TNBiz (TN.cz)
Investice  |  03.08.2012 09:25:11

ČSÚ: Obecná míra nezaměstnanosti v druhém čtvrtletí stagnovala na 6,8 procenta

PRAHA (MEDIAFAX) - Podle metodiky Mezinárodní organizace práce (ILO) v druhém čtvrtletí letošního roku obecná míra nezaměstnanosti ve věkové skupině 15 až 64 let meziročně stagnovala na úrovni 6,8 procenta. V pátek o tom informoval Český statistický úřad (ČSÚ).

Počet nezaměstnaných osob dosáhl 350,9 tisíce (z toho 180,6 tisíce žen), přičemž meziročně se celkový počet nezaměstnaných snížil pouze o 0,5 tisíce osob. Pokles nezaměstnanosti se významněji neprojevil ani v mužské (pokles o 0,8 tisíce), ani v ženské populaci (vzestup o 0,3 tisíce).

V třídění podle stupně dosaženého vzdělání mají nízkou míru nezaměstnanosti trvale vysokoškoláci (2,5 procenta) a osoby s úplným středním vzděláním s maturitou (4,8 procenta). Vysoká míra nezaměstnanosti přetrvává ve skupině osob se základním vzděláním (28,3 procenta), nadprůměrná je i v početné skupině osob se středním vzděláním bez maturity včetně vyučených (7,4 procenta).

Odlišná metodika zjišťování se promítla do diference mezi výší obecné míry nezaměstnanosti (ILO) a míry registrované nezaměstnanosti, kterou vydává ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV). Tendence obou měr byly podobné, míra registrované nezaměstnanosti MPSV dosáhla ve druhém čtvrtletí 2012 hodnoty 8,4 procenta, což představuje meziroční pokles o 0,1 procentního bodu.

Průměrný počet zaměstnaných, očištěný od sezonních vlivů, se ve druhém čtvrtletí proti prvnímu kvartálu 2012 zvýšil o 10,2 tisíce osob. Po dvou mezičtvrtletních poklesech zaměstnanost opět vzrostla a navázala tak na nepřetržitý růst od druhého čtvrtletí 2010 do třetího čtvrtletí 2011.

Meziročně vzrostl počet zaměstnaných osob o 11,8 tisíce (+0,2 procenta) na 4 888,1 tisíce osob, a to kvůli zvýšení počtu osob v pozici podnikatelů bez zaměstnanců (o 53,5 tisíce osob). V souhrnu počet podnikatelů včetně pomáhajících rodinných příslušníků ve srovnání s druhým čtvrtletím 2011 vzrostl o 37,8 tisíce na 908,0 tisíce a jejich podíl již činil 18,6 procenta. Počet zaměstnanců včetně členů produkčních družstev poklesl proti 2. čtvrtletí 2011 o 26 tisíc osob na 3 980,2 tisíce osob a činil 81,4 procenta z celkové zaměstnanosti.

Míra zaměstnanosti (podíl počtu zaměstnaných osob ve skupině 15 až 64letých) dosáhla 66,5 procenta a ve srovnání s druhým čtvrtletím roku 2011 vzrostla o 0,8procentního bodu. Míra zaměstnanosti mužů se zvýšila o 0,5procentního bodu na 74,6 procenta, míra zaměstnanosti žen vzrostla o jeden procentní bod na 58,1 procenta.

Mezinárodní organizace práce je specializovaná organizace OSN usilující o prosazování sociální spravedlnosti a mezinárodně uznávaných pracovních práv. Jejím hlavním cílem je podpora světového míru na základě sociální spravedlnosti.

Jan Soukup, soukupj@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688