Bezúdržbové kovové ploty - nejlepší volba pro váš dům!

Kovové ploty jsou nerozdílnou součástí obydlí lidí již od pradávna. Plní jak estetickou, tak ochrannou roli. Plot je považován za jakési hranice pozemku, přes které nepovolaná osoba nesmí přejít.

Vaše volba kovového plotu pro Vaši nemovitost může tedy určit, do jaké míry jste zabezpečeni před vstupem neoprávněných osob na Váš soukromý pozemek. Zároveň tak i správná volba může i více zkrášlit vzhled Vaší nemovitosti.

Pro dlouhou životnost kovových plotů je nezbytné, aby prošly tzv. žárovým zinkováním a posléze následným práškovým lakováním. Tímto procesem se dosáhne odolnosti vůči korozi, opotřebení větrem, deštěm a slunečním zářením. Žárové pozinkování spočívá v tom, že je na kovovém plotě vytvoří jednolitý ochranný film, který se ponoří do roztaveného zinku za teploty 450°C. Tím se vytvoří bohatá antikorozní vrstva, při které se zinek vsákne hluboko do ocelové struktury.

Pro následné progresivní zvýšení ochrany plotu se doporučuje projít druhou fází, tzv. práškovým lakováním. Tato metoda zase spočívá v tom, že se povrch kovového plotu nastříká polyesterovou pryskyřicí a pak se posléze vypáli v peci při teplotě 200°C.

Životnost kovových plotů se může prodloužit i tím, že se ve své povrchové úpravě zhotoví ve dvojité vrstvě. Každý plot má určitou výplň, tzn. druh materiálu, který je uvnitř a tvoří samotné jádro. Pojďme si říci něco bližšího o výplni samotné. Rozlišujeme tři druhy výplní: a) dřevěné, b) kovové, c) plastové.

Dřevěné mohou být opatřeny na svislé dřevěné nebo ocelové nosníky. Zvláštním druhem jsou rámové plotové výplně, u kterých jsou plaňky osazeny v dřevěném rámu a ten je jako celek připevněn na plotové sloupky. Plotové výplně jsou také vyráběny z hoblovaných plotových dřevěných planěk, které se instalují svisle nebo podélně.

Kovové jsou vyráběny z ocelových plných profilů – tyčoviny nebo kulatiny, uzavřených dutých profilů – jeklů nebo trubek a plochého železa. Vedle standardní sériové výroby je možná i výroba ocelových výplní na zakázku. Výsledná podoba se pak odráží na přání samotného zákazníka.

Plastové výplně jsou vyráběny z plných nebo dutých plastových profilů. Plné plotovky se obvykle montují na podélné nebo svislé ocelové pozinkované nosníky – jekly. Alternativně je možné použít plastové nosné profily.

 

Pro výběr správného materiálu na Váš plot je tady firma Ploty Bohumín, kde Vám naši specializovaní pracovníci rádi poradí.

www.plotybohumin.cz





Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Zahrada, nejlépe hodnocené fotografie



Články Zahrada