TNBiz (TN.cz)
Makroekonomika  |  08.07.2012 18:53:46

Ekonomický týden ve světě bude především o makrodatech, v Německu bude soud řešit ESM

PRAHA (MEDIAFAX) - Nový ekonomický týden ve světě bude především ve znamení evropských i zámořských makrodat. Navíc v úvodu týdne budou jednat ministři financí eurozóny i Evropské unie na svých pravidelných zasedáních a německý ústavní soud přehodnotí stížnost opozice proti schválení záchranného fondu eurozóny.

Výzkumná skupina Sentix v pondělí zveřejní údaje o červencové důvěře investorů v eurozóně. V červnu klesl sentiment investorů v měnovém bloku s jednotnou evropskou měnou na svou nejnižší úroveň od května roku 2009, když se jeho index snížil na minus 28,9 bodu. Sentiment investorů v eurozóně tak v červnu klesl už třetí měsíc v řadě.

Ministři financí eurozóny, tzv. Eurogroup, budou v pondělí mít své pravidelné měsíční zasedání. Podle pátečního vyjádření mluvčího německého ministerstva financí Martina Kotthause ale nerozhodnou o podpoře pro španělský bankovní sektor. "Zatím nemáme žádnou zprávu na stole, takže v pondělí nepadne žádné rozhodnutí," uvedl Kotthaus.

Španělsko může podle předběžného příslibu Eurogroup získat půjčku až 100 miliard eur z evropských fondů k rekapitalizaci svých oslabených bank. Podpis memoranda byl původně plánován právě na pondělí 9. července na zasedání ministrů financí eurozóny. Ale termín konečné dohody se údajně posunul až na 20. července, aby bylo více času na projednání této záležitosti.

V úterý na Eurogroup navážou svým pravidelným měsíčním jednáním i ministři financí Evropské unie, tzv. Ecofin.

Německý ústavní soud v úterý přezkoumá stížnosti podané proti schválení trvalého záchranného fondu eurozóny, tzv. Evropského stabilizačního mechanismu (ESM). Soudci tak učiní v ústním jednání jeden den poté, co by měl fond vstoupit v platnost. Ratifikace ESM se v Německu zpozdí. Německý parlament přitom 29. června Evropský stabilizační mechanismus schválil.

Slovenský statistický úřad v úterý zveřejní informace o vývoji průmyslové produkce v květnu. Po zohlednění sezonních vlivů se dubnová průmyslová produkce na Slovensku meziměsíčně zvýšila o 0,3 procenta. Dubnový index průmyslové produkce (IPP) na Slovensku se meziročně zvýšil o 10,9 procenta.

V úterý slovenští statistici oznámí také data o vývoji produkce ve stavebnictví během května. V dubnu stavební výroba na Slovensku meziročně klesla o 16,6 procenta na 359 milionů eur (9,16 miliardy korun), meziměsíčně byla po zohlednění sezonních vlivů nižší o 2,2 procenta.

Britský národní statistický úřad (ONS) v úterý zveřejní údaje o dubnovém vývoji zahraničního obchodu. Deficit britské obchodní bilance se zbožím v dubnu činil 10,1 miliardy liber (321,5 miliardy korun), v březnu 8,7 miliardy liber (277 miliard korun).

Británie v úterý zveřejní také informace o průmyslové produkci v květnu. Ta v dubnu po očištění stagnovala, když v březnu vykázala pokles o 0,3 procenta. Meziročně v dubnu průmyslová produkce Velké Británie klesla o jedno procento po březnovém propadu o 2,6 procenta, klesala už 14. měsíc v řadě.

Spolkový statistický úřad Destatis ve středu zveřejní zpřesněné údaje o červnovém vývoji inflace v Německu. Podle předběžného odhadu z konce června tamní meziroční inflace klesla na 1,7 procenta, zatímco analytici očekávali 1,8 procenta. Meziroční inflace v Německu tak byla vůbec nejnižší od prosince roku 2010. Meziměsíčně pak spotřebitelské ceny podle předběžného odhadu německých statistiků klesly o 0,1 procenta, zatímco se očekávala jejich stagnace.

Americké ministerstvo obchodu ve středu oznámí data o květnovém vývoji obchodní bilance Spojených států amerických. V dubnu se deficit zahraničního obchodu USA snížil na 50,1 miliardy dolarů. Hlavním důvodem nižšího deficitu bylo mimo jiné to, že se dovoz i vývoz v dubnu snížil z březnových rekordně vysokých úrovní kvůli zpomalování globální poptávky.

Slovenští statistici ve čtvrtek zveřejní informace o nových objednávkách v průmyslu za květen. V dubnu po zohlednění sezonních vlivů nové objednávky v průmyslu na Slovensku meziměsíčně vzrostly o jedno procento. V dubnu dosáhly nové objednávky v průmyslu na Slovensku objemu 3,445 miliardy eur (87,8 miliardy korun), což představovalo meziroční zvýšení o 14,9 procenta.

Ve čtvrtek pak také evropský statistický úřad Eurostat zveřejní údaje o dubnovém vývoji průmyslové výroby v eurozóně i celé Evropské unii. V dubnu meziměsíčně klesla v eurozóně o 0,8 procenta a v rámci celé EU o 0,4 procenta. Meziročně se pak v dubnu průmyslová produkce snížila v eurozóně o 2,3 procenta a o 1,7 procenta v celé EU.

Slovenští statistici v pátek zveřejní informace o vývoji spotřebitelských cen v červnu. V květnu inflace na Slovensku meziročně vzrostla o 3,4 procenta, v meziměsíčním srovnání zaznamenala růst o 0,1 procenta.

Americké ministerstvo práce zveřejní v pátek údaje o červnovém vývoji cen průmyslových výrobců. V květnu výrobní ceny klesly o rovné jedno procento, což byl jejich nejhlubší propad od července roku 2009. Meziročně se výrobní ceny zvýšily jen o 0,7 procenta.

Michiganská univerzita v pátek oznámí předběžné údaje o červencové spotřebitelské důvěře v USA. V červnu index klesl na 73,2 bodu a dostal se tak nejníže od prosince loňského roku. V květnu spotřebitelská nálada stoupla na 79,3 bodu. Právě v květnu přitom nálada vzrostla na nejvyšší úroveň od října roku 2007.

Tomáš Králíček, kralicek@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Út 15:21  Americký průmysl stagnuje ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Út 14:00  Měsíční zpráva o hospodaření územních rozpočtů - únor 2024 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688