Research (ČP Invest)
Okénko investora  |  14.08.2012 11:17:48

Jaká by měla být optimální měnová unie?

Evropská měnová unie v současné chvíli neplní ani jeden bod optimální měnové unie, kterou definoval už v 60. letech významný ekonom a nositel Nobelovy ceny Robert Mundell. Nejlepší cesta je slabší státy od eura „osvobodit“.

Hospodářství zemí „PIGS“ si v současné době prochází hlubokou recesí. Za všechna ekonomická data hovoří jasně nezaměstnanost, která u mladých lidí do 26 let v Řecku a ve Španělsku přesáhla již 50 procent. Ve státních kasách nejsou peníze a jedním z mnoha ad hoc řešení je zvyšování daní. To ale může danou hospodářskou situaci jenom zhoršit. Další problém těchto zemí je zajetí ve společné evropské měně, jež je činí nekonkurenceschopné.

Kdy se měnová unie vyplatí?

Společná měna může být v některých situacích krok správným směrem, to se ale netýká Evropy. Zde je důležité si položit otázku: „Jaké faktory činí určité území vhodným či nevhodným pro vytvoření měnové unie?“  Již v roce 1997 prohlásil profesor ekonomie a nositel Nobelovy ceny Milton Friedman, že měnová unie v Evropě není dobrým projektem, a poukazoval na nehomogennost Evropy, na mnoho národů, rozdílnost jejich kulturních zvyků, jazykové bariéry a také v dobách krize a nejistoty preferování národních hodnot před myšlenkou jednotné Evropy.

Nicméně ještě daleko dříve, než vůbec vznikla myšlenka společné měny, se začátkem 60. let zabýval optimální měnovou unií Robert Mundell, který mimo jiné za tuto analýzu získal také Nobelovu cenu. Mundell došel k závěru, že vytvořit měnovou unii má smysl a je optimální v případě, kdy:

·         Existuje mobilita práce a kapitálu – tj. peníze resp. lidé mají vůli a možnost se stěhovat z jedné části unie do druhé. Dnes lidé tuto možnost v Evropě mají (i když s nějakými omezeními), ale vůbec jí nevyužívají, protože nemají vůli se stěhovat. Neslyšel jsem, že by se snad Řekové stěhovali například do Finska za prací.

·         Existuje flexibilita mezd a cen a to nejen směrem nahoru ale také směrem dolů. To se v Evropě neděje. Jakékoliv snížení mezd vyvolává řadu protestů a stávek, pokud je vůbec zákonem umožněno. Odbory mají v Evropě silné postavení a tudíž flexibilita mezd směrem dolů je minimální.

·         Země mají podobný hospodářský cyklus – hospodářský růst a pokles by měl být ve všech regionech měnové unie přibližně stejný resp. jednotlivé země by měly na ekonomické šoky reagovat podobně. To se také neděje. S tím jak se dluhová krize prohlubuje, tak se nůžky prosperity mezi evropským severem a jihem stále více rozevírají.

·         Existují fiskální transfery od centrální vlády. Jelikož v Evropě reálně neexistuje centrální vláda, nemohou existovat ani fiskální transfery, které by mírnily dopad hospodářské recese ve slabších regionech.

Návrat k národní měně není prohra

Tyto čtyři body definují optimální měnovou unii. Evropa v současné chvíli není schopna naplnit ani jeden. Možná u bodu číslo jedna by se dalo polemizovat, ale i tak není splněn právě kvůli důvodům, které zmiňuje Milton Friedman (nehomogennost Evropy). Z těchto důvodů by bylo optimální, kdyby slabší státy z měnové unie odešly a začaly používat svoje národní měny. Nebyla by to pro ně prohra. Naopak. Osvobodily by se, staly by se nezávislými a sami by rozhodly jak danou situaci řešit. Přestaly by být závislé na mezinárodní měnové pomoci a především na diktátu MMF, ECB nebo EU. Samozřejmě, že by došlo k devalvaci jejich národních měn (podmínka volného směnného kurzu). Ekonomiky by si prošly bolestným obdobím, ale podíváme-li se do historie, tak ono bolestivé období bylo velmi krátké - horizont několika čtvrtletí. Poté tyto země - např. Argentina (2001), Malajsie (1997) nebo Švédsko (1992) zaznamenaly výrazný hospodářský růst.

Michal Valentík

Michal Valentík

Působil jako senior makléř a proprietary trader, nyní je hlavním investičním stratégem investiční společnosti ČP INVEST. Vystudoval VŠE v Praze se specializací na finance a ekonomické teorie. Absolvoval stáže na Hongkong University of Science and Technology a Friedrich-Alexander Universität Erlangen-Nürnberg. Ve svých článcích a analýzách se zabývá především aktuálním vývojem na kapitálových trzích, investováním a ekonomickými teoriemi. Ve volném čase se věnuje horolezectví.

Logo ČP INVESTČP INVEST investiční společnost, a. s., je spolu s mateřskou Českou pojišťovnou, a. s. součástí mezinárodního finanční skupiny Generali PPF Holding B.V., která působí ve 14 zemích střední a východní Evropy, kde poskytuje služby více než 13 miliónům klientům a spravuje aktiva ve výši přes 15 miliard euro.

ČP INVEST poskytuje služby v oblasti kolektivního investování. Základní nabídku investorům tvoří 12 podílových fondů ČP INVEST vedených v CZK, které jsou projektovány pro široké spektrum klientů. ČP INVEST je zároveň celosvětově výhradním distributorem EUR fondů Generali PPF Invest. Správa portfólií fondů ČP INVEST i Generali PPF Invest byla svěřena společnosti Generali PPF Asset Management, která disponuje velmi silným analytickým zázemím a je největším správcem investic v České republice.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688