TNBiz (TN.cz)
Investice  |  01.08.2012 14:50:05

Zlínská radnice nechala zpracovat analýzu situace ve vodárenství, odhalila řadu nedostatků

ZLÍN (MEDIAFAX) - Vedení zlínské radnice zveřejnilo výsledky důkladné analýzy situace ve vodárenství na Zlínsku, kterou si nechalo zpracovat od auditorské společnosti. Jak agentuře Mediafax sdělil mluvčí zlínského magistrátu Zdeněk Dvořák, analýza odhalila řadu nedostatků.

Z analýzy například vyplynula podřízenost společnosti Vodovody a kanalizace Zlín soukromé společnosti Moravská vodárenská, chybějící ředitel, přestože obsazení této pozice ukládají stanovy společnosti či nevýhodnost některých podmínek takzvaného provozního modelu.

"Analýza nám pomohla vyznat se v komplikované situaci, která ve VaK a ve vodárenství je. I na jejím základě jsme mohli podniknout celou řadu důležitých kroků, které vedou k stabilizaci cen vody i větší funkčnosti společnosti Vodovody a kanalizace, kterou město Zlín ovládá," uvedl 2. náměstek primátora Aleš Dufek (TOP 09/STAN).

Město se podle něj opřelo při tvorbě strategie, jakou nyní ve VaK uplatňuje, i o zjištění stávající auditorky. "Jsou podány z jiného úhlu pohledu, což je pro pochopení situace ve VaK velmi důležité," vysvětlil.

Analýza se podrobně věnuje takzvanému provoznímu modelu. Jeho podstatou je to, že v roce 2004 prodala společnost Vodovody a kanalizace Zlín za asi 80 milionů korun veškerý mobiliář (strojní vybavení, kanceláře a podobně) soukromé společnosti Moravská vodárenská. Do této firmy také přešla většina zaměstnanců Vak. Společnost Vak si ponechala pouze nemovitosti (rozvody kanalizací, vodovodů, čističky a podobně), které pronajala za přibližně 70 milionů korun ročně Moravské vodárenské. "Tento pronájem je v současnosti jediným a to nedostatečným, ale garantovaným - zdrojem příjmů VaK," konstatoval Dufek.

Současné vedení města podniklo k vylepšení situace na Zlínsku, kde lidé platí za vodu téměř nejvíce v celé České republice, celou řadu opatření. Prostřednictvím VaK se mu například podařilo prosadit změny, které výrazně přispějí k tomu, že ceny zůstanou na dnešní úrovni. Za kubík vodného a stočného dnes platí lidé na Zlínsku 83,28 korun včetně DPH.

"Podařilo se nám posílit postavení naší společnosti VaK vůči Moravské vodárenské, která je hlavním hráčem v oblasti vodárenství na Zlínsku a navrhuje změny ve výši vodného a stočného. I díky tomu jsme prakticky dosáhli zmrazení cen vody na dnešní úrovni. Pokud by se cena vody měla v příštích letech měnit, tak pouze velmi mírně a po zásahu státu, který může zvednout DPH, což my neovlivníme. Říkám to s vědomím toho, že cena vody v okolních oblastech regionu bude v blízké době vykazovat určitě růst," konstatoval 2. náměstek primátora.

Fakt, že se cena vody ve Zlíně a okolí nebude v příštích letech významně měnit, potvrdila i společnost Moravská vodárenská. "Navrhnout zmrazení cen je v kompetencích VaK, vyplývá to z uzavřené smlouvy o nájmu a provozování. Nyní je na nás, abychom hledali cesty, jak se vyrovnat s navyšováním cen vstupů nebo třeba poklesem odběrů v době hospodářské krize," řekl Martin Bernard, generální ředitel společnosti Moravská vodárenská.

V rámci posilování pozice VaK vůči Moravské vodárenské dojde také v nejkratší možné době k jmenování ředitele této společnosti, který v ní dosud chyběl. Firma bude mít také své zaměstnance. "Zatím je neměla. Pokud bylo potřeba něco opravit, provedli zásah za úplatu pracovníci Moravské vodárenské," sdělil Aleš Dufek.

VaK si nově povede sám účetnictví. "Od roku 2004 pro ni vykonávala tuto činnost právě Moravská vodárenská. Což podle nás nemělo žádnou logiku a opodstatnění," sdělil náměstek primátora Bedřich Landsfeld (M.O.R.).

Moravská vodárenská oba kroky respektuje. "Až dosud mohla naše společnost svým know-how, personálním, technickým a softwarovým zázemím poskytnout kvalifikované služby bezprostředně a v potřebném rozsahu. Jednalo se o racionální a ekonomicky vhodné řešení, které v určité míře uplatňuje řada společností fungujících v provozním modelu. V současné situaci - po ukončení období zvýšené investiční činnosti - je VaK Zlín připravený převzít postupně výše uvedené agendy a zabezpečovat je vlastními pracovníky," konstatoval Bernard.

Dalším důležitým důsledkem posílení vlivu VaK je to, že se městu podaří prosadit více investicí do vodárenství v samotném Zlíně a okolí. A to i díky tomu, že VaK postupně začne klesat výše splátek závazků, který má u Moravské vodárenské a u investičních bank. "Společně s tím, že se cena vody nebude v příštích letech zvyšovat, to je alespoň částečná kompenzace obyvatelům našeho města, že platí solidární vodné a stočné, tedy, že je voda stojí stejně jako v dalších městech a obcích Zlínska, přestože v nich jsou vyšší výrobní náklady," dodal Dufek.

Podle Moravské vodárenské je v nejbližší době prioritou dokončení odkanalizování obce Zádveřice, jedná se o náklady kolem 20 milionů korun. Investovat hodlá také do provozního majetku, což se projeví v kvalitnějším udržování vodovodní sítě, lepším zajištění náhradního zásobování obyvatel pitnou vodou, v dokonalejším vyhledávání skrytých úniků vody, umožní také monitorování kanalizací nebo třeba dálkové řízení objektů. "Takto chceme ročně proinvestovat na Zlínsku kolem dvaceti milionů korun," doplnil Martin Bernard.

Irena Frolová, frolova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688