Akcieatrhy (Akcieatrhy.cz)
Investice  |  25.07.2012 10:51:26

Uran je stále v kurzu. Na světě přibude 561 nových jaderných reaktorů.


“Akcieatrhy.cz“Uran, nenáviděná, leč nezbytná surovina.

Po havárii jaderné elektrárny Three Mile Island v roce 1979, získala energie z jádra tu nejhorší pověst. Havárie v Černobylu to jen utvrdila a japonská havárie v důsledku tsunami jen potvrdila, že investice do jaderného a uranového průmyslu jsou prakticky mrtvé.

Ovšem, kdykoli se vám někde zabouchnou dveře, někde jinde se otevře okno. Investice do uranového průmyslu vytváří v současné době veliké investiční příležitosti. Poptávka po uranu bude i nadále růst a není naděje, že by v dohledné době měla klesat.

Kdo investoval okolo roku 2000 do malých společností zabývajících se těžbou uranu okolo 10 liber, odcházel v roce 2007 se ziskem 1300%. Zisky velikých společností nebyly sice tak výrazné, ale rozhodně nebyly zanedbatelné.

Jsou vlády slepé?

Po havárii japonské jaderné elektrárny Fukushima Daiichi to již vypadalo, že se svět od jaderné energie odvrátí, ale ve skutečnosti dochází ke zcela opačnému vývoji. Zatímco Německo rozhodlo uzavřít svých devět reaktorů v důsledku katastrofy, Indie, Čína, USA a další země zaplnily uvolněné místo. Celkem je ve výstavbě a ve fázi plánování 561 nových jaderných reaktorů.

V průběhu minulých dvou let se zhodnotily investice do těžebních společností produkujících uran o stovky procent. Mezi nejúspěšnějšími třemi byly:

• Paladin Resources - 1 351%
• Strathmore Minerals - 205%
• Cameco - 397%

Stejně jako v roce 1979, po havárii Three Mile Island Last, došlo i v minulém roce k útlumu na trhu s uranem, ale rozdíl mezi poptávkou a nabídkou se však nezměnil. Poptávka po uranu zůstává stabilní, a proto musí zákonitě dojít ke zvýšení cen uranu.

• V současnoti, Amerika dováží 90% uranu, který potřebuje pro své 104 reaktory.
• Většina dovozu uranu do USA pochází z Ruska, kdy podle mezistátní dohody z roku 1993 „Megatuny na megawaty“, zpracovávají USA uran z jaderných zbraní. Tato dohoda umožnila

Čtěte dále
ETF založené na uranu

USA získávat uran do reaktorů za příznivou cenu. Tato dohoda vyprší na konci roku 2013 a dá se předpokládat, že Rusko toto dohodu neobnoví, protože na volném trhu získá za uran lepší cenu.

• Ještě horší je, že USA budou potřebovat ještě víc uranu. Dalších pět jaderných reaktorů je projektováno s termínem dokončení ke konci dekády.

A to je jenom Amerika.

V Číně je v současné době v provozu 14 reaktorů, 26 reaktorů je ve výstavbě, 51 reaktorů je ve fázi projektu a o výstavbě dalších 120 reaktorů se uvažuje. Ale i státy jako Indie, nebo i Saudská Arábie také uvažují o vybudování svých jaderných reaktorů, což jenom zvýší zájem uran.

Když budeme uvažovat jak velké množství uranu je k dispozici a jak velká bude jeho potřeba v následujících letech, dojdeme k jedinému možnému závěru. Cena uranu se musí nutně zvýšit a možná dramaticky zvýšit. Pokud vsadíte na producenty uranu, můžete v průběhu nastávajících let očekávat nadprůměrné zisky.

Tyto zprávy pro vás vytváří Akcieatrhy.cz
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688