TNBiz (TN.cz)
Makroekonomika  |  10.07.2012 09:45:06

ČBA: HDP České republiky letos klesne o 0,6%

PRAHA (MEDIAFAX) - Česká ekonomika v letošním roce mírně klesne (-0,6 %) vlivem slábnoucí spotřeby domácností, tu má na svědomí růst inflace, pokles reálných příjmů a relativně vysoká nezaměstnanost. V úterý o tom prostřednictvím své aktuální prognózy informovala Česká bankovní asociace (ČBA).

„Klíčovou roli ve vývoji ekonomiky sehrává slabší domácí poptávka, kterou momentálně nedokáže kompenzovat ani pozitivní příspěvek exportu. Svou roli zřejmě sehrává i obecně negativní nálada ve společnosti,“ konstatoval analytik ČSOB Petr Dufek, jeden z autorů prognózy.

ČBA svojí novou prognózou přehodnotila svůj předchozí odhad, ten počítal se stagnací tuzemské ekonomiky v roce 2012. V příštím roce očekávají analytici sedmi českých bank, kteří se na tvorbě prognózy podílejí, mírný růst českého HDP o jedno procento.

Prognóza ČBA je postavena na předpokladu, že nedojde k eskalaci problémů v eurozóně, respektive v EU. Opačný scénář by přinesl obtížně kvantifikovatelné a potenciálně i krátkodobě zcela zásadní negativní důsledky pro českou ekonomiku,“ upozornil člen Vědeckého grémia ČBA Pavel Sobíšek, analytik UniCredit Bank.

Mírný pokles (-0,5 %) se očekává také u investic, i když u podnikových investic podle členů ČBA existují náznaky příznivého vývoje. Jediným faktorem, který tlumí ekonomický pokles, zůstává export, ale i zde ČBA počítá s mírným oslabením vlivem celkové ekonomické situace v zemích hlavních obchodních partnerů ČR. „Pro eurozónu je predikován pokles reálného HDP o 0,5 procenta. Bankovní úvěry udrží dle prognózy letos pozitivní dynamiku, porostou o více než tři procenta, stejný průběh se očekává i v roce 2013,“ uvedl Sobíšek.

Riziky prognózy jsou především situace v eurozóně, respektive v EU, dále proplácení evropských dotací ze strany Evropské komise, kdy hrozí rozpočtové ztráty v řádech až desítek miliard korun. Rizikem prognózy je rovněž nejasná vyhlídka globálního růstu, zejména v Číně nebo Indii.

Podle posledních odhadů České národní banky (ČNB) zveřejněných 3. května bude česká ekonomika letos stagnovat vlivem výrazného zpomalení zahraniční poptávky a pokračující fiskální konsolidace. V příštím roce hrubý domácí produkt (HDP) vzroste o 1,9 procenta v souvislosti s oživením zahraniční poptávky. Další odhad vývoje českého HDP zveřejní ČNB 2. srpna.

Ministerstvo financí (MF) ve své poslední prognóze z 12. dubna potvrdilo své lednové odhady, podle kterých si letos česká ekonomika nepatrně polepší o 0,2 procenta. Prognóza MF ale upozornila, že nelze vyloučit další eskalaci problémů v eurozóně, a tím pádem ani možnost přenosu případných negativních externích šoků do české ekonomiky. Aktuální prognóza ministerstva financí bude zveřejněna koncem července.

ČBA vznikla v roce 1990 a je dobrovolným sdružením právnických osob podnikajících v oblasti peněžnictví. V současné době sdružuje 38 členů. Rolí asociace je především zastupovat a prosazovat společné zájmy členů, prezentovat roli a zájmy bankovnictví vůči veřejnosti a podílet se na standardizaci postupů v bankovnictví.

Jan Soukup, soukupj@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688