Research (Conseq)
Dluhopisy  |  30.08.2012 10:42:22

Dluhopisové fondy předvedly excelentní růst, nyní trochu zvolní

Dluhopisové fondy jsou zatím v letošním roce díky příznivému tržnímu vývoji velice úspěšné. V některých případech přinesly zhodnocení 15 i více procent, což je za normálních okolností nadprůměrný výsledek i na akciový trh. Excelentní období mají za sebou jak české státní dluhopisy, tak i například jejich maďarské, polské a turecké protějšky.

Výrazný cenový růst z uplynulých měsíců totiž stlačil požadované výnosy do splatnosti českých státních dluhopisů na rekordně nízké úrovně - dvouletý dluhopis k 0,7 %, desetiletý pak na hladinu 2,2 %. Stejně tak se na rekordně nízké úrovni 0,5 % nachází i klíčová měnověpolitická sazba ČNB (čtrnáctidenní repo sazba) a na trhu v současnosti panuje silné přesvědčení, že bankovní rada ČNB v nejbližší době přistoupí k dalšímu snížení, potenciálně až na nulovou úroveň. Pokud by se tato očekávání naplnila, ceny dluhopisů, zejména kratších splatností, by získaly v kratším horizontu dodatečnou podporu. V delším výhledu (konec roku 2012, průběh roku 2013) však již současné výnosové úrovně českých státních dluhopisů vnímáme jako výrazně podprůměrné a očekáváme jejich postupný růst, v první fázi pak zejména v segmentu dluhopisů delších splatností. Jedním z určujících faktorů by měl být obdobný vývoj na hlavních světových obligačních trzích v čele s německými a americkými vládními dluhopisy pod vlivem vyššího globálního hospodářského růstu v 2. polovině roku. Důležitým domácím faktorem bude plnění střednědobého plánu fiskální konsolidace, v prvním kroku pak výsledek letošního státního rozpočtu. Investoři věří v dosažení vládního plánu schodku státních financí ve výši 3,2 % HDP, což však ve světle horšího ekonomického vývoje v prvním pololetí může být poměrně tvrdý oříšek.

Podstatně lepší výkonnosti než ty státní by měly dosáhnout vybrané firemní dluhopisy. Kreditní marže dluhopisů korporátních a finančních emitentů se nadále udržují na historicky nadprůměrných úrovních, které podle našeho názoru neodpovídají solidním firemním fundamentům. Současné výnosy firemních dluhopisů jsou atraktivní také ve světle rekordně nízkých výnosových úrovní státních benchmarků vnímaných jako bezrizikové (USA, jádro EMU) a měly by v dalších měsících klesat. Nestátní dluhopisy by tak měly dosáhnout atraktivního zhodnocení vysoko nad jejich státními protějšky.

 

 

Ondřej Matuška

portfolio manažer

Conseq Investment Management, a. s.

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Dluhopisy:

Út 10:31  CTP: Akvizice pozemků v Polsku Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688