X-Trade Brokers  (X-Trade Brokers )
Makroekonomika  |  23.08.2012 16:34:00

Rusko se stalo 156 členem WTO

Ruská federace se stala 156. členskou zemí Světové obchodní organizace. Hlavní vyjednavač pro Ruskou federaci Maxim Medvedkov uvedl, že je po 18 letech někdy nelehkých jednání radostné konstatovat, že je proces jednání o přistoupení k WTO dokončen. Vytvoří nové příležitosti pro naše obchodníky a investory a umožní chránit obchodní zájmy efektivněji, než dříve. Podle WTO to znamená historický úspěch, přinese významné výhody jak pro Rusko, tak pro členy organizace. V tomto těžkém období je to velmi dobrá zpráva. Je nepochybné, že Rusko posílí v rámci WTO mnohostranný obchodní systém a globální ekonomickou spolupráci.

Ode dne přistoupení se Rusko zavázalo plně uplatňovat veškerá ustanovení WTO, s využitím několika málo přechodných období. V rámci přistoupení Rusko uzavřelo 30 dvoustranných dohod o přístupu na trh pro služby a 57 dohod o přístupu na trh pro zboží.  V průměru bude konečná právně závazná celní kvóta pro všechny produkty ve výši 7,8% oproti 10% průměru v roce 2011.

Průměrné dovozní clo pro zemědělské produkty se sníží z 13,2% na 10,8% a pro průmyslové zboží z 9,5% na 7,3%. Rusko se zavázalo snížit cla na širokou škálu výrobků:

pro mléčné produkty z 19,8% na 14,9%, obiloviny z 15,1% na 10,0%, tuky a rostlinné oleje z 9,0%na 7,1%, chemické látky z 6,5% na 5,2%, automobily z 15,5% na 12,0%, elektrická zařízení z 8,4% na 6,2%, dřevo a papír z 13,4% na 8,0%. Konečné tarify pro bavlnu a informační technologie se sníží na nulu. Celní kvóty se budou také vztahovat na hovězí, vepřové a drůbeží maso. Vývozní cla byla stanovena pro více než 700 celních položek, včetně minerálních paliv a ropy, surové kůže, dřeva, buničiny, papíru a obecných kovů.

EU uvítala přistoupení Ruska k WTO, protože je jeho hlavním obchodním partnerem a Rusko je třetím největším obchodním partnerem EU. Poprvé budou EU a Rusko při vzájemném obchodování vázány mnohostrannými pravidly a závazky. Přistoupení k WTO bude mít pozitivní dopad na podmínky pro obchod a investice mezi Ruskem a Evropskou unií. EU je největším zahraničním investorem v Rusku. Investice dosahovaly v roce 2010 přibližně 120 miliard eur a ruské investice v EU zhruba 42 miliard eur.

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688