Josef Kvarda (HighSky)
Okénko investora  |  06.08.2012 10:17:47

Fiskální politika USA v autu?

Šéf Fedu Bernanke během túry Kongresem při prezentaci pololetní zprávy monetární politiky v polovině července konstatoval ve výčtu efektů brzdících americkou ekonomiku, vedle dluhové krize eurozóny a stále přísných úvěrových podmínek pro některé firmy a domácnosti, také limitující efekty fiskální politiky a nejistoty. Fiskální politika byla jako jeden z nástrojů využita pro boj s hypoteční/finanční krizí v posledních letech s výrazným vzestupem deficitu rozpočtu. Tento trend se daří v posledních čtvrtletích brzdit, dle projekcí Rozpočtového výboru Kongresu (CBO) by měl federální rozpočtový schodek tento rok dosáhnout kolem 1,2 bln. USD, tedy cca 7,5 % nominálního HDP. Důvodem je posílení daňových příjmů kvůli ekonomickému oživení, dobíhání výdajových programů zavedených v důsledku recese a rozpočtové úspory např. v oblasti národní obrany.

Přesto lze celkově konstatovat, že fiskální politika USA se v posledních letech pohybuje v krajních mezích, fotbalovou terminologií řečeno již v zámezí. Vše vygradovalo prvním historickým snížením ratingu závazků země (z AAA na AA v srpnu 2011) a nastavením nepříznivého výhledu s možností další ratingové redukce právě kvůli fiskálnímu a politickému klimatu. Federální veřejný dluh držený veřejností ve druhém čtvrtletí 2012 vzrostl na 72 % nominálního HDP (nejvíce od roku 1950) o 3,5 procentního bodu víc než na konci roku 2011. Ve druhém pololetí tohoto roku na Kongres/prezidenta čeká další zlomový moment. Dle CBO je současná fiskální politika neudržitelná. Na základě aktuální legislativy by si její náprava v podobě souběžného zvýšení daní a snížení výdajů začátkem roku 2013 v krátkém období vyžádala dočasné významné hospodářské oslabení. Podle tohoto scénáře (jinak zvaného jako fiskální útes) ekonomika příští rok uvázne v mělké recesi se ztrátou 1,25 milionu pracovních míst. Pakliže fiskální restrikce bude odložena, růst HDP poskočí příští rok vzhůru. Delší odklad škrtů ale znamená citelné ekonomické náklady v dlouhém období.

Federální veřejný dluh držený veřejností v poměru k HDP by pak měl dále růst včetně dluhové služby se zvýšením nebezpečí nerovnováhy (větší zranitelnost vůči hospodářským výkyvům), nejistoty ekonomických subjektů a drastičtějšího přizpůsobení v budoucnu.

CBO nastiňuje i kompromisní variantu s rozložením restrikce na počátek roku 2013 a příští roky této dekády, což nepřímo podpořil i Fed ve zmíněné zprávě monetární politiky. Bující dluhová krize eurozóny s křehkou domácí ekonomikou ztrácející moment oživení a blížící se prezidentské volby ovšem mohou svádět americké zákonodárce a exekutivu raději k odkladu nepopulárních řešení. Zvláště když podivný propletenec domácího mixu hospodářské politiky a mezinárodních obchodních či finančních vztahů (kdy Fed, Čína, Japonsko a další investoři skupují americký vládní dluh v podobě státních dluhopisů) odkládá zčásti i spravedlivý trest za fiskální management: dolarové úrokové sazby jsou nízké, výnosy amerických státních dluhopisů na rekordních minimech. K dovršení paradoxů dolar posiluje jako měna přístavu jistoty. Všichni tak činní ovšem z různých důvodů: Fed kvůli potřebám domácí ekonomiky, Čína a Japonsko závislé na exportu měn a převodem masivního přebytku obchodních bilancí brání výraznějšímu posílení svých měn k dolaru a pro investory je to zkrátka výhodná a vcelku nízkoriziková investice. Pro všechny kupce amerických státních dluhopisů má ale vše jeden háček: Obchod je to výhodný pouze prozatím.

Ing. Josef Kvarda

analytik společnosti HighSky Brokers, a.s.

Vystudoval ekonomickou fakultu VŠB v Ostravě, obor národohospodářství. Působil jako analytik ve společnosti ATLANTIK finanční trhy, kde se zabýval makroekonomickými analýzami a projekcemi hlavních světových ekonomik a finančních trhů, zejména měn. Od ledna 2012 pracuje jako analytik ve společnosti HighSky Brokers a pokrývá forexové a komoditní trhy. Rovněž se specializuje na světovou a domácí makroekonomickou situaci. Pravidelně přednáší o finančních trzích a fundamentální analýze na seminářích pro veřejnost. Součástí jeho analytické práce je také poskytování informací a komentářů.

O SPOLEČNOSTI
Společnost HighSky Brokers, a.s. je prvním obchodníkem s cennými papíry na českém trhu, který svým klientům poskytuje možnost obchodovat měny, komodity, akcie, akciové indexy a dluhopisy prostřednictvím nové obchodní platformy MetaTrader 5. Tuto platformu využívá jako jeden z prvních i v Evropě. Společnost vznikla v roce 2010 a disponuje licencí České národní banky. Základní kapitál společnosti činí 37, 5 milionů korun.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Čt   9:26  Proč euro zlevňuje a americký dolar zdražuje? Mgr. Timur Barotov (BHS)
St 15:53  Válečný scénář: Bude benzín za 45 Kč? Petr Lajsek (Purple Trading)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688