TNBiz (TN.cz)
Makroekonomika  |  02.07.2012 09:55:05

Markit: Index nákupních manažerů pro ČR v červnu vzrostl na 49,4 bodu

PRAHA (MEDIAFAX) - Výrobní index nákupních manažerů pro Českou republiku v červnu vzrostl z květnových 47,6 na 49,4 bodu. V pondělí o tom informovala společnost Markit, která index zpracovává pro banku HSBC.

Aktuální údaje podle společnosti Markit vypovídají o dalším celkovém zhoršení podnikatelských podmínek v české výrobní sféře. Situace se ale v červnu oproti květnu mírně zlepšila. Nové zakázky klesaly mnohem pomalejším tempem, ovšem výroba se víceméně nezměnila a zaměstnanost rostla, zatímco v předchozích měsících firmy propouštěly.

Cenové tlaky dále oslabovaly. Růst cen vstupů zpomalil prakticky ke hranici stagnace a firmy snižovaly ceny hotových výrobků nejrychlejším tempem od dubna 2010. PMI zůstal v červnu pod neutrální hranicí 50 bodů, konkrétně na hodnotě 49,4 bodu. To svědčí již třetí měsíc za sebou o zhoršování celkových podnikatelských podmínek. Během druhého čtvrtletí se PMI pohyboval v průměru kolem 48,9 bodu, což je nejhorší průměrný čtvrtletní výsledek od třetího čtvrtletí roku 2009, kdy činil 46,7 bodu. Přesto se PMI zvedl z květnového nejhoršího výsledku za 33 měsíců, tedy ze 47,6 bodu.

Nové zakázky v červnu oslabily, tak jako ve všech předchozích měsících druhého čtvrtletí. Tempo poklesu se ovšem oproti květnu výrazně zvolnilo. Nové exportní zakázky pro český výrobní sektor poklesly v červnu osmý měsíc za sebou, hlavně kvůli pokračující krizi a nejistotě na západoevropských trzích. Tempo poklesu oslabilo, ale stávající série je druhá nejdelší v dějinách průzkumu. Vzhledem k nedostatku nových zakázek nedoznala výroba v červnu víceméně žádných změn. Propadu ve výrobě se podařilo zabránit díky dokončení rozpracovaných zakázek. Rozpracovanost tak klesla po šesté za posledních osm měsíců.

Hlavním pozitivem posledního průzkumu byl nárůst zaměstnanosti, neboť v předchozích dvou měsících zaměstnavatelé propouštěli. Nákupy vstupů stagnovaly a jejich zásoby klesaly strmým tempem. Inflační tlaky byly ve výrobním sektoru nadále na ústupu. Průměrné ceny vstupů vzrostly pouze nepatrně, neboť tempo cenového nárůstu se od května díky nižším cenám kovů a stavebních surovin prudce zpomalilo. Ve vysoce konkurenčním prostředí poznamenaném slabou poptávkou firmy snížily ceny hotových výrobků již pátý měsíc za sebou a současně nejrychleji od dubna roku 2010.

Hlavní Výrobní PMI pro Českou republiku od HSBC je kompozitní jednociferný ukazatel celkového výkonu ve výrobním sektoru, který sleduje změny v objemu nových zakázek, ve výrobě, zaměstnanosti, výkonnosti dodavatelů a skladových zásobách. Výsledek vyšší než 50 bodů znamená celkové zlepšení sektoru. Výsledky průzkumu odrážejí případné změny v současném měsíci v porovnání s předchozím na základě dat shromážděných v polovině měsíce. Index nákupních manažerů je smíšený index založený na pěti individuálních indexech, které mají následující váhy: nové zakázky 0,3, celková výroba 0,25, zaměstnanost 0,2, lhůty dodávek od dodavatelů 0,15, nakoupené zásoby na skladě 0,1.

(Ke zprávě vydává agentura Mediafax infografiku)

Tomáš Cížek, cizek@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688