Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Důchody a penzijní  |  20.08.2012 14:45:58

Počet nových penzijních připojištění letos vzrostl o 63%, lidé chtějí využít stávajících podmínek

V prvním pololetí letošního roku došlo k meziročnímu nárůstu nově uzavřených smluv o penzijním připojištění o 63 %. Oproti stejnému období roku 2011 stoupl tento počet o bezmála 150 tisíc. Vyplývá to z aktuálních statistik Ministerstva financí ČR. Podle odborníků souvisí zvýšení počtu nově uzavřených smluv s penzijní reformou, která vejde v platnost v lednu příštího roku.

Na základě aktuálních statistik Ministerstva financí ČR, hodnotících první pololetí roku 2012, uzavřeli lidé více než 380 tisíc nových smluv o penzijním připojištění. Tento počet je o téměř 150 tisíc vyšší než ve stejném období roku 2011, kdy uzavřeli lidé 234 tisíc nových smluv. Podle expertů chtějí využít poslední možnosti uzavřít penzijní připojištění za stávajících podmínek. Nyní mají totiž fondy například povinnost hospodařit s uloženými penězi lidí bez ztráty, což se s novou důchodovou reformou změní. 

„Takto vysoký nárůst počtu nových penzijních připojištění je výsledek změn, které proběhly v letošním roce v oblasti penzijních fondů. Kromě samotných přestupů mezi fondy došlo také k zavedení druhého pilíře, tedy důchodového spoření. Lidé se snaží využít stávajícího systému a zužitkovat možnosti, které nabízí,“ sdělil Kamil Durčák, produktový manažer RENTIA, divize AWD ČR, která se specializuje na finanční poradenství v oblasti penze. „Na změnu však mají už jen poslední tři měsíce. Na konci listopadu totiž možnost uzavřít připojištění s aktuálním nastavením podmínek končí,“ upozornil Durčák.

Podle statistik ministerstva financí došlo v prvním pololetí roku 2012 ke zvýšení průměrné měsíční úložky účastníka. V prvním pololetí loňského roku byla výše průměrné ukládané částky 427 , ve stejném období letošního roku pak částka narostla na 441 . Podle odborníků je toto navýšení důsledkem změn v rámci vyplácení státního příspěvku. Zatímco nyní získá příspěvek každý, kdo odkládá měsíčně alespoň 100 , od ledna 2013 bude státní příspěvek připisován jen těm, kteří budou měsíčně spořit alespoň 300 .

„Rozhodně vítáme, že si nyní lidé spoří vyšší částky na penzijním připojištění. Z tohoto faktu je tedy patrné, že ke svému stáří a zabezpečení přistupují zcela zodpovědně,“ uvedl Radek Ležatka z tiskového oddělení Ministerstva financí ČR. „Další navyšování průměrného měsíčního příspěvku účastníků lze očekávat od počátku příštího roku. Důvodem jsou úpravy stávajících podmínek výplaty státního příspěvku, které byly schváleny v rámci nové důchodové reformy,“ doplnil Ležatka.

 

O divizi RENTIA

Rentia je divizí společnosti AWD Česká republika, která je největší evropskou společností zaměřující se na finanční poradenství a na tuzemský trh vstoupila v roce 2005. Divize Rentia, jež vznikla v květnu 2009, se zaměřuje primárně na běžnou retailovou klientelu, přičemž hlavním cílem je zpřístupnit běžnému klientovi kvalitní a vysoce profesionální servis, na jaký jsou zvyklí převážně bonitní klienti. Orientuje se na základní koncepty, kterými jsou zabezpečení v penzi, ochrana příjmů a ochrana majetku.

  

Jana Skřivánková
PR & Marketing Manager
LESENSKY.CZ 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688