Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Akcie ve světě  |  13.07.2012 08:15:00

Moodys snížila rating Itálie o dva stupně na Baa2; dnes ji čekají aukce dluhopisů

Evropská měna se na finančních trzích pohybuje poblíž svého dvouletého minima proti dolaru na hranici 1,22. Euro dostalo další ránu pod pás, když agentura Moody?s snížila o dva stupně rating Itálie. Nyní ji hodnotí na úrovni Baa2, což je pouze dva stupně nad junk. Zároveň varovala, že další snížení může přijít, pokud Itálie přijde o přístup na dluhopisový trh, respektive nebude schopna financovat své potřeby přes trh.
 
První zkouškou budou dnešní aukce. Snížení ratingu přišlo jen několik hodin předtím, než se Itálie chystá k prodeji státních dluhopisů se splatnostmi 3, 7, 10 a 11 let v celkovém objemu 5,25 mld. EUR. Dá se očekávat díky akci Moody?s tlak na opětovný růst výnosů. 10letý bond se nyní na trzích obchoduje s výnosem zhruba 5,90 %.
 
Dalším faktorem, který sehrál svoji roli ve vývoji USD/EUR a negativně ovlivnil vývoj i na akciových burzách, byl zápis z posledního zasedání Fedu. Americká centrální banka dle něj bude s dalšími měnovými stimuly vyčkávat. Trhy však očekávaly silnější sdělení. Největší riziko spatřuje Fed v nečinnosti Kongresu. Pokud totiž nezabrání zvýšení daní a automatickým výdajovým škrtům, jež ale patrně nastanou na konci roku, projeví se to dalším propadem americké ekonomiky.
 
Dnešního zřejmě nejdůležitějšího čísla jsme se již dočkali, když Čína zveřejnila svůj hospodářský růst za Q212. Její ekonomika vzrostla o 7,6 % y/y po 8,1 % ve Q1, což bylo prakticky v souladu s očekáváním trhu. Jedná se však o nejnižší výkonnost za poslední tři roky. I tak to však stačilo na určité uvolnění napětí na trzích, když se objevovaly spekulace, že by ekonomika mohla zpomalit mnohem razantněji. Pozitivně reagoval především australský dolar, pro něhož je ekonomický vývoj v Číně klíčovým. Čína je totiž prakticky jediný a nejdůležitější exportní trh Austrálie.
 
Pokud se přehoupneme přes Tichý oceán do Spojených států, tam bude dnes zveřejněn předběžný odhad spotřebitelské důvěry michiganské univerzity. Ta v červnu zaznamenala překvapivě silný propad a za červenec se dle konsensu čeká pouze její stagnace. SG čeká její vzestup, což by v případě naplnění jejích odhadů mohlo trhy nepatrně podpořit. Kromě toho se dočkáme ještě tamějších cen průmyslových výrobců, které by měly dle mediánu analytiků klesnout o 0,6 % m/m. Nicméně rozpětí odhadů je poměrně široké od -1,3 % m/m do SG očekávaných 0,2 %.


Autor: Miroslav Frayer

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688