Josef Kvarda (HighSky)
Okénko investora  |  29.06.2012 12:47:55

Nečekaně rychlá recese v eurozóně?

Mezi klíčové ukazatele ekonomické aktivity eurozóny patří její vlajkové indikátory - index nákupních manažerů průmyslu, index aktivity firem ve službách a také indexy aktivity německé ekonomiky Ifo, resp. index ZEW - sentimentu ekonomických očekávání. Jejich hlavním přínosem je schopnost reflektovat současné podmínky a očekávání firem, sektorů i ekonomiky jako celku. Navíc přicházejí na trhy s několika týdenním předstihem před celkovými komplexními indikátory, jako jsou například průmyslová výroba nebo hrubý domácí produkt. Záběr oslovených firem v průzkumu sice není úplný, je však dostatečný na to, aby ukazatele poměrně přesně ukázaly, co přinesou zmíněná agregátní čísla.

Německo, největší a momentálně i nejsilnější ekonomika eurozóny, v posledních čtvrtletích jako jediné z hlavních hospodářství eurounie ještě vykazovalo růst, který bránil výraznější slabosti ekonomické aktivity eurozóny. Jarní akcelerace dluhové krize eurozóny, vygradovaná prodloužením nejistoty po řeckých parlamentních volbách, ovšem otrávila firemní a investiční sentiment. Indexy nákupních manažerů průmyslu, resp. služeb, prakticky všech hlavních ekonomik eurozóny, včetně Německa, odpověděly hned v příštích týdnech propadem do pásma recese - aktivita průmyslu a služeb eurozóny meziměsíčně značně klesala. Navíc recese aktivity odvětví je nečekaně robustní.

Ačkoliv opakované řecké volby již přinesly vítězství a parlamentní většinu proevropských stran, optimismus se nevrátil. Řecko vzápětí po volbách ohlásilo snahu o změkčení restrikcí a vážné potíže ohlásily i jiné země eurozóny. Ekonomický sentiment rovněž oslabil i v USA, což zpětně tíží i Evropu. Eurozóně tak vážně hrozí recese i za celý rok. Jde o obavy z dalších ohnisek požáru krize nebo jde o vyhlášení trvalé nedůvěry projektu eurozóny?

Co to vše znamená? Informace o dluhové krizi eurozóny a s tím spojená nejistota mají až nečekaně silný a rychlý dopad nejen na finanční trhy, ale i na globální ekonomickou aktivitu. Stres graduje a s ním i slábnou riziková aktiva  evropské měny, akcie a komodity. Naopak posilují aktiva "relativního" klidu - americký dolar, jen, německé a americké státní dluhopisy. ECB může uvažovat o snížení úrokových sazeb, ale řešení situace přinese ovšem až náprava jádra problémů, tedy řešení zadlužení eurozóny. To bude signálem pro jasný posun eurozóny vpřed a snížení nejistoty. V ten moment, ať už směr řešení bude jakýkoliv, se můžeme dočkat značně dynamického obratu, přizpůsobení finančních trhů a ekonomické aktivity. 

Ing. Josef Kvarda

analytik společnosti HighSky Brokers, a.s.

Vystudoval ekonomickou fakultu VŠB v Ostravě, obor národohospodářství. Působil jako analytik ve společnosti ATLANTIK finanční trhy, kde se zabýval makroekonomickými analýzami a projekcemi hlavních světových ekonomik a finančních trhů, zejména měn. Od ledna 2012 pracuje jako analytik ve společnosti HighSky Brokers a pokrývá forexové a komoditní trhy. Rovněž se specializuje na světovou a domácí makroekonomickou situaci. Pravidelně přednáší o finančních trzích a fundamentální analýze na seminářích pro veřejnost. Součástí jeho analytické práce je také poskytování informací a komentářů.

O SPOLEČNOSTI
Společnost HighSky Brokers, a.s. je prvním obchodníkem s cennými papíry na českém trhu, který svým klientům poskytuje možnost obchodovat měny, komodity, akcie, akciové indexy a dluhopisy prostřednictvím nové obchodní platformy MetaTrader 5. Tuto platformu využívá jako jeden z prvních i v Evropě. Společnost vznikla v roce 2010 a disponuje licencí České národní banky. Základní kapitál společnosti činí 37, 5 milionů korun.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Po 14:55  Kdy a komu se vyplatí využít DIP (dlouhodobý investiční produkt) Jiří Cimpel (Cimpel & Partneři)
Po 13:13  Vláda USA prosadila $1,2 bilionový finanční balíček Mgr. Timur Barotov (BHS)
21.03.2024  Konečně se dočkáme! Očekávané IPO Reddit klepe na dveře Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688