Research (Penizenavic.cz)
Důchody a penzijní  |  29.06.2012 09:32:13

Který penzijní fond spravuje vaše peníze nejkonzervativněji?

Obyvatelé České republiky patří v rámci vyspělých zemí do skupiny těch velmi konzervativních. Vidět je to jak na velkém objemu finančních prostředků uložených na bankovních účtech, spořících účtech, termínovaných vkladech a konzervativních podílových fondech. Dynamické a více rizikové možnosti zhodnocení peněz si oblibu občanů České republiky získávají velmi pozvolna. Jak je tomu ve vašem případě? Preferujete konzervativní nebo dynamičtější investice? Víte, do jakých cenných papírů investuje váš penzijní fond?

Jistě jste také zaregistrovali změny týkající se budoucího zvyšování státních důchodů. Tento krok první vlaštovkou ukazující na to, že bude v budoucnosti klesat reálná výše státního důchodu. Vlastní úspory na penzi se tedy stávají těmi nejdůležitějšími v životě každého dospělého člověka. To aby si občané České republiky spořili na penzi je i zájmem vlády, která by ráda přenesla starost o sebe sama v důchodovém věku na samotné občany. Motivací ke spoření pro nás pak má být například státní příspěvek u penzijního připojištění, stále oblíbenější formy spoření si na penzi. Jak již bylo zmíněno výše, úspory na penzi se stávají těmi nejdůležitějšími v životě dospělého člověka, je tedy na místě zajímat se o to, kam jsou vaše prostředky v rámci penzijního fondu investovány, a zda-li tento způsob investování odpovídá vašim představám.

V portfoliích penzijních fondů jsou přitom nejvíce zastoupeny vklady na bankovních účtech, hotovost, dluhopisy a akcie. Z pohledu spořitele (vás) jsou přitom nejbezpečnější investicí právě vklady na bankovních účtech, hotovost, poté dluhopisy a nakonec (nejméně bezpečné ) akcie.

Dlouhodobě patří mezi nejkonzervativnější penzijní fondy v České republice Penzijní fond Komerční banky, jehož portfolio  tvoří z více jak 18 % velmi konzervativní a likvidní úložky na bankovních účtech a hotovost, ze 79,83 % pak dluhopisy, akciová složka v portfoliu tohoto penzijního fondu zastoupena není.

 

 

Je konzervativní přístup ke spoření na penzi správný?

To je samozřejmě otázka „za všechny peníze“. Ovšem je to právě konzervativnost investic, co vedlo celou řadu obyvatel k uzavření si penzijního připojištění ještě za „starých“ podmínek. Pokud navíc chcete své peníze investovat i dynamičtěji, nabízí se vám celá řada vhodnějších investic, např. podílové fondy, investiční certifikáty či přímo akcie.

Všechny výše uvedené parametry jsou přitom zásadní pro to, abyste se opravdu mohli těšit ze zaslouženého odpočinu. Své už o tom ví američtí střadatelé, jejichž úspory na penzi byly podrobeny zatěžkávací zkoušce v podobě krize na americkém hypotečním trhu.

Kvalitní správa úspor na penzi je zásadní ve všech koutech světa, i v České republice, nepodceňujte ji tedy ani vy.

 

Čtěte, jak se zajistit na penzi nahttp://www.penizenavic.cz/ sporeni

 

Autor: Petr Rozkošný

Tyto zprávy pro vás vytváří Penízenavíc.cz.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec