Research (Penizenavic.cz)
Investice  |  08.08.2012 09:43:58

Mark Mobius odpovídá na čtenářské dotazy (X)

Lidé, kteří se mnou tráví čas na cestách, ví, že je mou nejoblíbenější činností při poznávání nových měst projíždění a procházejí jeho ulic a komunikace s místními obyvateli. Otázky, které mi prostřednictvím tohoto blogu kladete, jsou jakousi digitální verzí toho, co zažívám v ulicích těchto měst. Vaše otázky mi zároveň poskytují neocenitelný pohled na aktuální dění z různých koutů světa. Děkuji! Teď si prosím přečtěte další řadu zodpovězených čtenářských dotazů.

 

Proč akciové trhy rozvíjejícíchse zemí rostou a padají (často i více) když jsou to rozvinuté země, které se aktuálně potýkají s problémy?

Somsak, Rumunsko

Aktuální objem peněz, které USA a Evropa investovaly, do rozvíjejících se trhů převyšuje ten investovaný domácími investory. Alespoň v procentuálním vyjádření již ale podíl domácích investorů na těchto prostředcích roste, to jak se jim postupně daří, díky jejich rostoucímu bohatství, akumulovat čím dál tím více volných finančních prostředků k investování a jak se i tito investoři v čím dál větší míře zajímají o své domácí trhy. Objeví-li se v USA či v Evropě na pořadu dne nějaká špatná zpráva, jsou to právě trhy rozvíjejících se zemí, ze kterých se investoři z vyspělých zemí stahují jako první, zejména v přesvědčení, že jsou pro ně tyto investice realizované daleko od domova riskantnější. Rozvíjející se trhy se svou polohou velmi často nachází velmi daleko od USA a Evropy a proto jsou považovány za riskantnější a tím pádem inklinují ke zvýšenému odlivu kapitálu více než jejich rozvinuté „sestry“. Dochází však zde k postupné změně, to jak si čím dál tím více investorů uvědomuje, že rozvíjející se trhy rostou rychleji, mají větší devizové rezervy a nižší poměru dluhu k HDP než většina rozvinutých zemí. Bude tedy zajímavé sledovat budoucí vývoj.

 

 

Necítíte se frustrován a demotivován tím, že dobré společnosti v dobrých zemích (zejména v Asii) jsou taženy dolů problémy z ostatních částí světa? Nemyslíte si zároveň, že čím dál tím více věcí aktuálně nedává smysl? Například: Výnosy státních dluhopisů jsou velmi nízko, lidé je však stále kupují.

Peter, Holandsko

Je to docela vzrušující, že v současnosti na trzích vidíme tolik anomálií. Nicméně, určitě nás to nefrustruje či nedemotivuje, tyto anomálie jsou totiž příležitostí k výhodným nákupům! Je to právě přístup nákupů v době, kdy ostatní prodávají, díky kterému získáváme výhodné investice do společností, které jsou podle nás díky těmto anomáliím podhodnoceny.

 

 

Můžete se s námi podělit o svůj názor na budoucí vývoj cen komodit? Očekáváte, navzdory nedávnému poklesu, růstový trend ropy? Bude podle Vás zastávat zlato v budoucnosti roli uchovatele hodnot, nebo se bude stále jednat o tradiční komoditu s cenou ovlivňovanou spíše poptávkou po špercích, ornamentech apod.? Upřednostňujete palladium nebo platinu?

Therese, Hong Kong

V dlouhodobém horizontu stále očekáváme u komodit růstový trend, u cen komodit však lze očekávat výraznou volatilitu. Podíváme-li se na potenciál poptávky zemí po celém světě, zejména pak v rozvíjejících se trzích, docházíme k závěru, že ceny komodit jako takových mají potenciál růstu. Ropa se stává čím dál tím dražší a nález nových nalezišť je čím dál tím těžší. Stejné je to i v případě zlata a mnoha dalších komodit. Ruku v ruce s tímto pak neustále roste poptávka po komoditách. Myslím, že zlato bude hrát roli jak uchovatele hodnot, tak materiálu pro šperkařský průmysl. I platina, palladium se podle mne budou moci těšit ze zvýšené poptávky, a to nejen ze šperkařského průmyslu, ale také ze zvýšené poptávky z automobilového průmyslu, jež by měla růst po celém světě.

Ropa se stává čím dál tím dražší

 

Máte kromě strategie „kup a drž“ i jiné tipy, kterých by se mohli řadoví investoři jako já držet ve snaze odolat prodeji svých investic? Rád investuji v Asii, protože si myslím, že jsou tamní lidé aktivní a jejich ekonomiky doslova pulsují. Nicméně, asijské trhy byly smeteny vlnami finanční krize vyspělých států. K čemu to podle Vás všechno spěje?

Andreas, Velká Británie

Již dlouho jsem zastáncem strategie průměrování dolarových nákladů, kdy v rámci dlouhodobého horizontu investuju systematicky každý měsíc či kvartál stejný objem peněz do diverzifikovaného portfolia kvalitních společností po dobu několika let**  Také je podle mě důležité nebrat ohled na krátkodobou volatilitu a senzace chtivé novinové titulky. Pokud se můžete zaměřit na dividendu vyplácející společnosti se slibným potenciálem růstu zisku a nízkou úrovní zadluženosti, můžete vám to rovněž pomoci v držení dlouhodobé investiční strategie.

 

 

Zajímá mě, jak důvěryhodné jsou statistické údaje poskytované čínskou vládou a jak by si investoři měli co možná nejlépe vykládat data z rozvíjejících se trhů.

Lukas, Kanada

Z mé vlastní zkušenosti mohou být statistické údaje z Číny stejně důvěryhodné jako ty z Kanady či USA. Čína je velká země a zdejší vláda potřebuje spolehlivá data stejně jako všechny ostatní vlády na světě. Věřím, že dny, kdy vláda úmyslně manipulovala data kvůli propagandě, jsou již pryč. Nevěříte-li těmto datům, stále se nabízí mnoho způsobů k jejich ověření. My jsme si například nedávno ověřovali statistiky vývozu Brazílie, Austrálie, USA, Německa a dalších zemí v poměru s Čínou. Tato čísla docela přesně odrážela vysoký růst a poptávku, kterou uvádí statistiky z Číny. Ověřování si statistických údajů je důležité i bez ohledu na možnost jejich manipulace, je tu totiž také pravděpodobnost statistické chyby, kterou tato data mohou obsahovat.
 
** Průměrování dolarových nákladů nezajišťuje zisk a eliminaci rizika a neuchrání vás před ztrátami v případě, že se rozhodnete své podíly prodat v době klesajících trhů. Před převzetím této strategie byste měli zvážit svou schopnost investovat i v době poklesu trhů a měnícího se ekonomického prostředí.

 

Čtěte na PenizeNAVIC.cz http://www.penizenavic.cz/clanky/nazory-investicnich-odborniku-staty-nevi-co-zachranovat-drive
 


© Copyright 2011 Franklin Templeton Investments. All rights reserved.
Článek byl převzat a přeložen s laskavým svolením společnosti Franklin Templeton Investments z blogu Marka Mobiuse, http://mobius.blog.franklintempleton.com/2012/07/18/readers-questions-answered/

Tyto zprávy pro vás vytváří Penízenavíc.cz.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá   9:17  Ranní shrnutí (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688