Marek Hatlapatka (Cyrrus)
Okénko investora  |  27.07.2012 14:28:26

Akcie Facebooku nejsou na odpis

Včerejší oznámené výsledky Facebooku vzbudily na krátko plané naděje. Firma totiž oznámila mírně lepší než očekávané výsledky, a to jak na úrovni tržeb, tak i zisku a počtu zákazníků. Cena akcie rázem vzrostla o 8% na 29 USD. Jenže v zápětí se ukázalo, že důvod k oslavě žádný není. Investoři totiž nedostali tolik potřebnou berličku v podobě výhledů, kam Facebook směřuje. Reakce -12% po závěru obchodování mluví za vše.

Důvodů k obavám je nespočet, avšak Facebook skýtá také některé zajímavé příležitosti. Největší obavou je tempo budoucího růstu. Upisovací cena při IPO indikovala, že růst tržeb a zisku musí několikanásobně předčít růst konkurence, aby ocenění firmy odpovídalo realitě. Avšak realita zdá se býti odlišná. Meziroční tempo růstu tržeb dosáhlo 32%, což je nejnižší číslo za dobu, co Facebook zveřejňuje výkazy. Tento růst tržeb je v ostrém kontrastu s růstem nákladů či počtu zaměstnanců. Tak například náklady na marketing vzrostly meziročně o 280% a počet zaměstnanců rostl o 50%. To jen vypovídá o prozatímní neschopnosti firmy efektivně generovat tržby, resp. zisk. Další rizika, jako například velmi nízké procento kliknutí na reklamní bannery či potenciální rizika související se soudními spory o ochraně osobních údajů jsou neméně důležitá, avšak zaměřme se nyní na příležitosti, které se před Facebookem nacházejí.

Naprosto zásadní a do budoucna jediná možnost, jak výrazně podpořit hodnotu firmy (cenu akcie), jsou tržby z reklamy na mobilních zařízeních. Již více než polovina z 955 mil. uživatelů Facebooku používá aplikaci na mobilních zařízeních, avšak v minulém roce byl příspěvek k tržbám z mobilní reklamy nula. Aplikace, která zobrazuje reklamy i na mobilní verzi Facebooku, byla představena až v únoru letošního roku. Není pochyb o tom, že potenciál v tomto segmentu je obrovský, avšak zatím neprozkoumaný a "neuchopitelný".  Na druhou stranu je zřejmé, že tržby/zisky  firmě začnou nabíhat postupně. Potenciál tedy ve firmě je, akorát očekávání investorů firma nenaplňuje dostatečně rychle, což se projevuje na klesající ceně akcie (nicméně extrémní očekávání nastavila sama firma vysokou upisovací cenou).

Negativní reakce na včerejší výsledky není nepochopitelná, kde se ale pokles zastaví? Podle mého názoru bude v krátkodobém horizontu silnou psychologickou hranicí úroveň 20 USD. Zásadní pro dlouhodobý vývoj akcií by měly být další kvartální výsledky v říjnu, kdy by se již měly v hospodaření projevit tržby za reklamu na mobilních zařízení, ale také by se již mohly začít pozitivně projevovat vynaložené náklady na výzkum a vývoj, které meziročně vzrostly o 600%! Z výše uvedeného mi vyplývá, že je předčasné tento titul odepisovat.

Tomáš Menčík, analytik Cyrrus

Marek Hatlapatka (1978)

Vystudoval ekonomickou fakultu VŠB-TU Ostrava, absolvoval 3-měsíční stáž v Londýně a intenzivní kurz fundamentální analýzy pod vedením bývalého hlavního analytika Erste bank Galea Kirkinga. Ve společnosti CYRRUS, a.s. je zaměstnán od roku 2006, kdy nastoupil na místo analytika akciových trhů se zaměřením na zahraniční trhy, farmaceutický a bankovní sektor. Následně se specializoval na odvětví bankovnictví, elektrárenství a těžby uhlí a v těchto sektorech nyní patří k nejvyhledávanějším odborníkům v České republice. V roce 2008 se stal vedoucím analytického oddělení společnosti CYRRUS, a.s. a v této pozici působí i v současné době. Dlouhodobě patří k nejcitovanějším českým ekonomům, v roce 2010 se stal čtvrtým nejcitovanějším ekonomem v českých médiích.

Společnost CYRRUS, a.s., je licencovaným obchodníkem s cennými papíry. Společnost byla založena v roce 1995 a v současné době je největší mimopražskou makléřskou společností. Je členem Burzy cenných papírů Praha a Burzy cenných papírů ve Varšavě. Společnost CYRRUS, a.s., poskytuje komplexní služby na kapitálových trzích soukromé i firemní klientele, zaměřuje se na burzovní obchody v systému SPAD pražské burzy a obchodování na zahraničních trzích v Polsku, Maďarsku, Turecku, Německu a USA. Společnost patří mezi nejvýznamnější české obchodníky s investičními certifikáty.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Po 14:55  Kdy a komu se vyplatí využít DIP (dlouhodobý investiční produkt) Jiří Cimpel (Cimpel & Partneři)
Po 13:13  Vláda USA prosadila $1,2 bilionový finanční balíček Mgr. Timur Barotov (BHS)
21.03.2024  Konečně se dočkáme! Očekávané IPO Reddit klepe na dveře Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688