TNBiz (TN.cz)
Investice  |  12.07.2012 16:45:06

Český telekomunikační úřad vyhlásil aukci volných kmitočtů (12.7.2012)

PRAHA (MEDIAFAX) - Český telekomunikační úřad (ČTÚ) oficiálně vyhlásil aukci kmitočtů uvolněných úspěšnou digitalizací televizního vysílání. ČTÚ o tom informoval ve čtvrtek s tím, že přihlášky do aukce mohou být podávány až do 10. září.

Plnou dokumentaci k výběrovému řízení na volné kmitočty mohou zájemci naleznout na elektronické úřední desce ČTÚ a v Telekomunikačním věstníku.

„Vyhlášením aukce se završují tři předcházející roky odborných diskusí a více jak rok trvající přípravná etapa,“ popisuje předseda rady ČTÚ Pavel Dvořák. Podle jeho slov ČTÚ udělal všechno pro to, aby aukce proběhla transparentně, na odborné výši a tak, aby urychlila rozvoj nových služeb mobilního vysokorychlostního broadbandu, zajistila efektivní využívání přidělených kmitočtů a podpořila hospodářskou soutěž vytvořením podmínek pro vstup dalšího operátora.

Obálky s přihláškami otevře ČTÚ 11. září. Podle dalšího předběžného harmonogramu budou žadatelé informováni o splnění či nesplnění podmínek účasti do 10. října, ti úspěšní obdrží pozvání do aukční části.

„Školení účastníků a dvě zkušební aukce proběhnou počátkem listopadu. Vlastní aukci kmitočtových úseků a následné přiřazení konkrétních kmitočtových bloků úspěšným účastníkům aukce proběhne ještě do konce tohoto roku,“ upřesnil tiskový mluvčí ČTÚ František Malina.

Zveřejnění rozhodnutí o udělení přídělů získaných rádiových kmitočtů ČTÚ je předběžně plánováno na počátek roku 2013 poté, co úspěšní uchazeči uhradí cenu za vydražené spektrum. Zveřejnění zprávy ČTÚ o průběhu a výsledcích aukce je plánováno na závěr ledna 2013.

S podmínkami aukce prezentovanými ČTÚ nesouhlasí Informační institut, podle jeho vyjádření celé řízení nepovede ke konečnému cíli stanovenému vládou ČR, tedy ke snížení cen za pomoci větší konkurence.

„ČTÚ vytvořil pro současné operátory velmi komfortní podmínky. Nejenom, že se do nich pravděpodobně nikdo nepřihlásí, ale pod záminkou toho, aby se vůbec někdo přihlásil, v podstatě snížil těmto operátorům vyvolávací cenu o 1,8 miliardy. Navíc jim tam nechal jako bonus neodůvodněné diskriminační podmínky,“ komentuje podmínky aukce ředitel Informačního institutu Petr Cibulka s tím, že český zákazník se tak jako tak žádné konkurence v podobě čtvrtého operátora nedočká. „ČTÚ, Ministerstvo průmyslu a obchodu a potažmo i vláda ČR propásli první příležitost k nápravě katastrofálních cen mobilního volání na českém trhu,“ tvrdí Cibulka.

Informační institut je nevládní neziskové vědomostní centrum se zaměřením na výzkum v politických otázkách.

Jan Soukup, soukupj@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 14:00  Oznámení o aukci 3. tranše SPP 908 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
Čt 13:39  HDP Kanady nad očekáváním (BREAKING) X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688