TNBiz (TN.cz)
Makroekonomika  |  14.08.2012 17:55:06

Česká ekonomika si v letošním roce pohorší zhruba o jedno procento, odhadují analytici

PRAHA (MEDIAFAX) - Podle odhadů analytiků oslovených agenturou Mediafax si česká ekonomika letos pohorší, po loňském růstu o 1,7 procenta, přibližně o jedno procento. Z úterních informací Českého statistického úřadu (ČSÚ) vyplývá, že česká ekonomika v druhém čtvrtletí meziročně klesla o 1,2 procenta.

Podle analytika skupiny Citfin Tomáše Volfa je hlavním důvodem dnešních čísel o HDP pokles v průmyslové výrobě. "Dnešní výsledek předznamenávala čísla z průmyslu. Ještě v dubnu totiž průmyslová výroba vzrostla, ale v dalších dvou měsících druhého čtvrtletí byla čísla už červená," vysvětlil Volf.

"Česká ekonomika klesá již čtyři čtvrtletí v řadě a svou délkou již překonává recesi na přelomu let 2008 a 2009, která trvala tři čtvrtletí," připomněl hlavní ekonom společnosti Patria Finance David Marek. Podle jeho slov byl ovšem tehdy propad mnohem prudší, když HDP během recese klesl celkem o 5,9 procenta. "Během současné recese klesl HDP o 1,2 procenta, obrat k lepšímu však může přijít později a nejspíše nebude příliš výrazný.

Řídící partner společnosti PwC v ČR Jiří Moser upozornil, že česká ekonomika je silně navázána na německou. "Jestliže náš západní soused ve druhém čtvrtletí ubral plyn, muselo se to projevit i na českých číslech," tvrdí Moser s tím, že za letošní rok očekává růst německého HDP o 0,5 procenta, což by mělo pomoci českému hospodářství razantně nezhoršit svou výkonnost.

"I přesto, že nedobré výsledky vývoje HDP jsou do značné míry dány vnějšími okolnostmi, měly by být impulsem k tomu, aby vláda ve své hospodářské politice reagovala, a to velmi důsledně, ve vytváření podmínek pro rozvoj průmyslu. Stále existuje mnoho překážek, které je třeba odstranit," řekl ředitel sekce hospodářské politiky Svazu průmyslu a dopravy ČR Boris Dlouhý.

Podle analytika GE Money Bank Petra Gapka zůstává jediným tahounem, který si zaslouží poplácání po zádech, zahraniční obchod. "Jeho přebytek bude ale pravděpodobně v příštích měsících tvořen spíše slabými dovozy než silnými vývozy, a to není struktura, kterou bychom si přáli vidět," konstatoval Gapko a dodal: "Pro letošní rok předpokládáme v základním scénáři průměrný pokles ekonomiky na úrovni půl procenta. Podle dnešního odhadu a vývoji v posledních několika týdnech se však naše prognóza posouvá k pesimističtějšímu scénáři."

Hrubý domácí produkt očištěný o cenové vlivy a sezonnost klesl ve druhém čtvrtletí podle předběžného odhadu ČSÚ, který je založen na dílčích statistických a administrativních datových zdrojích, meziročně o 1,2 procenta a v mezičtvrtletním srovnání o 0,2 procenta.

Důvody negativního meziročního vývoje tvorby HDP ve druhém čtvrtletí byly podle ČSÚ ve srovnání s předchozím obdobím odlišné. Zatímco v prvním čtvrtletí se na něm do značné míry podílely předchozí předzásobení tabákovými výrobky (s dopadem do příslušné spotřební daně) a pokles tvorby přidané hodnoty v odvětvích peněžnictví a pojišťovnictví, ve druhém čtvrtletí přestalo být zdrojem zvyšování výkonnosti ekonomiky objemově nejvýznamnější odvětví průmyslu. Ten sice v meziročním srovnání mírně vzrostl, úrovně prvního čtvrtletí však nedosáhl.

(Ke zprávě vydává agentura Mediafax audia s komentáři hlavního ekonoma společnosti Patria Finance Davida Marka)

Jan Soukup, soukupj@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688