Research (Penizenavic.cz)
Investice  |  27.08.2012 15:28:43

Proč investovat na rozvíjejících se asijských ekonomikách a jaké jsou možnosti korunového investora?

Zatímco vyspělé evropské státy, USA a Japonsko marně hledají cestu k výraznějším hospodářským růstům, asijské ekonomiky zažívají opravdový boom. Odhady budoucích růstů pak doslova vyzívají k investicím v tomto regionu. Jaké jsou tedy možnosti korunového drobného investora k investování na trzích rozvíjejících se asijských zemí?

 

Rozvíjející se Asie jede na plný plyn

V loňském roce hrálo rozvíjejícím se trhům Asie do karet hned několik faktorů. Jejich nerostné bohatství a rostoucí poptávka Číny po komoditách a zvýšený příliv zahraničního kapitálu. Jednalo se přitom o významnou podporu hospodářských růstů zdejších ekonomik, které nezřídka dosahovaly úrovně více jak 8 %.

Příběhu o znovuzrození asijských ekonomik přitom stále není konec, i do budoucna budou tyto ekonomiky dle odhadu Mezinárodního měnového fondu růst výrazně rychleji než většina rozvinutých zemí. V roce 2013 bude dle Mezinárodního měnového fondu činit hospodářský růst rozvíjejících se asijských ekonomik jako celku 8,48 % %. Členské státy Evropské unie jako celek budou dle Mezinárodního měnového fondu v příštím roce růst pouze 2,169% tempem. Ekonomika USA pak vzroste také „jen“ o 2,723 %.

Důvodem k optimismu jsou v případě řady rozvíjejících se asijských ekonomik zvýšené investice ze strany Číny a participace na čínském hospodářském růstu vůbec. Kromě toho se celá řada těchto zemí stává alternativou Číny coby zdroj velmi levné pracovní síly. Tyto země by pak tedy mohly napodobit výkony, kterých Čína dosahovala v uplynulém desetiletí.

Samotné státy disponují velkými devizovými rezervami. V žebříčku všech zemí světa s největšími devizovými rezervami figuruje v první dvacítce hned několik rozvíjejících se asijských ekonomik. Kromě notoricky známé Číny jsou to Taiwan, Jižní Korea, Indie, Thajsko, Malajsie a Irán.

Kromě toho je tu také velmi mladá a málo zadlužená populace, která má čím dál tím větší „hlad“ po spotřebním zboží a výdobytcích západní civilizace. Kromě vysokých vývozů tak mohou tyto země těžit také ze silné domácí poptávky, což je transformace, kterou nyní prochází Čína.

 

Rozvíjející se asijské ekonomiky s největšími hospodářskými růsty v roce 2011

 

Jaké jsou možnosti korunového investora?

Co se týče podílových fondů, žádný korunový podílový fond zaměřený výhradně na rozvíjející se asijské ekonomiky není aktuálně nabízen. (Přehled podílových fondů zaměřených na rozvíjející se asijské země vedených v cizích měnách najdete například v přehledu podílových fondů na PenizeNAVIC.cz).

Možností jsou tedy investice do podílových fondů investujících na rozvíjejících se trzích jako celku. Zde se již nabízí investice do několika fondů.

 

Korunové podílové fondy zaměřené na rozvíjející se trhy

 

Co se angažovanosti v rozvíjejících se asijských ekonomikách týče, ta je samozřejmě u jednotlivých fondů odlišná.

 

 

Aktuální struktura portfolií korunových podílových fondů investujících na rozvíjejících se trzích

 

Vaše cesta na asijské rozvíjející se ekonomiky tedy může vést oklikou přes tyto fondy. Před samotným investováním však svůj záměr zkonzultujte s nezávislým investičním specialistou, který Vás seznámí s riziky spojenými s touto investicí, měnovým zajištěním jednotlivých fondů a vhodností těchto investic ve Vašem konkrétním případě.

 

Tyto zprávy pro vás vytváří Penízenavíc.cz.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688