BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Měny-forex  |  04.09.2012 12:42:17

Eurem neotřásla ani Moody‘s

Mario Draghi včera v Evropském parlamentu obhajoval svůj plán nákupu dluhopisů problematických zemí. Tvůrci evropského zákona si ho předvolali, aby se ujistili, že takovéto konání Evropské centrální banky nebude v rozporu s jejím posláním a pravomocemi. Zejména prezident německé Bundesbanky stále zdůrazňuje, že nákup dluhopisů jihoevropských zemí prostřednictvím ECB není nic jiného, než monetizace státních dluhů, tedy nákup obligací Španělska a Itálie za vytištěné peníze.

Šéf ECB se obhajoval tím, že nákupem krátkodobých (1letých, 2letých a 3letých) dluhopisů nedojde k financování dluhů států, jelikož tyto cenné papíry budou muset být splacené relativně v krátkém čase. Jde tedy jenom o jakousi dočasnou pomoc neboli podpora s překlenutím nepříznivého období jižních zemí.  Pan Draghi se dále hájil, že tímto krokem jenom plní primární funkci ECB, kterou je ochrana cenové stability.  M. Draghi dále uvedl, že právě teď je ten správný čas, aby ECB zasáhla, protože její funkcí je chránit společnou měnu eurozónu. Kdyby se ECB nepostavila za zadlužené země, jejich náklady financování by neadekvátně rostly. DůvěraEvropu, jak jsme již měli možnost zažít, by byla následně otřesena. Bez důvěry v peníze a v udržitelnost jejich budoucí hodnoty nemůže přece ekonomika fungovat. Podle slov M. Draghiho je tedy správné, že ECB zasáhne a zabezpečí jak cenovou stabilitu, tak důvěru v budoucnost společné měny eurozóny.

Investoři proto již netrpělivě čekají na čtvrtek, kdy očekávají, že Draghi na tiskové konferenci odhalí detaily programu nákupu dluhopisů ve spolupráci s ESM. Nemůžeme opomenout, že legálnost ESM ještě bude muset být příští týden schválena německým soudem. Zajímavé bude například sledovat, jestli se země, které budou mít zájem o pomoc v boji s vysokými náklady financování, budou muset zavázat k nějakým pevně stanoveným reformním krokům.

Euro na tyto včerejší události reagovalo velmi pozitivně. Posílilo o 0.5 procenta a dokonce prorazilo rezistenci 1.26 EUR/USD. Euru v „rally" nezbránil ani horší evropský ekonomický výhled agentury Moody's . Ta snížení ratingu odůvodnila tím, že její kroky jsou v souladu s negativním výhledem ratingu ekonomik Německa, Nizozemska, Francie a Velké Británie, které jsou hlavními přispěvateli do rozpočtu EU. Eurem dokonce nezatřásla ani včerejší horší dataEvropy (výrobní Index PMI).

Tyto události tedy jednoznačně signalizují, jak silné jsou očekávání investorů ohledně plánu nákupů bondů ECB

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688