Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Osobní finance  |  27.06.2012 14:15:42

Sezónní práce a brigády krok za krokem aneb jak si přivydělat a nenaletět

Počet lidí bez práce se v květnu podle ministerstva práce a sociálních věcí snížil na 482 tisíc osob. To je meziměsíční pokles o 15 tisíc lidí. Za příznivým výsledkem stojí především začínající období sezónních prací a brigád. Pokud také uvažujete o letním přivýdělku, poradíme vám nejen s výběrem brigády, ale i s tím, jaké legislativní novinky vstoupily v letošním roce v platnost.

1.      Výběr brigády

Počet nabízených brigád podle pracovních agentur od začátku finanční krize každoročně klesá. „S výběrem brigády byste proto neměli zbytečně otálet. Největší příležitost najít vhodnou brigádu máte již tradičně v Praze. Nejčastějším typem letních přivýdělků jsou stále manuální práce,“ upozorňuje výkonný ředitel Řízení segmentů Poštovní spořitelny Aleš Pospíšil a dodává: „Při výběru brigády mějte na paměti, že nejlépe ohodnocené činnosti bývají většinou spojené s administrativní činností. Tyto pozice proto bývají nejrychleji obsazené“. Další možností je uvažovat o práci v cizině, kde si nejen vyděláte peníze, ale zlepšíte i své dosavadní jazykové znalosti.
Rada navíc: Studenti závěrečných ročníků by při výběru vhodné brigády měli myslet také na to, zda se jim nově získané zkušenosti budou hodit do životopisu.

 

2.      Dohoda o provedení práce

Práce na dohodu o provedení práce je jednou z nejčastějších forem pracovních vztahů, kterou zaměstnavatelé svým brigádníkům nabízejí. Tato práce má většinou jednorázový charakter. Obvykle se jedná o činnost, na kterou už firmě nezbudou současní zaměstnanci. „Podle nových pravidel se dvojnásobně zvedá počet odpracovaných hodin. Konkrétně místo dosavadních 150 hodin si nově můžete u jednoho zaměstnavatele odpracovat 300 hodin ročně,“ doplňuje Aleš Pospíšil.

Rada navíc: Nezapomeňte, že dohoda musí být sepsaná písemně. Jinak je neplatná.

 

3.      Dohoda o pracovní činnosti

Dohoda o pracovní činnosti patří společně s dohodou o provedení práce k jedné z nejoblíbenějších forem zaměstnávání brigádníků. Musí být sjednána v písemné podobě. Váš odpracovaný čas je přitom omezen zákonem na maximálně polovinu týdenní pracovní doby. „Dohoda o pracovní činnosti musí obsahovat sjednaný rozsah pracovní doby, druh práce a dobu, na kterou se dohoda uzavírá. Můžete pracovat jak na dobu určitou, tak i neurčitou,“ dodává Aleš Pospíšil. Pokud za svou práci dostanete odměnu, která nebude překračovat hranici 2 499 korun za měsíc, pak nemusíte vy ani váš zaměstnavatel platit žádné odvody.

Rada navíc: Nenechte se ošidit! Odměna za práci je stanovena ve smlouvě. Její výše ale nemůže být zvolena náhodně. Hodinová sazba totiž nesmí být nižší než hodinová minimální mzda.

 

4.      Hranice 10 000 korun

Pokud se v letošním roce chystáte na brigádu, pak dobře zvažte, kolik si chcete vydělat. Od ledna letošního roku totiž musejí zaměstnavatelé za své brigádníky, kteří si vydělají na základě dohody o provedení práce nad 10 000 korun, odvádět sociální a zdravotní pojištění. To firmě zvyšuje jak administrativní náročnost, tak další náklady na pracovníka. Pro vás to znamená jediné – pokud tuto hranici překročíte, pak dostanete míň peněz. „V praxi to znamená, že pokud si vyděláte pod 10 000 korun, dostane tuto částku v plné výši. Pokud ale bude váš výdělek 10 001 korun, pak můžete očekávat jen 8 899 korun,“ upřesňuje Aleš Pospíšil.

Rada navíc: Pokud se vám stane, že v dalším období hranici 10 000 nepřekročíte, pak vás zaměstnavatel musí opět z platby sociálního a zdravotního pojištění odhlásit.

 

5.      Výdělek

Kolik peněz si na brigádě vyděláte, záleží především na druhu práce a také na tom, v jakém kraji jste se pro brigádu rozhodli. Statistiky ukazují, že nejvíce peněz můžete vydělat tradičně v Praze. Průměrná částka za odpracovanou hodinu se zde pohybuje kolem 90 korun. Proto pokud peníze hned po brigádě neutratíte, podaří se vám našetřit slušnou částku. Věděli jste, že vaše úspory mohou vydělávat, aniž byste museli cokoliv dělat? „Pokud peníze z brigád akutně nepotřebujete, doporučil bych je neponechávat na běžném bankovním účtu, který má minimální úrok. Důležité je, aby vám peníze neztrácely na hodnotě. Měli byste proto zvolit takový bankovní produkt, který bude nabízet úrok převyšující míru inflace. Vybrat si můžete například ze spořicích účtů, termínovaných vkladů nebo investičních fondů,“ upozorňuje Aleš Pospíšil.  

Rada navíc: Pokud chcete mít dokonalý přehled o svých výdělcích, nezapomeňte si zřídit internetové bankovnictví. Nyní ho díky Era smartbankingu můžete mít i ve svém chytrém telefonu.

Era a Poštovní spořitelna jsou obchodní značky Československé obchodní banky, a. s.

 

Zuzana Kalátová, tisková mluvčí Poštovní spořitelny

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688