TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  25.07.2012 04:40:05

Nečasův kabinet projedná počty policistů, ropné rezervy i problémy registru vozidel

PRAHA (MEDIAFAX) - Návrh systematizace příslušníků Police ČR nebo novelu zákona o nouzových zásobách ropy ve středu před vládními prázdninami projednají ministři kabinetu Petra Nečase (ODS). Šéf rezortu dopravy Pavel Dobeš (LIDEM) by měl kolegům také sdělit aktuality k provozu Centrálního registru vozidel.

S plánem počtu policistů pro rok 2013 přišel do Strakovy akademie policejní prezident Petr Lessy už na konci května. Tehdy ale nepochodil a vláda vrátila jeho záměr na navýšení příslušníků na 40 389 lidí k dopracování.

"Vláda uložila ministrovi vnitra, aby do 27. července tohoto roku vytvořil srovnávací analýzu s dalšími zeměmi," uvedl po posledním květnovém jednání kabinetu ministr vnitra Jan Kubice (nestr.). Právě on Lessyho práci ministrům předkládal, i když s ní sám nesouhlasil.

"Návrh vůbec nevycházel z nějakého analytického základu. Proč zrovna toto číslo, 40 tisíc? K číslu 40 tisíc se dospělo v jisté době při krácení rozpočtu prostou trojčlenkou," uvedl tehdy premiér Nečas.
Materiál postrádal podle premiéra i strukturální změny. "Například větší důraz na zcivilnění některých pozic v rámci Policie ČR, těch pozic, které nejsou především v koncovém výkonu služby a mají spíše obslužný nebo administrativní charakter. Tam vůbec není nezbytné, aby seděl člověk v policejní uniformě," prohlásil.

"Vůbec neobsahoval odpovědi na otázky, jestli náhodou skrytě nedochází k obnovení třístupňového systému řízení policie, kdy se takzvané územní odbory pod krajskými ředitelstvími mohou skrytě měnit v nová okresní ředitelství policie," vypočetl v květnu další negativa Nečas.

"Především jsme nedostali odpovědi na otázky, proč například sousední Polsko, země téměř čtyřikrát tak veliká, má 100 tisíc policistů, a u nás nemá stačit 38 tisíc. Proč stejně velké Maďarsko má nižší počet policistů, než máme my dnes. Proto byla mimo jiné zadána ta komparační analýza," uzavřel premiér.

Návrh systematizace příslušníků Policie ČR každoročně podle zákona zpracovává policejní prezident a vládě ho předkládá ke schválení jeho nadřízený, tedy ministr vnitra. Jaká čísla ministerstvo vnitra předloží kabinetu ve středu, nechtělo před jednáním prozradit.

Vláda se vrátí také k nouzovým zásobám ropy, kterými se zabývala začátkem května. Ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba (ODS) původně navrhoval, aby se tyto zásoby zvýšily z 90 na 120 dní a aby je zaplatila nová ropná daň.

Od taxy, která by zdražila litr benzinu a nafty zhruba o 14 haléřů, ale ministr Kuba v přepracované verzi legislativního návrhu ustoupil. Ponechal v něm jen změny požadované Bruselem a úpravu ochranných pásem skladovacích zařízení, ropovodů a produktovodů.

Výše nouzových zásob ropy má i po novele zůstat na 90 dnech průměrné spotřeby v Česku. Pro minimálně třetinu z nich ale zákon nově stanovuje přísnější pravidla.

Správa státních hmotných rezerv pak musí informovat Evropskou komisi o množství a skladbě vybraných ropných produktů, které drží jako specifické zásoby, a o době, po kterou je bude udržovat.

Skladovací zařízení, produktovody a ropovody mají mít podle normy ochranné pásmo "vymezené svislými plochami vedenými ve vodorovné vzdálenosti 150 metrů na všechny strany od půdorysu těchto zařízení".

"Ministři se budou pravděpodobně zabývat také aktuální problematikou Centrálního registru vozidel," řekl Mediafaxu Jakub Stadler z vládního tiskového odboru. K urychlenému vyřešení problémů databáze, která ani po více než dvou týdnech nejede na 100 procent, vyzval ministra dopravy Pavla Dobeše (LIDEM) premiér Nečas i vicepremiérka Karolína Peake (LIDEM).

Dalším bodem kabinetu bude zabezpečení odborníků do dozorčích rad obchodních společností, které spoluvlastní nebo vlastní obce, kraje nebo stát. Vláda projedná analýzu legislativních kroků, které by tento stav zajistily, nejspíše uloží ministrům vypracování nového zákona.

Podle připravovaného usnesení vlády by měli ministři financí a vnitra předložit vládě do 30. září paragrafované znění nového zákona o pravidlech pro výběr odborníků do funkcí ředitelů a členů dozorčích rad státních podniků a členů orgánů obchodních společností s majetkovou účastí státu a územních samosprávných celků.

Ministři budou mít na stole také trojici poslaneckých návrhů. Například zákonodárci Věcí veřejných připravili další z řady pokusů o zavedení majetkových přiznání. Sociální demokraté zase chtějí zrušit vstupní zdravotní prohlídky u pracovních dohod. A konečně více než čtvrtina poslanců dolní komory ze všech stran chce zavést povinnost veřejných institucí a polostátních firem zveřejňovat všechny jejich faktury a smlouvy na internetu.

Vláda rovněž posoudí návrh na zjištění další činnosti Agentury pro sociální začleňování. Její provoz by měl v letech 2013 až 2015 v rámci struktur Úřadu vlády ČR vyjít na 38,5 milionu korun. Taková suma se ale nezdá ministru financí Miroslavu Kalouskovi (TOP 09), podle něhož s tímto výdajem nikdo předem nepočítal.

Po středečním jednání bude mít Nečasův kabinet dva týdny volno, znovu se sejde až 15. srpna.

Jan Kálal, Jan Drahorád, Miroslav Kyncl, kalal@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688