Saxo Bank (home.saxo)
Investice  |  02.07.2012 09:57:23

Kolik zaplatila Ukrajina a Polsko za Euro 2012 ?

Investice Polska a Ukrajiny do fotbalového Eura se pořadatelům nevrátily. Celkové náklady přesáhly 25 miliard eur. Jak je to s financemi předchozích organizátorů? A jaké finanční šílenství připraví mistrovství světaKataruroce 2022?

Ukrajina i Polsko to neměly co se týče pořádání evropského fotbalového šampionátu Euro 2012 vůbec lehké. Poté, co jim v roce 2007 UEFA turnaj přiklepla, zasáhla obě země finanční krize a přípravy se zpomalily. Ovšem i navzdory několika problémům (zejména na politické scéně) mohlo mistrovství 8. června začít.

Bývá zvykem, že ekonomické benefity z pořádání takové megaakce politici i místní vlády nadhodnocují. Několik místních odvětví ovšem dokáže na pořadatelství podobných akcí vydělat. Patří mezi ně cestovní ruch a zejména pak hotely, maloobchod, supermarkety a doprava. Během turnajů vždy dramaticky vzrostou ceny za nocleh v pořadatelských (a okolních) městech. Hotely si pak pochvalují pěkné zisky, protože se jim podaří prodat pokoje i za vyšší než průměrné ceny. I když se některým odvětvím podaří díky šampionátu profitovat, celkový ekonomický přínos nemusí být tak vysoký, jak se původně předpokládalo.

Náklady a přínosy Eura 2012

Polsko i Ukrajina vynaložily na stavbu nových budov a rekonstrukce stadionů využívaných během Eura nezanedbatelné sumy peněz. Jen cena za rekonstrukce stadionů se odhaduje na 2,3 miliardy eur. Jen pro představu, celková částka za prodané lístky činí podle mých odhadů 150 milionů eur.

K tomuto číslu můžete samozřejmě přičíst i příjmy z prodeje doprovodných produktů, jídla a nápojů a dalších věcí, které se prodávají kolem stadionů. I tak by k dorovnání vynaložených prostředků bylo potřeba, aby se fanoušci pořádně plácli přes kapsu. Podle mých zkušeností lidé utratí za věci prodávané na zápasech částku srovnatelnou s cenou jejich lístku. To by znamenalo k celkovým příjmům přičíst dalších 150 milionů eur. Přesto nám však zůstávají ještě dvě miliardy jen na dorovnání sumy vynaložené na rekonstrukci stadionů.

Přitom mé odhady ani nepočítají s dalšími náklady na infrastrukturu, například na opravy silnic, železnic, budov a dalších potřebných položek. Pokud vše sečteme a podtrhneme, vyšplhají se u obou zemí odhadované celkové náklady na infrastrukturu na zhruba 25 miliard euro (16 miliard u Polska a 9 miliard u Ukrajiny).

Trochu nepoměr...

Drahý evropský šampionát ve fotbale se příliš neliší od většiny olympijských her nebo mistrovství světa. Jihoafrická republika vynaložila během pořádání Mistrovství světa ve fotbale 2010 zhruba 40 miliard dolarů na infrastrukturu. Předpokládá se, že se jí zpátky vrátilo 7,6 až 21,3 miliard dolarů. Takto velký rozdíl naznačuje, že podobné projekty doprovází vysoká nejistota, a nejvyšší odhadované zisky ani zdaleka nedosahují na celkové výdaje!

U Rakouska, které hostilo Euro v roce 2008, se přidaná hodnota pořadatelství odhaduje na něco kolem 640 milionů eur. Země však neutrácela tolik jako ostatní pořadatelé, šlo o “pouhých” 900 milionů eur. A takový poměr výdajů versus zisků už je rozumný, a navíc ani výdaje nebyly tak horentní.

Opravdu šokující případ, kolik je země ochotna utratit za pořádání šampionátu, bychom však našli v Kataru, který bude v roce 2022 hostit fotbalové mistrovství světa. Odhaduje se, že vládní investice na infrastrukturu se v Kataru vyšplhají na neuvěřitelných 56 miliard eur. Při dvoumilionové populaci to vychází zhruba na 28 tisíc eur na hlavu... A to není nic jiného než šílenost!

Když se ale na vše podíváme z té lepší stránky, projekty na vybudování polské a ukrajinské infrastruktury daly v posledních letech práci mnoha lidem, a někteří z nich si toto zaměstnání udrží i po skončení turnaje. V dlouhodobém horizontu pak budou oba národy z tzv. projektů na podporu rozvoje těžit. Jejich síť dálnic a železnic se dočkala výrazné modernizace, což usnadní místní přepravu. U obou zemí tak jde o dobrou dlouhodobou investici. A Euro 2012 je pro vlády výborná výmluva, jak tyto projekty uvést v život.

Sverrir Sverrisson, akciový analytik Saxo Bank

 Globální online investiční banka

Saxo Bank je globální investiční banka specializující se na online obchodování a investice na mezinárodních finančních trzích. Saxo Bank umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům obchodovat s FX, CFD, cennými papíry, futures, opcemi a dalšími deriváty a poskytuje i profesionální správu portfolia a fondů díky svým online obchodním platformám oceněným řadou různých ocenění.

Více informací na: www.saxobank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt   8:56  Ranní okénko - Dnes finální odhady růstu HDP za 4.Q 2023 z ČR a USA Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Čt   8:26  HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Čt   8:17  Koruna dnes sleduje HDP a eurodolar ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688