Akcieatrhy (Akcieatrhy.cz)
Investice  |  07.08.2012 10:34:43

Akcie ropných firem, koupit nebo nekoupit?


“Akcieatrhy.cz“Rozkolísané ceny ropy, rostoucí inflace, zpomalení na rozvíjejících se trzích, rostoucí napětí v mezinárodních vztazích, to jsou důvody, které vedou investory k tomu, aby se vyhýbali investicím do akcií v ropném průmyslu. Pro některé analytiky je to však naopak důvod k nákupu.

Nomura doporučuje nakupovat soplečnosti Fugro, PGS a Seadrill. Analytik Nomury Christyan Malek v rozhovoru po CNBC prohlásil, že tyto společnosti jsou „nejlepší ve své třídě“. Také prohlásil, že dobře zvládají inflační tlaky. Malek zdůraznil, že je třeba se orientovat na společnosti, které disponují moderními a inovativními technologickými postupy při těžbě ropy. Šetří to peníze a maximalizuje zisk. Malek upřednostňuje ty společnosti, které jsou řízeny silnými manažerskými osobnostmi, i když to není levné. Jsou zapáleni pro věc a jsou klíčem k úspěchu každého projektu.

Za vhodnou společnost z tohoto pohledu považuje Shell. „Tato společnost je řízena skutečnými projektovými inženýry, zvládá náklady a tvoří konzistentní zisky.“ Ze servisních společností jsou vhodné Saipem a AMEC, které se dobře vyrovnávají s inflací, a úspěšně tvoří zdroje. Nomura doporučuje k nákupu akcií také společnosti CGTVeritas, TGS a Weir Group.

Navzdory růstu ropného sektoru zůstává mnoho investorů znepokojeno volatilitou cen ropy. Ke znepokojení přispívá i mezinárodní napětí v oblasti Středního východu. Jak se toto napětí může projevit v cenách ropy?

Čtěte dále:
Největší producenti ropy světa

Boj o ropuČína proti zbytku světa. Část první.
Boj o ropuČína proti zbytku světa. Část druhá, závěrečná.

Cena ropy v područí písku a ropovodů aneb ropa teče, ale nemá kam. Co bude dál?

Malek odhaduje, že toto napětí v mezinárodních vztazích přispívá k cenám ropy 5-10 procenty a zahrnuje tak risk, který plyne z nejistého vývoje na Středním východě. Pokud by došlo k odstranění této přirážky, klesla by cena na úrovně, které by mohly způsobit nadprodukci a převis nabídky. Proto Nomura doporučuje investorům opatrnosti při investicích do ropy. Aby se investoři vyhnuli tomuto nebezpečí, doporučuje Malek investovat spíš do těžebních a servisních ropných společností.

V průběhu posledních tří let došlo také ke zpomalení růstu na rozvíjejících se trzích. Indie a Čína zpomalily svůj růst, ale jak uvádí výzkum firmy UBS, toto zpomalení nebude trvat dlouho, protože poptávka po ropě v těchto zemích nijak výrazně neslábne a to je dobrou zprávou pro budoucí růst spotřeby.

Analytik Baweja z UBS uvádí, že infrastruktura v zemích jako Brazílie, Indonézie, Indie a další potřebují investice do ropné infrastruktury a to je příležitost pro zahraniční společnosti. Rozvíjející země budou i nadále závislé na ropě. Výjimkou je Čína. Baweja uvádí že „Ekonomický růst je zde vysoký a musí zákonitě zpomalit. Zpomalení růstu v rozvíjejících se zemích není konec světa, ale znamená to, že si investoři budou muset vybírat, čemu svěří svoje investice.“

Tyto zprávy pro vás vytváří Akcieatrhy.cz
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:26  Graf dne - USDJPY (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)
Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688