Research (Penizenavic.cz)
Osobní finance  |  26.06.2012 11:36:36

Státní důchody čeká strmý propad, vstup do II. pilíře se vyplatí téměř polovině populace

Ze současných 46 % na 26 % v roce 2050 – takový propad čeká náhradový poměr průměrného nástupního důchodu k průměrné mzdě v následujících letech. Pokud tedy dnes lidé s průměrnou mzdou 25 tisíc korun vstupují do penze s částkou 11 240 korun, dnešní třicátníci by od státu dostali jen 6 500 korun. Propad životní úrovně přitom musí očekávat i ti, kteří do důchodu právě vstoupili. Během následujících dvaceti let totiž budou od státu dostávat důchody nižší cca o 10 %. Vyplývá to ze studie, kterou pro ČSOB Penzijní fond Stabilita zpracoval think tank IDEA při akademickém pracovišti CERGE-EI.

„Výsledky studie jsou pádným argumentem na mezi Čechy stále nebezpečně rozšířené spoléhání na stát. Ano, nějakou penzi od něj dostanou, ale na plnohodnotný život to v žádném případě stačit nebude,“ varuje Ondřej Schneider, výzkumník think tanku IDEA. Dnešní důchodový systém je pak nejvíce nevýhodný pro mladší generace – ty by do něj odvedly třikrát více, než by z něj získaly.

Čtěte tipy na zajištění se na penzi na http://www.penizenavic.cz/sporeni

To významným způsobem zvyšuje výhodnost vstupu do II. pilíře penzijní reformy pro mnohem širší skupinu lidí, než se doposud předpokládalo. Zatímco poslední výpočty expertů ČSOB z počátku letošního roku hovořily o výhodnosti pro cca 35 % dospělé populace (odhad těch, kteří i vstoupí na úrovni 15 %), při zohlednění pohledu CERGE-EI by se pohybovaly okolo 40 %. „Pokud bychom vycházeli ze studie CERGE-EI, vstup do druhého pilíře by se vyplatil až padesáti procentům mužů a třiceti procentům žen,“ říká Karel Svoboda, generální ředitel ČSOB Penzijního fondu Stabilita. „Rozdíl mezi výhodností opt-outu pro muže a ženy je přímo závislý na předpokladech, kdy žena zůstává s dětmi na mateřské dovolené a dožívá se delšího průměrného věku. Z tohoto důvodu se ženám vyplatí spíše první pilíř.“ Naopak nejvýhodnější je druhý pilíř pro muže ve věku 20 až 35 let. „Bohužel právě lidé v této věkové kategorii nejsou zvyklí přemýšlet v horizontu desítek let. Je proto důležité, abychom se během následujících let pokusili tento přístup změnit a nastolit to, co běžně funguje ve vyspělých státech zemí EU, kde si lidé začínají s nástupem do prvního zaměstnání spořit zhruba deset procent příjmu na stáří,“ upozorňuje Karel Svoboda a dodává, že výsledky studie CERGE-EI poukázaly na ještě jeden důležitý bod. Totiž, že nejen první, ale ani druhý pilíř nelze vnímat jako samospasné cesty k zajištění plnohodnotného stáří.

„Všem lidem doporučuji, aby si vytvořili co nejširší portfolio spořicích produktů, které bude odpovídat jejich možnostem a očekáváním. Penzijní připojištění, stavební spoření, životní pojištění, spořicí účet a podílové fondy by neměly chybět v žádné domácnosti. Smysl dává i investice do nefinančních aktiv – nemovitostí, drahých kovů a podobně,“ říká Karel Svoboda. Důkazem toho, že si to česká veřejnost začíná uvědomovat, je i patrný nárůst zájmu o zajištění na stáří, který se projevuje zvýšeným počtem nově uzavřených smluv v penzijním připojištění a navyšováním měsíčních úložek. „Za první pololetí 2012 uzavřel ČSOB Penzijní fond Stabilita 42 tisíc nových smluv, což je o třicet procent více než za stejné období v předchozím roce. Více než 70 tisíc stávajících klientů si pak navýšilo pravidelné měsíční úložky nejčastěji ze sto korun na tři sta, respektive z pětiset korun na tisíc.“

Průměrná výše úložky na penzijním připojištění se tak nyní pohybuje na úrovni cca 500 korun, což je sice pozitivní, avšak podle Karla Svobody stále nedostatečné. Optimální výše měsíční úložky by totiž měla být tisíc korun, aby bylo dosaženo maxima státní podpory od roku 2013.

Čtěte tipy na zajištění se na penzi na http://www.penizenavic.cz/sporeni

Zdroj. ČSOB

Tyto zprávy pro vás vytváří Penízenavíc.cz.
30.07. 21:09  PF (Ježíšek)
26.06. 12:04  Tyhle kecy si strčte někam. (prejt)


Poslední zprávy z rubriky Osobní finance:

St 14:28  Kurzovní lístek ČNB na středu 27.03.2024 Redakce (Kurzy.cz)
St 13:00  Terminál Jihlava VRT už má svou podobu mdcr.cz (MD ČR)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688