Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  30.08.2012 09:25:03

Pegas ve 2Q překvapil a místo ztráty vykázal slušný zisk

Pegas Nonwovens reportoval dnes ráno výsledky za 2Q12. Výsledky překonaly odhady na všech úrovních, management společnosti potvrdil celoroční výhled (růst EBITDA 5-15 %). Tržby za 2Q12 dosáhly 48 mil. EUR (+15,4 % r/r) a překonaly (+3,3 %) jak tržní odhad, tak naše očekávání. Také EBITDA (8,1 mil. EUR, +15,2 % r/r) je ve srovnání s konsensem lepší (+3,2 % a +8,0 % proti našim odhadům. Meziroční růst čtvrtletních výsledků na provozní úrovni je způsoben zavedením nové výrobní linky do provozu. EBITDA za 1H12 dosáhla 46,4 % celoročního cíle, pokud budeme uvažovat spodní hranici indikovaného rozpětí. Čistý zisk utrpěl oslabením koruny a přehodnocením dluhu a vnitropodnikových půjček. Č.zisk je 499 tis. EUR (v 2Q11 zisk 4,4 mil. EUR). Tato hodnota také překonala konsensus, který počítal se ztrátou 100 tis. EUR. Viz tabulka níže. Čísla za 2Q12 ovlivnil růst základních surovin, polymerů. Nicméně pokles jejich cen v posledních měsících by mel pozitivně ovlivnit výsledky ve 3Q12. Pegas také oznámil, že práce na novém výrobním závodě v Egyptě probíhají podle plánu. Oznámená čísla jsou lepší než odhady na všech sledovaných úrovních. Vedení společnosti potvrdilo výhled na celý rok na růst zisku EBITDA v rozmezí 5-15 %. Výsledky Pegasu hodnotíme pozitivně. Více informací bude zveřejněno na odpoledním konferenčním hovoru.



Provozní ziskovost byla částečně negativně ovlivněna růstem cen polymerů, které nebyly plně promítnuty do koncových cen. Čistý zisk pokles na 0,5 mil. EUR, a to především díky FX ztrátě, která pramení z vývoje kursu koruny oproti euru a následnému přecenění některých rozvahových položek. Společnost Pegas potvrdila svůj celoroční výhled na ukazatel EBITDA (růst v rozmezí 5-15%)a rovněž oznámila, že výstavba nové výrobní linky v Egyptě pokračuje podle plánu.

Celkově hodnotím výsledky velmi pozitivně, když na všech úrovních překonaly očekávání, a to i navzdory negativnímu vlivu cen polymerů (vstupní suroviny). Očekáváme, že 3Q bude naopak pozitivně ovlivněn poklesem cen polymerů, který můžeme pozorovat již od konce května tohoto roku. Josef Novotný

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688