Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Makroekonomika  |  04.09.2012 13:45:29

Jak by Evropa mohla uniknout ekonomickému armagedonu


Stále více ekonomů předpovídá eurozóně v současném složení brzký konec. Evropské autority mají dlouhodobé potíže s hledáním léku na krizi a na otázku, zda je v silách evropských vlád "uzdravit" měnovou unii, není ani v akademické obci jasná odpověď. Cesta ke znovunalezení stability v Evropě je a bude značně hrbolatá (především kvůli politické neschůdnosti), možné cesty k udržení soudržnosti Evropy však existují.

ECB natiskne eura a skoupí dluhopisy problémových zemí

 

Ekonomové se shodují na tom, že nejefektivnější ozdravnou kúrou pro eurozónu by bylo umožnit ECB skupovat státní dluhopisy problémových zemí a mazat jejich dluhy tištěním peněz. I přes nesouhlas Německa a dalších věřitelských států k takovýmto plánům naznačují rostoucí ceny evropských akcií a dluhopisů, že investoři na tento postup řešení krize sázejí.

Investice, ekonomika, FX: Investiční web vás zve na 2. Investiční fórum

Cestu ale nebude blokovat jen odpor zdravějšího jádra – pro změnu pravomocí ECB by musely být přepracovány evropské zákony, což může znamenat velmi zdlouhavý politický proces.

 

Španělsko nepožádá o záchranný balík

 

Masivní kapitálová infuze spolu se solidaritou ostatních členů eurozóny a mezinárodních věřitelů by mohla napáchat v otázce Španělska více škody než užitku. Není vůbec jisté, zda dokáže záchranná ruka zvenčí oživit skomírající bankovní sektor, odstranit obrovský vládní dluh, omezit vysokou nezaměstnanost a zabránit odlivu kapitálu. Považme, co se stalo v Řecku.

Zhruba 7% úrok, který musí Španělsko ze svých dluhů platit, je varovný signál. Nemusí však být posledním hřebíčkem do rakve, jakým byl pro Řecko, Irsko a Portugalsko.

Jak napsala Megan Greene v The Guardian, "neexistuje magické číslo, nad kterým by byly výpůjční náklady pro stát již neudržitelné". Teoreticky by země mohla přežít, pokud by provedla radikální fiskální reformy, aby získala více peněz na splácení dluhu.

 

Výnos 10letých státních dluhopisů Španělska

Španělsko není ve stejné pozici jako ostatní zachraňované státy, protože mu zatím bezprostředně nehrozí, že by mu došla hotovost. Splatnost dluhopisů je v případě Španělska poměrně dlouhá, tudíž dluh nebude navýšen jednorázově za aktuální vysoké sazby. Pokud by se vládě dařilo prosazovat rozpočtové škrty bez výraznějších sociálních nepokojů, země se nadále udrží na trzích, kde si sama zajistí financování na cestu z krize.

Pokud se bude držet na trzích Španělsko, povolí i tlak na Itálii, což jí umožní půjčovat si nadále s únosnými úroky. Časem trhy rozpoznají, že největší evropské ekonomiky nejsou tak finančně zranitelné jako menší státy ze skupiny PIIGS, jež by bez záchranných balíků nemohly fungovat, a nákaza se přestane šířit.

Jaké další možnosti má Evropa v řešení krize se dozvíte na Investičním webu

Nick Beecroft (Saxo Bank): Dluhopisy Španělska a Itálie mohou vynášet i 10 %. A budou se tisknout peníze, takže se vyzbrojte na boj s inflací, třeba zlatem, nemovitostmi a autoveterány
Nick Beecroft (Saxo Bank): Dluhopisy Španělska a Itálie mohou vynášet i 10 %. A budou se tisknout peníze, takže se vyzbrojte na boj s inflací, třeba zlatem, nemovitostmi a autoveterány

Čína zachraňující Evropu: Koho ten nesmysl jen napadl?!
Čína zachraňující Evropu: Koho ten nesmysl jen napadl?!

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688