TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  18.07.2012 11:20:05

Peake: Nevylučuji, že se pokusíme oddělit platy soudců a politiků

PRAHA (MEDIAFAX) - Podle návrhu ministerstva práce a sociálních věcí, který ve čtvrtek projedná vláda, by současně s platy soudců výrazně stouply i výdělky politiků. Vicepremiérka Karolína Peake (LIDEM) však ve středu uvedla, že nevylučuje oddělení platů soudců a ostatních ústavních činitelů.

"Jsem si plně vědoma toho, že návrh na zvýšení platů vypadá jako zpupnost, zvláště v této době. Ministerstvo práce a sociálních věcí navrhuje zvýšení koeficientu pro výpočet platů ústavních činitelů z 2,5 na 2,7. Navýšení ale nepožadovali politici, ale ústavní soudci pro soudce a tím pro všechny ústavní činitele. Výpočet platů všech ústavních činitelů je totiž provázán kvůli zachování ústavou dané rovnosti moci zákonodárné, výkonné a soudní. Ústavní soud požaduje zvýšení koeficientu pro všechny dokonce na 3," uvedla Peake s tím, že návrh ministerstva práce a sociálních věcí je tedy kompromisem, ke kterému je vláda nucena nálezem Ústavního soudu a který možná navíc soud znovu zpochybní jako příliš nízký.

"Nevylučuji ale, že se vláda rozhodne svým usnesením výpočet platů soudců a ostatních ústavních činitelů oddělit. Tím by byla ale fakticky ústavní rovnost mocí narušena," dodala Peake.

Navýšení platů politiků způsobí změna jejich společné platové základny se soudci. Ústavní soud totiž dříve označil snížení platové základny k průměrné mzdě v nepodnikatelské sféře z trojnásobku na 2,5 násobek, k němuž došlo od 1. ledna 2011, za platovou restrikci vůči soudcům, která je v rozporu s Ústavou. Návrat k původnímu trojnásobku by však podle ministerstva práce a sociálních věcí kladl vysoké nároky na prostředky ze státního rozpočtu v roce 2013 i v letech dalších, tedy v období, ve kterém se uplatňují úsporná opatření prakticky u všech skupin obyvatelstva.

"Za přiměřené řešení, zejména vzhledem k současné ekonomické situaci a možnostem státního rozpočtu, se proto považuje stanovení relace platové základny k průměrné mzdě v nepodnikatelské sféře ve výši 2,7násobku," konstatuje v materiálu předkládající ministerstvo práce a sociálních věcí.

Hrubý poslanecký plat by tak po přepočtu vzrostl z 55 900 korun na 66 700 korun, ministerský z 106 600 korun na 127 200 korun a premiér by si polepšil o bezmála 30 tisíc korun na 179 tisíc měsíčně.

Miroslav Kyncl, kyncl@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688