průmyslu stojí podle analytika ČSOB Petra Dufka stále na automobilkách, kterým se daří zvyšovat produkci navzdory padajícímu evropskému trhu. "Vedle toho se daří i výrobcům elektrických zařízení. Velmi slibně dopadají i nové zakázky, které meziročně rostou o 16 procent, a to především díky zahraniční poptávce," uvedl Dufek.

"I přes poměrně optimisticky vypadající čísla nelze čekat v příštích měsících žádné zázraky. Situace v průmyslu pravděpodobně zůstane nadále těžká nejen pod vlivem slabé domácí poptávky, ale také z důvodu komplikované situace v eurozóně," tvrdí analytik skupiny Citfing Jiří Šimek.

Analytik KPMG Česká republika Jan Linhart zdůrazňuje, že průmyslová produkce je základním stavebním kamenem české ekonomiky. Statistiky průmyslové produkce jsou podle něho lakmusovým papírkem celého národního hospodářství. "Červencové statistiky vzbuzují smíšené pocity. Na jedné straně je příjemným zjištěním, že jak v samotném červenci, tak i za prvních sedm měsíců letošního roku, průmyslová výroba mírně roste. To znamená, že krizové scénáře se v průmyslu zatím ještě nenaplňují. Na druhé straně však tento růst zdaleka nedosahuje hodnot, jaké bychom si přáli vidět," říká Linhart.

Určitý pozitivní náznak pro vývoj následujících měsíců představuje podle analytika Svazu průmyslu a dopravy Bohuslava Čížka meziroční nárůst zakázek o 16 procent, kde vzrostly zejména zakázky ze zahraničí (+22,7 procenta) a odvětvově s tradičními tahouny z odvětví výroby motorových vozidel či strojů a zařízení. "Jedná se o hodnoty mírně nad naše očekávání a jsou dobrou zprávou o stavu našich průmyslových firem," uvedl Čížek. Jak současně upozorňuje, výsledky je potřeba hodnotit velmi opatrně a nelze podléhat výraznému optimismu. "Výsledky jsou ovlivněny nepříliš vysokou srovnávací základnou minulého období," upozorňuje.

Prázdninové měsíce jsou podle analytika GE Money Bank Petra Gapka obecně charakteristické nižší průmyslovou produkcí a v tomto období relativního klidu se české výrobě dařilo. Po červnovém propadu, který byl revidován na -2,7 procenta, je to podle něho příjemná změna. "Pro hodnocení je ale třeba počkat do dalších měsíců, kdy uvidíme, jak si průmysl povede i v situaci, kdy jsou srovnávací základny vyšší. Pro představu, v červnu 2011 se výroba pohybovala nad úrovní průměru roku 2005 o více než 27 procent, v červenci to bylo již jen pět procent a stejný trend je možné pozorovat i v letošním roce," uzavřel Gapko.

"V červencových datech z průmyslu jsou určitě pozitivní signály. Především jde o hodnotu nových zakázek a náznak, že se firmám daří více orientovat na východní trhy, které mají znatelně vyšší růstový potenciál než západ," sdělil analytik společnosti Patria Finance Tomáš Vlk a dodal: "Na druhou stranu byla data ovlivněna kalendářem a pomohl i bazický efekt. Navíc klíčovým exportním trhem zůstává eurozóna a tam se výhled v poslední době o poznání zhoršil." Za celý letošní rok nečekají analytici společnosti Patria Finance od českého průmyslu žádný silný výsledek, růst by se měl pohybovat mírně nad nulou.

Červencová průmyslová produkce v Česku vzrostla proti stejnému období loňského roku reálně o 4,2 procenta, v meziměsíčním srovnání se po sezonním očištění zvýšila o 1,1 procenta.

Po očištění od vlivu počtu pracovních dnů vzrostla podle informací ČSÚ červencová průmyslová výroba v ČR o 1,7 procenta. Červenec 2012 měl ve srovnání se stejným měsícem předchozího roku o jeden pracovní den více. Po očištění od sezonních vlivů (včetně vlivu počtu pracovních dnů) byla průmyslová produkce meziměsíčně vyšší o 1,1 procenta.

Jan Soukup, soukupj@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688