TNBiz (TN.cz)
Makroekonomika  |  07.07.2012 09:14:47

Inflace v Česku během června meziročně vzrostla na 3,3 procenta, odhadují analytici

PRAHA (MEDIAFAX) - Český statistický úřad (ČSÚ) ve středu zveřejní údaje o vývoji spotřebitelských cen v ČR. Odborníci oslovení agenturou Reuters odhadují, že inflace v červnu meziročně vzrostla na 3,3 procenta, v květnu růst spotřebitelských cen v ČR klesl na 3,2 procenta z dubnových 3,5 procenta.

"V případě inflace očekáváme meziměsíční stagnaci, v meziročním vyjádření předpokládáme růst na 3,3 procenta. Za tímto vývojem by měl být vývoj cen v odívání, kde došlo k sezonnímu poklesu pravděpodobně o více než procento, a také obdobné snížení cen pohonných hmot. Proti tomu stojí zvýšení cen potravin a pokračující zvyšování cen tabákových výrobků," uvedl pro agenturu Mediafax hlavní ekonom společnosti Patria Finance David Marek.

"Pro červen očekáváme opětovnou akceleraci inflace na 3,5 procenta meziročně, když by se na meziměsíční bázi měly zvýšit ceny o 0,1 procenta. Důvodem je především růst cen potravin a regulovaných cen," odhadl analytik Komerční banky Jiří Škop s tím, že do inflace se opět promítnou i daňové změny, především vyšší spotřební daň na tabákové výrobky. "Pokles by naopak měly zaznamenat ceny pohonných hmot díky nižším cenám ropy v korunovém vyjádření," dodal Škop.

Podle analytika ČSOB Petra Dufka červnová inflace meziročně vzroste na 3,3 procenta, meziměsíčně bude stagnovat na nule. "Za červnovým vývojem inflace stojí vyšší ceny potravin na jedné straně a levnější pohonné hmoty na straně druhé. Dražší byly i sezonní rekreace," tvrdí Dufek.

Spotřebitelské ceny v květnu proti dubnu vzrostly o 0,2 procenta, růst ovlivnilo především zvýšení cen potravin a nealkoholických nápojů. Meziroční růst spotřebitelských cen zpomalil na 3,2 procenta (z 3,5 procenta v dubnu) a byl nejnižší od počátku roku 2012.

Meziměsíční růst spotřebitelských cen potravin a nealkoholických nápojů ovlivnilo podle Českého statistického úřadu především zvýšení cen zeleniny o 6,4 procenta a ovoce o 5,2 procenta. Ceny mouky vzrostly o 1,4 procenta, vepřového masa o 1,1 procenta, ryb o 2,4 procenta, mléka o 1,3 procenta, jogurtů o 4,7 procenta, cukru o 1,5 procenta a kakaa o 3,9 procenta. V bydlení se zvýšilo čisté nájemné o 0,7 procenta, z toho regulované o 1,7 procenta a tržní o 0,2 procenta. Ceny tabákových výrobků vzrostly o jedno procento. Růst cen v oddíle zdraví ovlivnilo sezonní zvýšení cen lázeňských pobytů o 6,5 procenta a cen léčiv o 0,6 procenta.

Jan Soukup, soukupj@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688