Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  09.07.2012 19:15:58

Nikolaus Görg: Dividendové akcie a některé dluhopisy mají stále co nabídnout


Sázejte na firmy s dobrým cash flow, na ty, které z výplaty dividend nedělají neudržitelnou show, a své volby průběžně přehodnocujte. To radí privátní bankéři Bank Gutmann svým klientům. Dodávají, že pohled do minulosti budoucnost nepředpoví a že bát se příliš brzy přijde draho. S Investičním webem si povídal šéf investičního odboru Bank Gitmann Nikolaus Görg.

Někteří manažeři začali nabízet krizová portfolia, která počítají s krizovým scénářem: hodně zlata, pokud akcie, tak společnosti jako Walmart a podobně. Co si o tom myslíte?

Nikolaus Görg (NG): Vím, že je teď jednoduché nabízet takzvaná krizová portfolia. Některá z nich, alespoň co jsem viděl, vás ale před ničím neuchrání. My – a máme pocit, že to tak chtějí klienti – se soustředíme na to, co dokáže generovat zisk. Obecně platí, že jsou lidé teď nakloněni dividendovým strategiím. Jistě, v jejich případě je potřeba mít na paměti mnoho věcí. Náš přístup – a nevím, zda to lze nazvat krizovým akciovým košem – nabízí jistá kritéria a kategorie. Ta by měla investory alespoň do jisté míry ochránit od toho, co se v současnosti děje.

Znamená to, že jsou krizová portfolia potřeba, že je důvod se bát?

NG: Pochopitelně jsou tu dobré důvody, proč být vystrašený. Pokud se ovšem začnete bát příliš brzy, přicházíte o peníze. Berte to tak, že se od doby, co centrální banky začaly ve velkém tisknout peníze, mluví o roztočení inflační spirály – ale stále k ní nedošlo. My jsme zkrátka vyvinuly jistý model, který nám umožňuje sestavit portfolio nabízející odpověď na to, co se nazývá krize. Ten jasně ukazuje, že je prostě příliš brzy na to se bát.

Ukazuje například, že se nesmí podceňovat potenciál, který mají dluhopisy. Vždy se nakonec ukázalo, že nejlepší protikrizový nástroj je nějak tesně navázán na státy, na suverénní ekonomiky. Vlády mají totiž tolik různých úrovní, že vždy nabídnou nějaké bezrizikové aktivum.

Mnohé státy, včetně těch, jejichž papíry se berou jako bezpečné přístavy, jsou ovšem extrémně zadlužené.

NG: Vím, že se teď mnoho lidí dívá na státy skrze prsty kvůli tomu, že jsou zadlužené, a kvůli tomu, co všechno to znamená. Tito lidé proto sázejí na akcie firem, kterým se povedlo překonat předchozí makroekonomiké turbulence. Tento přístup je však výrazně poznamenán tím, že se snaží z minulosti odhadovat budoucnost. Pokud se zaměříte na firmy, které se s předchozí krizí vypořádaly, budou se vám jevit jako krize-vzdorné.

Nedívejte se vlevo ani vpravo a držte těchto 20 dividendových akcií
Nedívejte se vlevo ani vpravo a držte těchto 20 dividendových akcií

Znamená to, že na ozkoušené tituly příliš nevěříte?

NG: I naši klienti o nich hodně mluví. Přemýšlejí o tom, proč pouze nekoupit všechny ty Nestlé, Coca-Coly a podobné společnosti. V podobných krizových portfoliích, o nichž v současnosti mluvíme, ovšem dříve byly tituly jako Standard Oil, Nokia, Research In Motion, Olympus nebo Kodak. Všechny patřily k respektovaným značkám a svého času byly brány jako dobrá ochrana před krizí. I proto svým klientům neustále opakujeme, že krizové portfolio není na věčné časy. Musíte se o něj starat, musíte ho průběžně přizpůsobovat změnám prostředí.

Co by do něj patřilo za současné situace?

NG: Nyní je asi součástí každého krizového portfolia Apple, ale i to se může změnit. Dokonce se to může změnit velice snadno. Připomíná mi to zajímavý článek o tom, jak dlouho zůstávají akcie skutečně krize-vzdorné. Vycházel ze seznamu největších globálních společností Fortune 500 v roce 1995. Srovnání s rokem 2010 ukázalo, že je z původního seznamu na novém jen 15 % firem. Podle mě je proto jen mýtus to, že je možné najít frmy, které vás za každých okolností ochrání před krizí. Určitě je však možné nadefinovat si kritéria, ktetá vás dovedou k titulům, které s největší pravděpodobností krizi odolají.

Jaká kritéria to jsou?

NG: Podle nás je v době krize nejdůležitější, aby byla firma vždy schopna z běžného provozu generovat volné cash flow. Tím se vlastně vracím k naší dividendové strategii, kterou jsem v úvodu zmínil. Pro nás prostě není až tak důležitý výnos, řadíme firmy podle toho, jak moc byly v minulosti – za každé situace, v jakémkoli makroekonomickém prostředí – schopné generovat volné cash flow. To totiž snižuje závislost na finančním sektoru a s tím spojené záležitosti. Tato schopnost by tak prostě měla být hlavním cílem každé společnosti. Zároveň je to nejlepší předpoklad pro to, aby byla firma krize-vzdorná.

Dividendy vyšší než výnosy dluhopisů aneb argument ve sporu "akcie vs. dluhopisy"
Dividendy vyšší než výnosy dluhopisů aneb argument ve sporu "akcie vs. dluhopisy"

Jinými slovy, pro vás není až tak důležité, kolik fima na dividendě vyplatí, ale aby byla schopna vyplácet dividendu dlouhodobě a nijak zásadně se kvůli tomu neuskromňovala.

NG: Přesně, na tom stavíme svoji dividendovou strategii. Dividendu samotnou je možné nazvat špičkou ledovce, rozhodující je odpověď na otázku, z čeho je vyplácená dividenda financována. Existuje totiž mnoho důvodů, proč dividenda může být vysoká. Právě proto se náš model nesoustředí na výši výnosu, ale na to, odkud pochází. To, že jde o krok správným směrem, svým způsobem potvrzuje i náš fond, který na této strategii staví. Založili jsme ho před třemi lety a zatím se mu daří. Letos je v plusu zhruba 7 až 8 %, loni také skončil v zisku, když americké akcie zůstaly na nule.

Které akcie, tedy které konkrétní firmy splňují kritéria, které váš fond bere jako vodítko?

NG: Musel bych být manažer fondu, abych vám přesně řekl, co v něm aktuálně všechno je. Myslím si však – a ono se to mění, takže předpovídat je složité –, že se sází na utility, tedy veřejné služby. Nesmí se však zapomínat na to, že například v Německu řeší kvůli změně postoje k jádru jisté problémy. Ve Finsku je okolo utilit také živo. No a pak jsou tu firmy jako Nestlé – i ty dnes do krize-vzdorného portfolia patří. Ale připomínám, to místo nemají garantované.

Co si myslíte o komoditách, u kterých se často sází na to, že ekonomika, respektive alespoň nějaké trhy prostě musí začít růst, a společně s tím porostou i ceny ropy, kovů a podobně?

NG: Komodity jsou hodně cyklické. Navíc byly podle mě v minulosti trochu přeceňovány kvůli sázkám na příběh o Číně. Jistě, Čína byla pro komodity obrovským magnetem, jen si vezměte, s čím se před deseti lety pracovalo – tehdy se u ropy mluvilo o 20 až 40 dolarech, dnes jsme o nějakých 80 dolarů výše.

Vrchol v produkci ropy? To je otázka
Vrchol v produkci ropy? To je otázka

Má tedy v současnosti smysl do komodit investovat?

NG: Komodity mohou hrát svou roli. Určitě v poslední době hodně reagují na monetární politiku, kterou ordinují centrální banky, hlavně americký Fed. Stejně tak reagují silně i na politické události, zejména na severu Afriky. No a do třetice začínají výrazně reagovat na očekávané zpomalení globální ekonomiky. Najednou se zjistilo, že je čínský PMI na sedmiměsíčním dně, PMI eurozóny na tříletém a americký index ISM sledující aktivitu v průmyslu také na tříletém dně. Trh se prostě moc soustředil na události, na to, co se dělo v eurozóně. No a mezitím se v posledních několika měsících výrazně zhoršilo makroprostředí.

Celý rozhovor s Nikolaus Görgem najdete ZDE:

Ty nejlepší investice pro druhou polovinu roku 2012
Ty nejlepší investice pro druhou polovinu roku 2012

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688