TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  01.08.2012 09:57:06

Neproplácení evropských dotací přináší Ústeckému kraji potíže

ÚSTÍ NAD LABEM (MEDIAFAX) - Na základě pozastaveného proplácení dotací v rámci Regionálního operačního programu (ROP) Severozápad vznikají Ústeckému kraji měsíčně finanční ztráty ve výši téměř 900 tisíc korun. Mediafaxu to řekla mluvčí Ústeckého kraje Magadalena Hanáčková.

Ústeckému kraji bylo pozastaveno vyplácení schválených dotací pro šest projektů ve výši 523 milionů . Jde o rekonstrukce a stavby nových cest, rekonstrukce a modernizace středních škol. Tyto projekty byly již zaplaceny Ústeckým krajem z vlastních prostředků nebo byly profinancovány z úvěru.

„Přestože je proplácení z ministerstva financí zastaveno, v realizaci schválených projektů musí žadatelé o dotace pokračovat. Města, obce i oba kraje tak veškeré náklady musí hradit z vlastních prostředků či drahých úvěrů. Každým dnem tak všem výrazně narůstají finanční ztráty. Budeme se zabývat tím, kdo nese za tento stav zodpovědnost a zda budeme moci vzniklou škodu po viníkovi vymáhat. Určitě budeme chtít postupovat společně s ostatními poškozenými žadateli,“ upozornila Jana Vaňhová (ČSSD), hejtmanka Ústeckého kraje.

Na základě obvinění vznesených bývalým úředníkem Regionální rady regionu soudržnosti Severozápad letos 22. května bylo pozastaveno proplácení výdajů dokončených projektů, podepisování Smluv o poskytnutí dotace pro nově schválené projekty, které jsou ve většině případů již v realizaci, a bylo pozastaveno vyhlašování nových výzev. To vše navzdory skutečnosti, že Národní fond Ministerstva financí jako platební a certifikační orgán certifikoval vynaložené výdaje a kontroloval správnost souhrnných žádostí předkládaných řídícím orgánem ROP Severozápad.

Ústecký kraj využívá evropské dotace především na opravy zničených silnic a rekonstrukce škol, domovů důchodců a sociálních ústavů. V rámci Regionálního operačního programu Severozápad (ROP) předložil od roku 2007 ke spolufinancování z evropských dotací celkem 25 projektů, což je přibližně 15 procent z finančních prostředků vyčleněných na operační program ROP Severozápad. Z celkových dotací určených pro Českou republiku představují projekty Ústeckého kraje jen 0,4 procenta. Celková cena 25 projektů patřících Ústeckému kraji činí téměř 3,1 miliardy , z toho 235 miliony se podílí kraj a 2857 milionů jsou dotace z ROP Severozápad. Dosud proplacená částka činí 1660 milionů .

Ústecký kraj připomíná, že Ministerstvo financí odeslalo Evropské komisi zprávu s jasným závěrem, že sedm kontrolovaných projektů realizovaných Ústeckým krajem nebylo předraženo. Audit provedený společností Deloitte Advisory kontroloval celkem 35 projektů financovaných prostřednictví ROP Severozápad. Ve svém stanovisku k auditním závěrům se ministerstvo přiklonilo na stranu Ústeckého kraje a potvrdilo, že projekty realizované krajem nebyly předraženy.

Audit prováděla společnost Deloitte Advisory u vybraných 35 projektů, z nichž v sedmi byl příjemcem dotace přímo Ústecký kraj. Přestože se v médiích objevily spekulace, podle kterých auditoři našli v každém z kontrolovaných projektů řadu údajných pochybení, konečná zpráva ministerstva financí vyvrací sebemenší podezření ze zneužití dotací či nekvalitně odvedené práce. Čtyři projekty na rekonstrukce silnic byly zcela bez připomínek, u zbývajících třech ministerstvo upozornilo na dílčí administrativní pochybení.

Alice Klaubenschalková, klaubenschalkova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688