Research (Penizenavic.cz)
Investice  |  27.06.2012 10:01:03

Eurokrize zasáhla už i americkou ekonomiku

Ve stínu pokračující eurokrize přicházejí nové důkazy o tom, že americká ekonomika rovněž začíná ubírat na tempu. Zpomalení se odráží převážně v tzv. měkkých předstihových ukazatelích v podobě podnikatelských a spotřebitelských nálad.

Zdá se být pouze otázkou času, kdy zhoršení konjunkturních dat bude evidentní v tvrdých amerických datech. V tomto ohledu mohou být dnes odpoledne zveřejňované údaje o zakázkách na zboží dlouhodobé spotřeby (jež jsou částečným proxy indikátorem investic v HDP) jedním z prvních poselství o tom, že se reálné ekonomice i v USA skutečně přestává dařit. Amerika tedy evidentně není imunní vůči recesi a finanční krizi, jež trápí eurozónu, resp. také vůči hospodářskému zpomalení, které se odehrává v Číně a některých dalších částech Asie. Přesto bychom americkou ekonomiku neodepisovali a není to jen proto, že má v zádech centrální banku, která je schopna udělat i nemožné, aby “zařídila” oživení. Jistou nadějí pro největší ekonomiku světa představují ceny ropy, které ve druhém kvartále poklesly v průměru oproti prvnímu čtvrtletí o více než 10 %, přičemž pokud bychom brali pouze konce čtvrtletí, tak je propad cen fakticky dvojnásobný. Nižší cena ropy a potažmo nižší ceny pohonných hmot mají na spotřebitele stejný dopad jako daňové škrty. Americká ekonomika přitom stojí na domácí spotřebě, takže pokud ještě nějaký ten měsíc vydrží ceny ropy tam, kde jsou dnes, mohou se americké domácnosti cítit reálně bohatší. To by se mohlo projevit ve vyšší reálné spotřebě, která by povzbudila i celkový růst. V případě trvalejšího propadu cen ropy, resp. cen benzínu (v řádu 10-15 %) by americký růst mohl (za jinak stejných okolností) zrychlit i několik desetinek, což by fakticky kompenzovalo přímé ztráty ze slabšího výkonu eurozóny.

Pro eurozónu i pro českou ekonomiku takové počty neplatí a nejen proto, že váha spotřebitele v těchto ekonomikách není tak výrazná jako v případě té americké. Na vině je silný dolar, který fakticky požral většinu pozitivních efektů cenového propadu ropy a benzínu. Eurové, resp. korunové ceny ropy benzínu jsou totiž jen o několik procent níže, než kolik činí před dvěma měsíci dosažená historická maxima.

 

Koruna stále zaostává za regionem – je na vině carry trade?

Zatímco koruna v úterý oslabila až na sedmiměsíční minimum, forint se zlotým si připisovaly zisky. V Maďarsku zasedala tamější centrální banka (MNB). Ta podle očekávání ponechala sazby beze změny, ačkoliv podle slov guvernéra Simora byl ve hře i jejich pokles. Středoevropské centrální banky jsou tak v poněkud schizofrenní situaci - zatímco MNB ponechává sazby stabilní, NBP je v květnu zvyšovala a ČNB je pravděpodobně sníží na zítřejším zasedání.

Nabízí se tedy hypotéza, že současné zaostávání koruny mohou mít na svědomí částečně i carry obchody, tzn. investice do “výnosnějších” regionálních měn financované z “levných” českých korun, avšak podle nás je v této nejisté době podobná strategie značně riskantní a proto bychom jí zatím nepřipisovali významnou váhu. Každopádně, eurozóna má před sebou další ze svých summitů (začíná zítra), který vzhledem k výrokům kancléřky Merkelové (viz EUR/USD) zřejmě žádný průlom nepřinese. To by spolu se snížením českých úrokových sazeb (a případnými carry obchody) mohlo tlačit korunu k našemu cíli na EUR/CZK 26,10.

Kurz eurodolaru stále osciluje v relativně úzkém pásmu v blízkosti hranice 1,25, přičemž vyčkává, co přinese blížící se summit EU (čtvrtek a pátek). Dolaru prozatím nijak nedokázal ublížit ani pokračující příliv slabších čísel z americké ekonomiky (viz včerejší spotřebitelská důvěra).

Uvidíme, jak tomu bude dnes odpoledne, kdy jsou na pořadu dne zajímavé “durables” (více viz úvod). Jakékoliv oslabení dolaru však považujeme za pouze přechodnou záležitost, a to minimálně do té doby než bude jasné, že Fed směřuje k dalšímu kolu kvantitativního uvolňování.

 

Kancléřka Merkelová zasadila vládním dluhopisům těžkou ránu

Kancléřka Merkelová včera zasadila vládním dluhopisům těžkou ránu, když se údajně nechala před poslanci koaličního partnera (Svobodných demokratů) slyšet, že vznik společných eurobondů neprojde, dokud ona bude naživu.

Očekávání před blížícím se summitem EU tedy klesla na minimum, což ovšem neplatilo o italských a španělských výnosech, které vzrostly o dalších deset bazických bodů. Speciálně italské vládní dluhopisy pak trápí i série aukcí, která logicky tlačí ceny dolů - ve čtvrtek je přitom na pořadu v Itálii dalších aukce.

 

Nejvýraznější pohyby zažila při úterním obchodování cena ropy

Nejvýraznější pohyby zažila při úterním obchodování cena ropy. Barel Brentu se na ICE v závěru dne obchodoval o dvě procenta výše než v pondělí, přičemž hlavním důvodem je pravděpodobně stávka probíhající na norských ropných zařízeních v Severním moři.

Po krátké pauze si další ztráty připisoval hliník (LME), zatímco cena mědi v úterý mírně vzrostla. Na vlažnější přístup Fedu k dalšímu kolu kvantitativního uvolňování doplácela opět cena zlata, jež poklesla o necelého tři čtvrtě procenta.

 

Zdroj: ČSOB

Vyzkoušejte kalkulačky na http://www.penizenavic.cz/kalkulatory.

 

 

Tyto zprávy pro vás vytváří Penízenavíc.cz.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Út 11:08  Graf dne - US100 (23.04.2024) X-Trade Brokers (XTB)
Út 11:07  SAP: Výsledky celkově v souladu s projekcemi Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688