TNBiz (TN.cz)
Investice  |  05.07.2012 18:00:05

Řecko se odklonilo od kroků, které slíbilo za mezinárodní pomoc, připustil ministr financí (5.7.2012)

ATÉNY (MEDIAFAX) - Řecký ministr financí Jannis Stournaras připustil, že se jeho země částečně odklonila od plnění opatření v rámci podmínek záchranné mezinárodní pomoci. Informovaly o tom ve čtvrtek agentury AFP a Reuters.

Stournaras to řekl hned po prvním setkání mezi auditory Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu (MMF) a premiérem Antonisem Samarasem.

Řecko potřebuje naléhavě odklad úsporných opatření požadovaných na oplátku za druhý záchranný balík pomoci. Nová řecká vláda se nyní snaží přimět zástupce věřitelů ke zmírnění podmínek pomoci.

"Program se v některých ohledech nachází mimo plánovanou cestu," řekl Stournaras.

Nová řecká koaliční konzervativní vláda v čele s premiérem Samarasem požádala své partnery z Evropské unie o "nezbytné úpravy" v rámci podmínek záchranné pomoci v dopise, který Samaras zaslal do Bruselu minulý týden ještě před konáním summitu EU. Samaras na čtvrtečním jednání nabídl inspektorům urychlení privatizace a zeštíhlení veřejného sektoru výměnou za výhodnější úvěrové podmínky pro Řecko. Důvodem je dvouměsíční pauza po neúspěšných volbách začátkem května, kdy se parlamentním stranám nepodařilo vytvořit koalici a sestavit vládu. Řecko si muselo volby zopakovat 17. června.

Mise tzv. trojky, tedy Evropské unie, MMF a Evropské centrální banky (ECB), dorazila do Atén v úterý, aby zkontrolovala stav veřejných financí a pokrok v plnění záchranných podmínek. Očekává se, že audit inspektorů bude trvat týdny. Evropští věřitelé sice naznačili, že jsou ochotni diskutovat o možných úpravách záchranného programu, při kterých se zohlední jednak čas ztracený opakováním voleb, a také prohloubení recese, ale hlavní podmínky údajně nezmění.

Řecko čerpá už druhý záchranný úvěrový program ve výši 130 miliard eur. Finanční pomoc ochránila Řecko před bankrotem, její podmínky ale tlačí řeckou ekonomiku do hluboké recese. Ta Řecko sužuje už pátým rokem.

Christos Staikouras, nový náměstek řeckého ministra financí navíc v úterý uvedl, že se řecká ekonomika letos propadne o 6,7 procenta, zatímco předchozí předpověď počítala s poklesem o 4,5 procenta.

Tomáš Králícek, kralicek@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688